Røntgen - farlig for foster?

Publisert
Sist oppdatert

Røntgenundersøkelser og graviditetFosteret er strålefølsomt gjennom hele graviditeten. Risiko og type stråleskade er avhengig av mottatt dose og stadium i svangerskapet. Fosteret er mest strålefølsomt i 1. trimester, men er mindre følsomt gjennom 2. og 3. trimester. Risikoen for misdannelser er størst i uke 3-11 når organene dannes, og skader på sentralnervesystemet er størst i uke 8-25 når nervene dannes. Økning i sannsynlighet for kreftutvikling hos foster etter en gitt dose røntgenstråler, er antatt å være omtrent den samme som ved bestråling av små barn.

Jeg har gjort en røntgenundersøkelse mens jeg var gravid. Bør jeg ta abort?Det skjer stadig at kvinner finner ut i etterkant av en røntgenundersøkelse at de var gravide da undersøkelsen fant sted. Enkelte av kvinnene blir usikre og utrygge på hva denne bestrålingen kan ha gjort med fosteret. Noen lurer også på om fosteret kan ha blitt så skadet at de bør foreta en abort.

De fleste diagnostiske røntgenundersøkelser resulterer i fosterdoser som ligger langt under de antatte terskeldoser for som celledød, misdannelser og svekkelse av den mentale utviklingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer