Ryggsmerter

Publisert
Sist oppdatert

Ryggsmertene kjennes vanligvis som et generelt ubehag i korsryggen, men noen ganger sprer smertene seg til seteballene og nedover lårene. Ryggsmertene kommer ofte hos deg som er gravid når du har stått for lenge med dårlig holdning, eller har løftet tungt. Ryggsmerter er vanligst i siste trimester.

Årsaken til ryggsmertene er hormonell. Svangerskapshormoner løsner og strekker på leddbåndene i bekkenet, forbereder fødselen. Også båndene i ryggen blir slappere. Barnets tyngde fører til en vridning av ryggsøylen og bekkenet. Dette fører også til smerter.

Hvis ryggen er svak, bør du lære deg holdningøvelser. Viktig å trene mage- og ryggmusklaturen. Treningen bør begynne tidlig i svangerskapet, før ryggsmertene kommer. Løft tunge ting riktig - dvs si med rett rygg. Eller kanskje bedre: Overlat de tunge løftene til andre. Bruk godt skotøy - høyhælte pumps er forbudt for gravide! Ta opp smertene med lege eller jordmor. Behandling hos fysioterapeut eller kiropraktor kan være aktuelt.

Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus
Kilder:

  • "Det nye livet", Synne Holan (red), 2. opplag 2001, Fagbokforlaget
  • "Svangerskap, fødsel og barseltid", 6. utgave, 2. opplag 1999, Inger Eide, Haugen, Ad Notam Gyldendal

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer