RS-Virus (Respiratorisk Syntial Virus)

Publisert
Sist oppdatert

RS-virus ses typisk hos barn under 2 år, og som oftest er barna under 6 måneder. RS-virus smitter fra person til person og gjerne via hendene. En voksen eller et eldre barn får bare en lett og ufarlig forkjølelse. For de små barna er situasjonen mer alvorlig. Dette er en av grunnene til at man bør holde barn under 6 mnd. unna personer som er forkjølet.

Fra man blir smittet til sykdommen slår ut går det 2-8 dager. Amming har en viss forebyggende virkning på luftveisinfeksjoner, herunder RS-virus.

Symptomer:
Feber fra 38,3 - 39,4 °C, hoste, surkling brystet og evt. pipende og rask pust. I tillegg blir barnet blekt, kanskje blå rundt munnen og mister matlysten. Barn som dier kan få problemer med å få i seg melken. Symtpomene utvikler seg ofte i løpet av få timer. Den mest kritiske fasen av sykdommen inntrer 2-3 dager etter at hosten begynte. Barnet kan bli svært medtatt og kan trenge sykehusinnleggelse. Det er sjeldent at tilstanden er livstruende, og de fleste barn gjennomgår sykdommen uten noen varig mèn.

Behandling:
Barn under 6 måneder blir som regel innlagt på sykehus. Generelt ved pusteproblemer, og om barnet har vansker med å få i seg væske og få sove, vil det bli lagt inn på sykehus. Antibiotika har ingen virkning, da dette er en virussykdom. Noen barn får hjelp av medisiner som utvider bronkiene i lungene.
Tilførsel av oksygen kan lette pusteproblemene.

Gi barnet rikelig med væske. Legg noen hodeputer ekstra under hodet til barnet, slik at hun eller han kan delvis sitte i sengen. Slik vil det bli lettere å puste.
Følg tilstanden nøye - ikke vær redd for å søke lege! (Se mer om dette nedenfor)
Sykdommens varighet er ca. 3-7 dager.

Søk lege:
Søk alltid lege om barnet har problemer med å trekke pusten, virker sløvt eller viser tegn til væskemangel!


Skrevet av: Sykepleier Elisabeth Lofthus
Kilder:
- Aschehougs store bok om barnet, Vibeke Manniche, Aschehoug og co 2002
- Pediatri og pediatrisk sykepleie, Randi Grønseth og Trond Markestad,
fagbokforlaget 1998

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer