Røde hunder

rubella
rubella Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Latin: Rubella Antallet tilfeller med røde hunder er drastisk redusert etter at vaksinasjonsprogrammet mot sykdommen ble startet (MMR vaksine som gis ved 15 mnd alder). I vår del av verden er sykdommen nå nesten forsvunnet. Røde hunder er en virussykdom.

Inkubasjonstid: 14-21 dager, vanligvis 16-18 dager.

Sykdommens varighet: 3-5 dager.

Smitte: Nærdråpesmitte. Det vil si at viruset finnes i store mengder i spytt, og vedhosting/ nysing spres de rundt sammen med de ørsmå spyttdråpene. Et barn med røde hunder er smittsom 1 uke før og minst 4 dager etter utbrudd av utslett. Virussykdom. Smittsomt. Ufarlig sykdom, få og sjeldne komplikasjoner og etter-sykdommer.

Symptomer: Opp til halvparten av de smittede har lite eller ingen symptomer. Lett feber rundt 38 grader, litt sår hals og snue, småflekkete utslett på kroppen og rødme i ansikt. Utslettet kan klø noe, men blir borte etter et par dager. Prøv å unngå at barnet klør på sårene, for å unngå infeksjon i sårene. Hovne lymfekjertler i nakken. Leddsmerter.

Når kan barnet gå tilbake til barnehage/skole: Når det er feberfri og alle prikkene er borte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.