Så lang tid tar det å komme seg etter en fødsel, fysisk og mentalt

«Jeg skal aldri føde barn igjen!» høres svært ofte på fødestua. Det kan ta tid å komme tilbake til sitt normale “jeg” etter en fødsel.

SLITEN MOR: - Man kan ha det fint noen timer eller uker etterpå fordi hormonene gjør kvinnene høy, men de fleste kvinner vil uavhengig av lengde eller av fødselforløp være utmattet og trøtt på grunn av opplevelsen og den nye virkeligheten i tiden etter, sier jordmor. Foto: NTB scanpix
SLITEN MOR: - Man kan ha det fint noen timer eller uker etterpå fordi hormonene gjør kvinnene høy, men de fleste kvinner vil uavhengig av lengde eller av fødselforløp være utmattet og trøtt på grunn av opplevelsen og den nye virkeligheten i tiden etter, sier jordmor. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At det gjør vondt å føde et barn er noe de fleste kvinner vet. Men hvor lang tid det tar å komme seg etter en fødsel, kommer nok som en overraskelse på mange. 

- Det kan faktisk ta flere år før alt er tilbake til “normalen” etter at barnet er født, understreker jordmor Lea Toft. Hun holder kurs for kvinner både før og etter fødselen på privatklinikken Jordemoderhuset.

Både fysisk og mentalt er det nemlig en del å “ordne opp i” og “innfinne seg med”, forklarer Lea Toft:

- Det tar jo ni måneder å være gravid, men det tar faktisk mer enn ni måneder å komme seg igjen. For eksempel tar det tid før bekkenbunnen er trent opp igjen. Barnet snur også opp ned på hverdagen, da det fører med seg en ny døgnrytme og i tillegg skal barnet ammes ofte, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer