Føde på julaften:

Rutt Tove fødte på julaften

– Det var kjekt å få litt sjokolade av nissen, men den største gaven hadde vi jo allerede fått!

FØDE PÅ JULAFTEN: – Julaften var vel den eneste dagen jeg ikke ønsket å føde, sier Rutt Tove Nilssen Forsmo som fødte på julaften. FOTO: Privat
FØDE PÅ JULAFTEN: – Julaften var vel den eneste dagen jeg ikke ønsket å føde, sier Rutt Tove Nilssen Forsmo som fødte på julaften. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Julaften var vel den eneste dagen jeg ikke ønsket å føde, sier Rutt Tove Nilssen Forsmo.

Hun tenker tilbake til julen for to år siden da hun var høygravid og ventet sin yngste sønn Idar Elias. Storebror Morten Emil (6) hadde fire år tidligere blitt født dagen før nyttårsaften og Rutt Tove ønsket seg ikke en reprise av å måtte tilbringe deler av julen på sykehuset.

Men da hun i 5-6 tiden tidlig julaften morgen begynte å få rier, skjønte hun raskt at det ikke var noen vei utenom.

– Det var jo litt ekstra dumt fordi jeg har to barn fra før og syntes det var trist å ikke skulle få feire julaften sammen med dem. Men da riene ble sterkere og sterkere, måtte vi bare informere Morten Emil og storesøster Toril Linnea om at de skulle få lillebror i dag og levere dem hos besteforeldrene sine, sier hun.

Førjulstiden er en travel tid for mange småbarnsforeldre, men selv om terminen egentlig var 4. januar er Rutt Tove sikker på at det ikke var julestress som førte til at fødselen startet såpass lenge før tiden.

– Jeg hadde faktisk fått påvist høyt blodtrykk ei stund før jul og hadde fått beskjed om å ta det helt med ro. Jeg hadde derfor knapt pyntet til jul og hadde ingen stress, så fødselen startet nok helt naturlig, forsikrer hun.

For ektemannen Dag Soleglad Forsmo, var imidlertid julaften ikke akkurat den mest optimale dagen å ta seg fri fra jobben på. Han arbeider nemlig som kirketjener!

– Julaften er en av de viktigste dagene han har på jobben, men han fikk ringt rundt og ordnet opp i situasjonen. Presten hadde i gudstjenesten forklart for menigheten at de ikke hadde kirketjener tilstede den dagen fordi han var reist for å ta imot sin egen lille gutt. Jeg fikk derfor gratulasjoner fra folk før jeg knapt visste det selv, ler Rutt Tove.

LES OGSÅ: Jeanette fødte på julaften - to ganger

FEIRET JULAFTEN PÅ SYKEHUSET: Rutt Tove og Dag synes de ble utrolig godt mottatt av de ansatte ved sykehuset. - Det var veldig koselig og føltes litt som hjemme, forteller de. FOTO: Privat
FEIRET JULAFTEN PÅ SYKEHUSET: Rutt Tove og Dag synes de ble utrolig godt mottatt av de ansatte ved sykehuset. - Det var veldig koselig og føltes litt som hjemme, forteller de. FOTO: Privat Vis mer

Feiret jul med jordmødrene og barnelegene

Selv om hun synes det var litt trist å ikke være tilstede for de andre barna på julaften, har Rutt Tove ingenting å klage på når det kommer til julestemningen på Sandnessjøen sykehus.

– Ingen på fødeavdelingen hadde trodd at det skulle komme noen dit på julaften, fordi det ikke var noen i vårt område som hadde termin i slutten av desember. Vi hadde derfor fødeavdelingen helt for oss selv. Jordmødrene og barnelegene spurte om vi ville sitte sammen med dem og feire jul. Vi spiste julemat og så på julefilmer på tv-en.

– Det var veldig koselig og føltes litt som hjemme, selv om vi ikke hadde familien vår der. De hadde også et lite juletre inne på rommet vårt hvor det lå en liten pakke med ullsokker til babyen, forteller hun.

De ansatte hadde også pyntet avdelingen med tre og stearinlys, og litt utpå dagen dukket jammen nissen også opp.

– Det var kjekt å få litt sjokolade av nissen, men den største gaven hadde vi jo allerede fått, smiler Rutt Tove.

Spesielt å ha termin på julaften

Maria Johannesson (33) forteller at da hun ventet sønnen Jacob for tre år siden, var det ekstra spesielt å få termin på julaften.

– Vi trodde det var lite sannsynlig at han kom til å komme akkurat da, fordi faren min også hadde bursdag på julaften. Han døde i 1998 så tenkte vi at det hadde vært litt hyggelig hvis barnebarnet hans hadde bursdag samme dag, sier hun.

– Men hvis det ikke skulle bli det, så ville jeg helst holde han inne over nyttår, slik at jeg fikk hvile litt ut etter eksamensinnspurten, og slik at guttungen skulle slippe å bli yngst i alle sammenhenger, smiler hun.

Fødselen skulle imidlertid ikke bli det beste minnet for Maria, da riene startet fire dager før termin. Fordi fremgangen var så liten og fordi Jacob var stjernekikker (det vil si å ligge med ansiktet vendt opp) ble det bestemt hastekeisersnitt.

– Fødselen var traumatisk for meg, men da vi skjønte at keisersnittet skulle skje på julaften ble vi glad. Jeg synes det er veldig koselig at han er født samme dag som faren min, forteller hun.

– Jeg lå to dager på barselavdelingen etter keisersnittet og jeg kan ikke huske noe særlig julestemning. Mannen min og jeg delte en porsjon kjøttkaker på julaften, men jeg kan ikke huske at det var noe julemat.

Jacob blir tre år nå på julaften og for å markere dagen har Maria valgt å videreføre tradisjonen hun hadde med sin far.

– Vi har bursdagsfeiring på morgenen med bursdagsgaver og kake, så feirer vi julaften med farsfamilien min der han selvfølgelig får bursdagssang.

– Enn så lenge har han jo vært så liten at han ikke har skjønt så mye, men nå begynner han å bli veldig opptatt av bursdagen sin, så vi får se litt på hvordan vi gjør det videre. Bursdagsselskaper legger vi til etter jul, da det er hyggelig å ha noe å se fram til etter jula og folk har litt bedre tid da, sier hun.

LES OGSÅ: Hva er en normal fødsel?

FØDTE PÅ JULAFTEN: Maria hadde en traumatisk fødsel og synes julestemningen på fødeavdelingen var heller laber. Hun er allikevel veldig glad over at sønnen fikk samme fødselsdag som hennes avdøde far. FOTO: Privat
FØDTE PÅ JULAFTEN: Maria hadde en traumatisk fødsel og synes julestemningen på fødeavdelingen var heller laber. Hun er allikevel veldig glad over at sønnen fikk samme fødselsdag som hennes avdøde far. FOTO: Privat Vis mer

Fullt bemannet også på julaften

Tall fra SSB viser at det i 2017 ble født 91 barn på julaften her i Norge, mens det i 2016 ble født 111.

Kristin Bøhn er jordmor ved Føde barsel A på Ullevål Universitetssykehus. Hun forteller at det i snitt fødes noe flere barn i døgnet om sommeren i forhold til vintermånedene, men hvor hektisk det blir akkurat på julaften kan variere. Vanligvis fødes det fra 0 til 7 barn.

Uansett har fødeavdelingen, som er en av Norges travleste, like mange ansatte på jobb denne dagen som de andre dagene i året.

– Men denne tiden er det en spesielt hyggelig stemning på avdelingen, forteller hun.

– Vi pynter avdelingen både til advent og til jul, og alle jordmødre og barnepleiere får julemiddag på julaften. Vi pynter bord, spiser sammen hvis vi har tid og har gjerne med gaver til kollegene våre.

– Det er også noe utenom det vanlige for nybakte foreldre. Tidligere år har de nyfødte fått på seg røde luer, og noen sangglade leger og jordmødre har stått for litt kulturelt innslag. Det er veldig hyggelig!

Bøhn skal selv på jobb den 24. desember i år og det har hun slett ikke noe imot.

– Vår jobb er fantastisk givende, på alle plan. Barnepleiere, fødselsleger og jordmødre jobber tett og godt sammen og deler spesielle opplevelser til alle døgnets tider. Vi blir veldig glad i og er prisgitt hverandre.

– Mine nærmeste kolleger er som en utvidet familie; når jeg allikevel skal være borte fra mann og barn er det ekstra koselig å feire julen på avdelingen!

LES OGSÅ: Sterkt bilde viser hvor fleksibelt en nyfødt babys hode er

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer