Sykehusklovn

Roseane er sykehusklovn: – Noen ganger er vi med helt fremt til narkosen

Sykehusklovner har blitt en viktig del av hverdagen på norske sykehus, da de bidrar med så mye mer enn bare underholdning.

ELSKER JOBBEN SOM SYKEHUSKLOVN: Tobarnsmor Roseane er profesjonell skuespiller med lang erfaring som sykehusklovn. FOTO: Sykehusklovnene
ELSKER JOBBEN SOM SYKEHUSKLOVN: Tobarnsmor Roseane er profesjonell skuespiller med lang erfaring som sykehusklovn. FOTO: Sykehusklovnene Vis mer
Publisert

– Målet vårt er å løfte hverdagen til syke barn, pårørende og helsepersonell med fantasi og samspill, sier Roseane dos Reis (41).

Hun er for mange barn bedre kjent som klovnen «Lilla Bolilla med Gorilla. Som er Lilla», da hun siden 2011 har jobbet som sykehusklovn ved Haukeland Sykehus i Bergen.

Roseane er faktisk utdannet skuespiller og klovn, og har tidligere studert for å bli sykehusklovn i hjemlandet Brasil. I 2001 traff hun norske Stein Ove Tellefsen Øygardslia på en teaterskole i Italia og noen år senere flyttet de sammen til Norge.

Lar barnet ha kontroll over samspillet

På Haukeland er de syv klovner som alle jobber et par dager i uka. Roseane forteller at en typisk dag starter med at klovnene får en rapport fra sykepleierne som informerer om tilstanden til alle barna som er innlagt.

De får også informasjon om diagnoser, om det er noe spesielt ved barnets situasjon og om barnet har noen store interesser som hester eller fotball. Dette er informasjon klovnene tar med seg i møtet med barna.

– Vi er alltid to klovner på jobb slik at vi har en partner som vi kan støtte oss på og spille sammen med. Når vi går rundt til de ulike rommene banker vi på og spør om vi får lov til å komme inn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer