Røde hunder

rubella
rubella Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Latin: Rubella
Antallet tilfeller med røde hunder er drastisk redusert etter at vaksinasjonsprogrammet mot sykdommen ble startet (MMR vaksine som gis ved 15 mnd alder). I vår del av verden er sykdommen nå nesten forsvunnet. Røde hunder er en virussykdom.

Inkubasjonstid:
14-21 dager, vanligvis 16-18 dager.

Sykdommens varighet: 3-5 dager.

Smitte:
Nærdråpesmitte. Det vil si at viruset finnes i store mengder i spytt, og ved
hosting/ nysing spres de rundt sammen med de ørsmå spyttdråpene.
Et barn med røde hunder er smittsom 1 uke før og minst 4 dager etter utbrudd av utslett.
Virussykdom. Smittsomt. Ufarlig sykdom, få og sjeldne komplikasjoner og etter-sykdommer.

Symptomer: Opp til halvparten av de smittede har lite eller ingen symptomer. Lett feber rundt 38 grader, litt sår hals og snue, småflekkete utslett på kroppen og rødme i ansikt. Utslettet kan klø noe, men blir borte etter et par dager. Prøv å unngå at barnet klør på sårene, for å unngå infeksjon i sårene. Hovne lymfekjertler i nakken. Leddsmerter.

Når kan barnet gå tilbake til barnehage/skole: Når det er feberfri og alle prikkene er borte.

Kan røde hunder behandles?
Det finnes ingen effektiv behandling som "tar knekken på" viruset som
forårsaker sykdommen. Det viktigste blir derfor å unngå smitte, la barna vaksineres, og å lindre symptomene best mulig hvis en først har blitt syk.

Vaksine:
Vaksinen gis vanligvis som kombinert vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR- vaksine). Vaksinen gis i barnevaksinasjonsprogrammet ved 15 måneders og ved 12-13 års alder.
Vaksinen skal ikke gis til gravide og graviditet bør unngås tre måneder etter vaksinasjon. Det er ikke påvist tilfeller av fosterskade som følge av uforvarende vaksinasjon av gravide. Vaksinasjon like før eller under svangerskap anses ikke som grunn til svangerskapsavbrudd.

Barnehage/dagmamma
Barn med rubella bør være hjemme fra barnehage eller skole i minimum syv dager etter utbrudd av utslett. Hvis barnet er vaksinert, er utslettsykdommen ikke rubella. Dersom øvrige barn i barnehagen er MMR vaksinert, avgjør allmenntilstanden om barnet bør holdes hjemme.

Gravide
bør unngå smitte, da røde hunder kan forårsake abort og andre alvorlige fosterskader.
Folkehelseinstituttet skriver: Fosterskader (medfødt rubellasyndrom) kan opptre spesielt ved infeksjon i første trimester i form av misdannelser i øye, øre, hjerte og evt. psykomotorisk retardasjon. Risikoen for fosterskade angis til ca. 90% dersom den gravide blir smittet i de første 8-10 uker av svangerskapet. Risikoen synker til ca. 35% i tredje svangerskapsmåned, ca. 10% i fjerde svangerskapsmåned. Etter 20 uker er fosterskade svært sjelden.

Siden 1975 er det meldt 21 tilfeller av medfødt rubellasyndrom i Norge.
Fosterskadene er årsaken til at alle tilbys vaksinering. Vaksinen gir livslang beskyttelse.
Gravide som er vaksinerte, eller selv har hatt sykdommen, behøver med andre ord ikke være redde for kontakt med personer som har røde hunder.

Undersøkelser på 1990-tallet har vist at 95-98% av norske kvinner i 20-28 års alder er immune mot rubella. Fremdeles må man derfor regne med at 5-10% av fertile kvinner ikke er immune.




Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus Oppdatert 13.06.03
Kilder:
- Folkehelseinstituttet http://www.fhi.no/tema/smittevern/haandbok/rubella.html
- Medisinsk Ordbok (3. utg. -94)
- Bams babyleksikon (-00)
- Pediatri og pediatrisk sykepleie, Grønseth og Markestad 1998
- Ungen er syk, Lars H. Gustafsson, Cappelen 2. utgave 2002
- Foto: Openstockphotography
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer