Så lang tid tar det å komme seg etter en fødsel, fysisk og mentalt

«Jeg skal aldri føde barn igjen!» høres svært ofte på fødestua. Det kan ta tid å komme tilbake til sitt normale “jeg” etter en fødsel.

SLITEN MOR: - Man kan ha det fint noen timer eller uker etterpå fordi hormonene gjør kvinnene høy, men de fleste kvinner vil uavhengig av lengde eller av fødselforløp være utmattet og trøtt på grunn av opplevelsen og den nye virkeligheten i tiden etter, sier jordmor. Foto: NTB scanpix
SLITEN MOR: - Man kan ha det fint noen timer eller uker etterpå fordi hormonene gjør kvinnene høy, men de fleste kvinner vil uavhengig av lengde eller av fødselforløp være utmattet og trøtt på grunn av opplevelsen og den nye virkeligheten i tiden etter, sier jordmor. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At det gjør vondt å føde et barn er noe de fleste kvinner vet. Men hvor lang tid det tar å komme seg etter en fødsel, kommer nok som en overraskelse på mange. 

- Det kan faktisk ta flere år før alt er tilbake til “normalen” etter at barnet er født, understreker jordmor Lea Toft. Hun holder kurs for kvinner både før og etter fødselen på privatklinikken Jordemoderhuset.

Både fysisk og mentalt er det nemlig en del å “ordne opp i” og “innfinne seg med”, forklarer Lea Toft:

- Det tar jo ni måneder å være gravid, men det tar faktisk mer enn ni måneder å komme seg igjen. For eksempel tar det tid før bekkenbunnen er trent opp igjen. Barnet snur også opp ned på hverdagen, da det fører med seg en ny døgnrytme og i tillegg skal barnet ammes ofte, sier hun.

LES OGSÅ: Fem ting du ikke visste om fødselen

Fysiske reaksjoner etter en fødsel

Hvor lang tid det tar for kvinnen å komme seg rent fysisk etter fødselen kommer an på selve fødselsforløpet.

- Det kan kjennes sårt fra sting etter for eksempel ruptur eller keisersnitt, som skal heles og kanskje krever ekstra pleie eller forsiktighet. Og kvinnen vil alltid blø en god del fra underlivet og være øm en stund etter fødselen. Her er det avgjørende at kvinnen tar det med ro og lar kroppen sin få lov til å “lege”.

Urinlekkasjer er også en typisk etterreaksjon som vil avta etter litt tid. Det er delte meninger om hvor vidt knipeøvelser er med på å få fortgang i denne prosessen. Og så er det selvsagt slitenheten.

- Man kan ha det fint noen timer eller uker etterpå fordi hormonene gjør kvinnene høy, men de fleste kvinner vil uavhengig av lengde eller av fødselsforløp være utmattet og trøtt på grunn av opplevelsen og den nye virkeligheten i tiden etter. 

- Det tar tid å venne seg til den lille babyen og deres nye døgnrytme, og det er viktig at du gir deg selv lov til å ta den tiden du trenger. Du trenger ikke være “supermamma”, sier Lea Toft.

LES OGSÅ: "Barselopphold" på sykehus kan bli historie

Mentale reaksjoner etter en fødsel

De fleste kvinner opplever å få store humørsvingninger etter en fødsel på grunn av den overveldende situasjonen - du har tross alt en nyfødt baby å ta deg av. Så mange som hver 10. kvinne utvikler i tillegg fødseldepresjon. 

- Ikke vær redd for å søke profesjonell hjelp hvis det blir for overveldende, oppfordrer Lea Toft. - Spesielt ikke når det gjelder ammingen. 

Ammingen kan også være en årsak til frustrasjon, selv om det i teorien virker som en avslappende kosestund med babyen. Det er faktisk en fulltidsjobb å få ammingen til å fungere. De fleste kvinner kan komme hjem og få hverdagen til å fungere, men det krever samtidig råd og veiledning. 

- Kvinner er ikke sammen om en graviditet og fødsel slik som før i tiden, og det forventes i dag at man kan det uten å ha lært det først. Ta i mot den hjelpen du kan få og ikke ta det som et nederlag hvis du ikke lykkes med ammingen, sier jordmoren.

LES OGSÅ: Fødselsdepresjon: Undersøkelsen som fanger opp mange kvinner med symptomer på fødselsdepresjon

Sexlivet må “avtales”

Sexlivet kan heller ikke forventes å være tilbake ved normalen med en gang - og hvert fall ikke mens kvinnen blør og har smerter i dagene etter fødselen.

I følge Lea Toft bør nybakte foreldre bevisst prioritere - og kanskje til og med “avtale” å ønske sexlivet tilbake - hvis lysten lar vente på seg, selv om det kan virke uromantisk.

- For mange par kan forholdet også få en helt ny dimensjon etter at man har skapt et lite menneske til verden. Hele opplevelsen av fødselsforløpet vil ofte ha en avgjørende betydning for hvordan du forholder deg til barnet og kanskje andre, da det bestemmer hvor mye overskudd du har. Snakk med kjæresten din om følelsene dine slik at han vet hva som foregår. Det er umulig for ham å lese dine tanker, sier Lea Toft.

Snakk om fødselen etterpå

Selve fødselen kan svirre rundt i hodet på begge de nybakte foreldrene i lang tid etterpå. Her er det viktig å vite at man kan få en time til en ettersamtale med jordmoren som var til stede under fødselen.

Det kan være mange spørsmål som dukker opp som har med fødselen og forløpet å gjøre, og Lea Toft opplever ofte at kvinnene klandrer seg selv for at fødselen ikke gikk slik de hadde sett for seg.

- Det kan i slike situasjoner være til stor hjelp å prate med en fagperson som samtidig kan forklare innholdet i fødselsjournalen for dere.

- Hvis det skjer en ulykke i det virkelige liv får vi jo i etterkant tilbud om krisepsykolog å prate med. Ta ansvar og ta i mot de tilbudene som finnes. En fødsel kan være en voldsom opplevelse, og snakk gjerne med din mor eller venninne, slik at det ikke tynger deg så mye, råder Lea Toft.

LES OGSÅ: Rådene for fruktbarhet

Denne artikkelen har tidligere vært publisert på Mama.dkSå lang tid tager det at komme sig over fødslen

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer