Kjefte På Barn

Rundt 3500 foreldre tar kontakt med familievernet for å få hjelp til sinnemestring hvert år

- Barn som får mye kjeft kan få dårlig selvfølelse og er mer utsatt for både fysisk og psykisk sykdom, forteller ekspert.

KJEFTE PÅ BARN: Kjefter du ofte på barnet ditt? 
- Hvis kjefting blir en vane, kan det være skadelig for selvfølelsen og det kan i verste fall medvirke til at barn får psykiske problemer som angst og depresjon senere i livet, sier ekspert. Foto: NTB scanpix
KJEFTE PÅ BARN: Kjefter du ofte på barnet ditt? - Hvis kjefting blir en vane, kan det være skadelig for selvfølelsen og det kan i verste fall medvirke til at barn får psykiske problemer som angst og depresjon senere i livet, sier ekspert. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Kjefting kan være effektivt der og da fordi barnet blir skremt til å adlyde. Det er derfor noen blir fristet til å rope høyt og kjefte av og til, men det er ingen anbefalt «oppdragelsesmetode», sier Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo og forfatter av bokserien «Forstå barnet ditt», «Forstå tenåringen din» og «Rakkerunger og Englebarn».

- Bruker du kjefting ofte, venner barnet seg til å tro at det ikke er alvor før du begynner å kjefte. Da har du et alvorlig problem i barneoppdragelsen.

For barnet kan konsekvensene av å stadig oppleve foreldrene som svært sinte og høylytte bli store. 

- Hvis kjefting blir en vane, kan det være skadelig for selvfølelsen og det kan i verste fall medvirke til at barn får psykiske problemer som angst og depresjon senere i livet. Kjefting skaper en følelse av skyld og skam hos barnet. Forskning viser at kjefting kan være skadelig også i familier som er preget av kjærlighet og varme, fortsetter Ulvund. 

Han legger til at det å heve stemmen en gang i blant neppe er skadelig, så lenge det ikke er en vanlig reaksjonsform hos deg. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer