<b>NY VAKSINE: </b>Beskytter de minste mot alvorlig omgangssyke. Foto: Shutterstock.com ©
NY VAKSINE: Beskytter de minste mot alvorlig omgangssyke. Foto: Shutterstock.com © Vis mer

Rotavirus: Nå kan alle spedbarn vaksineres

Virussykdommen kan være alvorlig

Publisert

Fra og med i høst vil vaksine mot rotavirus inngå i barnevaksinasjonsprogrammet. Alle barn født etter 01.09.14 vil få tilbud om rotavirusvaksine. 

Spedbarnsvaksinen ble tilgjengelig i Norge i 2006, men inngår først nå i det ordinære vaksinasjonsprogrammet og vil bli tilbudt alle spedbarn.

Forårsaker mange sykehusinnleggelser

Rotavirussykdom er en mage-tarminfeksjon som gir oppkast, diaré og ofte feber hos sped- og småbarn. I følge Folkehelseinstituttet vil om lag halvparten av alle i en uvaksinert befolkning få en slik sykdom skyldes dette viruset, og de fleste barn får en eller flere episoder med rotavirussykdom før de fyller fem år. 

- Rotavirussesongen i Norge er vanligvis, fra januar til juni med topp i mars-april, forteller Tone Bruun i Folkehelseinstituttet til Mammanett.no.

Rotavirusinfeksjon gir som regel kraftigere symptomer enn andre mage-tarminfeksjoner, og er årsak til om lag to tredjedeler av sykehusinnleggelser hos barn med oppkast og diaré.

De fleste barna som legges inn på sykehus med rotavirussykdom, er under to år.


Rotavirus kan være alvorlig for spedbarn

De fleste får rotavirussykdom flere ganger i løpet av barndommen, så gjennomgått sykdom medfører ikke immunitet.

Hos de fleste går sykdommen over uten komplikasjoner. Små barn er sårbare for væsketap (dehydrering) på grunn av oppkast og diaré, og derfor vil noen trenge behandling hos lege eller på sykehus.

– De aller minste spedbarna får den mest alvorlige infeksjonen. Vaksinen kan fungere som en erstatning for den første infeksjonen, så barn vil ha mer motstand mot sykdommen senere, forteller Margrethe Greve-Isdahl, overlege på vaksineavdelingen ved Folkehelseinstituttet til forskning.no

- Det er ekstremt smittsomt når det først bryter ut, forteller Greve-Isdahl.

Sværrt få barn dør av sykdommen i Norge, men det har skjedd.

– Vi er redd for at dødsfallene har skjedd i sårbare grupper på grunn av kommunikasjonsproblemer.

DRIKKEVAKSINE: Helsesøster gir din baby vaksinen i munnen ved hjelp av en pipette eller sprøyte som drikke. Foto: ChameleonsEye/Shutterstock.com
DRIKKEVAKSINE: Helsesøster gir din baby vaksinen i munnen ved hjelp av en pipette eller sprøyte som drikke. Foto: ChameleonsEye/Shutterstock.com Vis mer

Kan få andre typer varianter av omgangssyke

Selv om barn er vaksinert mot rotaviruset, kan man fortsatt få omgangssykevarianter fra andre virus. Rotavirus gir den mest alvorlige formen for omgangssyke, som kan føre til sykehusinnleggelse. To tredjedeler av alle innleggelsene som skyldes mageinfeksjoner hos barn i Norge skyldes rotavirus.

Slik vaksineres barnet

 

Informasjonsvideo fra Folkehelseinstituttet om vaksinen:

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer