RS-virus

RS-viruset herjer over landet – dette bør du være obs på

Småbarnsfamilier bør unngå besøk av voksne og barn som har luftveissymptomer.

MANGE BARN SYKE AV RS-VIRUS: Flere sykehus melder om mange innlagte barn og sterkt pressede avdelinger på grunn av den raske økningen i smitte. FOTO: NTB Scanpix
MANGE BARN SYKE AV RS-VIRUS: Flere sykehus melder om mange innlagte barn og sterkt pressede avdelinger på grunn av den raske økningen i smitte. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

RS-viruset herjer over landet vårt og flere sykehus melder om ekstra stor pågang av syke småbarn akkurat nå.

Ifølge Folkehelseinstituttet har sesongen for RS-virus startet uvanlig tidlig i år, noe som sannsynligvis har sammenheng med mindre immunitet enn normalt i befolkningen i kjølvannet av koronapandemien.

Aldri vært så syk tidligere

Yrja Ariel Breistrand forteller at hun og samboer Dag Remi Johansen ble veldig bekymret da datteren deres Victoria (19 mnd) for noen uker siden ble syk med kraftig hoste og feber.

Siden dette er hennes første år i barnehagen har hun vært mye syk, men hun har aldri vært så syk som dette tidligere. Vi syntes det var tøft å ikke kunne hjelpe henne, da hun var sterk plaget, forteller Yrja.

Sykdommen startet som en vanlig forkjølelse. Victoria var slapp og hadde feber, i tillegg var hun utilpass og lei seg. Men da hun etter et par døgn ikke viste noen tegn til bedring, og i tillegg hverken ville spise eller drikke, bestemte paret seg for å oppsøke legevakten.

– Legen mente at vi først måtte prøve å gi henne en kombinasjon av Paracet og Ibux, men sa at det var lav terskel for å kontakte dem igjen dersom det ikke fungerte. Da hun ikke ble bedre ringte jeg tilbake samme kveld og da fikk vi beskjed om å dra til sykehuset, forteller Yrja.

– På sykehuset ble vi tatt godt imot. De tok flere prøver og fant ut at hun var ganske dehydrert slik at hun måtte få væske via en nesesonde. Noe som ikke var spesielt moro hverken for mor eller barn, da jeg måtte holde henne fast mens de satte i sonden.

Etter en nokså søvnløs natt på sykehuset var Victoria litt bedre neste morgen, men hun klarte fortsatt ikke ta til seg mat og drikke.

– Jeg fikk servert frokost, smoothie og juice som jeg kunne tilby henne, men hun ble ikke spesielt fristet da sonden virket vond og plagsom. Legene økte derfor pumpingen fra sonden, slik at den kunne tas ut raskere. Da de til slutt kunne ta den ut ble hun tilbudt is, noe som gikk fort ned og da ble det jubel på avdelingen. Hun fikk også såpebobler som premie av legene, forteller Yrja.

BLE INNLAGT PÅ SYKEHUS: På grunn av dehydrering, måtte Victoria få væske via en sonde i nesen. Etter intens behandling klarte hun til slutt å få i seg en is. FOTO: Privat
BLE INNLAGT PÅ SYKEHUS: På grunn av dehydrering, måtte Victoria få væske via en sonde i nesen. Etter intens behandling klarte hun til slutt å få i seg en is. FOTO: Privat Vis mer

De færreste blir alvorlig syke

Prøvesvarene fra sykehuset viste at Victoria hadde RS-virus, som ifølge Folkehelseinstituttet er et luftveisvirus som normalt forekommer hos voksne og barn om vinteren, som regel mellom november og mars. Hos de fleste gir viruset forkjølelsessymptomer som hoste, rennende nese og feber.

Så godt som alle barn gjennomgår en RS-virus infeksjon innen de er to år gamle og de færreste blir alvorlig syke.

Men hos noen, spesielt de under to år, kan det som startet som en forkjølelse trekke ned i lungene og gi bronkiolitt. Dette er en infeksjon i de små luftrørene i barnets lunger, som kan føre til alvorlige pusteproblemer.

Idet Victoria klarte å ta til seg næring, fikk de reise hjem fra sykehuset og bare et par dager senere var hun på plass i barnehagen igjen. Forkjølelsen sitter imidlertid fortsatt i. Tre uker etter sykehusinnleggelsen er hun ennå ikke helt frisk og sliter med mye hoste og rennende nese.

Selv om hun synes det var skremmende å se datteren sin så syk, er Yrja takknemlig for at Victoria raskt kom til hektene igjen og at hun ikke fikk pusteproblemer.

– Da Victoria ble syk hadde jeg RS-virus i tankene, men visste for lite om det. Jeg har derfor lest meg opp på det for å informere de rundt meg med små barn, da dette er det viktig å ta på alvor, sier hun.

Har økt kapasiteten

Ellen Ruud, leder for barne- og ungdomsklinikken ved Oslo universitetssykehus HF, bekrefter at også de har stor pågang av barn som er syke på grunn av RS-virus akkurat nå. Barna som er innlagt er alle spedbarn eller småbarn yngre enn tre år.

– For å håndtere økningen har vi økt kapasiteten med flere rom, eller flere pasienter med RS på samme rom, sier hun.

– Vi har også mer personale, flere på vakt og daglige koordinerende møter. Vi rydder også plass til barn med RS på Ullevål ved å flytte ikke-smittsomme barn til Rikshospitalet.

RS-virus er ifølge Ruud først og fremst farlig for de aller minste barna, særlig dersom de har lungeutfordringer eller andre alvorlige grunndiagnoser.

Årsaken til at noen barn må legges inn, er at de trenger støttebehandling for pusten eller fordi de ikke klarer å få i seg nok mat og drikke.

– Vanlig behandling for RS virus er støttebehandling for pust, væske og ernæring. Vi har ingen «antibiotika» som virker mot RS, men for tidlig født barn eller andre små barn med definert høy risiko for å utvikle et alvorlig forløp av RS, kan få forebyggende behandling med Synagis («vaksinering»). Det må gis i god tid før de blir smittet med RS.

– Når mener du foreldre bør ta kontakt med lege? Hvilke symptomer bør de være oppmerksomme på?

– Når barna strever mye med pusten, er veldig utilpass/påvirket eller ikke får i seg tilstrekkelig med drikke, svarer Ruud.

Folkehelseinstituttets råd til foreldre for å redusere risiko for smitte av RS-virus:

Hold barn med nye symptomer på luftveisinfeksjon hjemme fra barnehage, også når koronatesten er negativ. Dette kan minske smittespredning til andre barn, uansett virus. Som for andre sykdommer, er man mest smittsom i starten.

Småbarnsfamilier bør unngå besøk av voksne og barn som har luftveissymptomer – det er et godt råd også når det ikke er virussesong.

I familier med nyfødte og spedbarn, bør besøk begrenses. Dersom familien har behov for støtte, omsorg og avlastning, bør dette likevel ivaretas.

Storesøsken må vaske hender når de kommer hjem fra barnehagen, før de hilser på spedbarn i familien.

Dersom storesøsken blir syke, bør foreldre passe på at de ikke er tett på spedbarnet, selv om det kan være vanskelig i praksis. Dette er særlig viktig i de første dagene av en luftveisinfeksjon.

Barnehagebarn som er syke skal holdes hjemme fra barnehagen til allmenntilstanden er bedre, det vil si når symptomene er i bedring, formen er fin og barnet har vært feberfri i minst 24 timer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer