Så lenge bør barnet bli hjemme ved smittsomme sykdommer

Se tabellen - Ikke alle sykdommer gjør at man må være hjemme fra barnehagen.

JO, HAN KAN I BARNEHAGEN:Sykdommer som for eksempel den femte barnesykdom, som denne gutten har, trenger ikke nødvendigvis bety at man må være hjemme. Foto: Andrew Kerr / Wikimedia Commons
JO, HAN KAN I BARNEHAGEN:Sykdommer som for eksempel den femte barnesykdom, som denne gutten har, trenger ikke nødvendigvis bety at man må være hjemme. Foto: Andrew Kerr / Wikimedia Commons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at forkjølelse, halsbetennelse og ørebetennelse er nesten dobbelt så vanlig hos barnehagebarn, sammenliknet med barn som ikke går i barnehage?

I barnehagen og på skolen er ungene i hyppig kontakt med hverandre, og enkelte sykdommer sprer seg derfor som ild i tørt gress.

- Hold barna hjemme!

– Det er veldig viktig at man holder barn hjemme når de er syke, slik at de ikke smitter andre, sier Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet.

Nederst i artikkelen kan du se Folkehelseinstituttets anbefalinger for hvor lenge barnet bør være hjemme, basert på de mest vanlige sykdommene.

– Dersom man allikevel sender barna til barnehagen, vil det kunne føre til at andre barn og personalet blir syk. Det kan da bli vanskelig for barnehagene å opprettholde gode hygienerutiner på grunn av mangel på folk, sier Bruun.

– Jeg har forståelse for at mange synes det kan være lenge å holde barna hjemme i to dager etter at de har blitt friske fra omgangssyken, men det er nødvendig for å unngå de helt store utbruddene, sier hun.

TEST DEG SELV: Hva kan du om barnesykdommer?

Vær nøye med hygienen

Bruun oppfordrer også foreldre til syke barn om å være ekstra nøye med hygienen.

– Spesielt håndhygienen. Man bør vaske hendene hyppig, særlig etter at man har vært på toalettet, under matlaging og før man spiser, sier hun.

MYE FORKJØLELSE PÅ HØSTEN: - noen virus trives best i høstlige omgivelser, sier Marit Hermansen i Norsk forening for allmennmedisin. Foto: Legeforeningen
MYE FORKJØLELSE PÅ HØSTEN: - noen virus trives best i høstlige omgivelser, sier Marit Hermansen i Norsk forening for allmennmedisin. Foto: Legeforeningen Vis mer

Bygger opp immunforsvaret

- Rådene fra Folkehelseinstituttet er gode, men det viktigste er at barnet skal være friskt nok til å gå i barnehagen for sin egen del, sier Marit Hermansen i Norsk forening for allmennmedisin.

Hun påpeker at barn bruker de første årene av sitt liv til å opparbeide et godt immunforsvar.  

- Det gjør de blant annet gjennom å få ulike sykdommer. Etter fire års alder er de fleste barn mye sjeldnere syke. Virussykdommer er det som dominerer; enten i luftveiene eller i form av magesjuke, sier hun.

LES OGSÅ: Er det egentlig feber?

Smitter forskjellig

Hermansen trekker frem magesjuke som en sykdom som er særlig smittsomt, og på høsten kommer også forkjølelsesviruset for fullt igjen.

– Delvis fordi vi er mye inne og sammen, men også fordi noen virus trives best i høstlige omgivelser, forklarer hun.

KREVER MANGE SYKEDAGER: Å bli frisk nok etter vannkopper kan ta lang tid.  Foto: Shutterstock ©
KREVER MANGE SYKEDAGER: Å bli frisk nok etter vannkopper kan ta lang tid. Foto: Shutterstock © Vis mer

Det er imidlertid ikke alle sykdommer som krever at man holder barnet hjemme fra barnehagen. Erythema infectiosum (femte barnesykdom), munnsår, vorter og hånd-fot-munnsyke, er ifølge Folkehelseinstituttet sykdommer som smitter i forkant av når symptomene oppstår.

- Vannkopper har også litt egne regler, da barnet ofte er friskt, men fortsatt smitteførende, legger Hermansen til.

Aldri i barnehagen med feber

Selv om feber i seg selv ikke er farlig, mener Hermansen at man allikevel aldri bør sende barna i barnehagen med feber.

– Man skal heller ikke gi barn Paracet for å presse dem i barnehagen. Feber er tegn på sykdom og barnet skal få lov til å være i ro hjemme slik at kroppen kan jobbe seg gjennom sykdommen og modne immunforsvaret. Paracet skal bare gis om barnet er svært plaget, sier hun.

LES OGSÅ: Dette er viktigere å sjekke enn hvor høy feberen er.

NÅR BARNA ER SYKE: Martin Reiersen i Brumlebassen Barnehage tror mange foreldre møter mye press fra arbeidsgiverne om å ha minst mulig fravær. Foto: Privat
NÅR BARNA ER SYKE: Martin Reiersen i Brumlebassen Barnehage tror mange foreldre møter mye press fra arbeidsgiverne om å ha minst mulig fravær. Foto: Privat Vis mer

Forstår foreldrene

Daglig leder i Brumlebassen Barnehage, Martin Reiersen, sier at det nok kan forekomme at enkelte foreldre sender barna for tidlig tilbake til barnehagen, da det kan være vanskelig å vurdere om barnet er helt friskt.

Han tror det også kan skyldes at mange opplever et stort press fra arbeidsgivere og en forventing om at de skal være minst mulig hjemme med sykt barn.

– I tillegg tror jeg det finnes en del uvitenhet i forhold til hva man har rett på når det gjelder sykdomsdager.

- Jeg har erfaring med at enkelte har kommet og fortalt at det ikke er greit for arbeidsgiver at man er så og så mye borte, til tross for at man har krav på det, sier han.

Les hva du kan gjøre når kvota for omsorgspenger er brukt opp.

– Jeg skjønner at det ikke er lett for foreldrene når de møter slike forventinger.  Det er jo ikke slik at jobben er blitt noe mindre når man kommer tilbake heller, haugen med arbeidsoppgaver på pulten vokser som regel mens man er borte, sier han.

Så lenge bør du holde barnet hjemme:

FeberTil barnet er feberfri. 
Diare med eller uten brekninger2 døgn etter siste symptom. 
Kraftig øyekatarrTil pussdannelsen har avtatt. 

Forkjølelse

Til allmenntilstanden tilsier det.
Influensalignende symptomer Til allmenntilstanden tisier det. 

Hoste og luftveisinfeksjoner

Til allmenntilstanden tilsier det.
ØrebetennelseTil allmenntilstanden tilsier det.
BrennkopperTil sårene er under kontroll. 

Hodelus

Til lusekur er påbegynt. 
Kikhoste5 dager etter igangsatt behandling.
EHEC-infeksjonTil det har 5 negative kontrollprøver.
Kusma9 dager etter at hevelsen inntrer. 

Røde hunder

Minimum 5 dager etter utbrudd av utslett. 
Mark (barnemark) / SpolmarkTil igangsatt behandling.
RingormTil dagen etter behandling er igangsatt
SkabbTil dagen etter behandling er igangsatt
MeningokokksykdomTil sykdommen er over.
MeslingerTil tidligst 4 dager etter opptreden av utslett. 
Norovirus-infeksjon48 timer etter siste diare/oppkast.
Vannkopper

Barnet kan vende tilbake til barnehagen når utslettet har begynt å tørke inn.

Kilde: Fhi.no.

MUNNSÅR: Ingen grunn til å bli hjemme! Foto: Shutterstock ©
MUNNSÅR: Ingen grunn til å bli hjemme! Foto: Shutterstock © Vis mer

Eksempler på når barn ikke trenger å holdes hjemme

Man behøver ikke ha barnet hjemme ved enhver infeksjon. På bildet over ser du en 16 måneder gammel gutt med den femte barnesykdom. Hvis han har god nok almenntilstand kan han gå i barnehage, selv om han har utslett. 

Ved påvisning av enkelte sykdommer er det ikke hensiktsmessig å holde barn hjemme. Det kan være fordi sykdommen i stor grad smitter før symptomer oppstår, eller fordi smitterisikoen er svært liten når barnet er blitt frisk, eller fordi tilstanden er så vanlig og lite alvorlig at det ikke berettiger å holde barnet hjemme, mener fhi.

HÅND-, FOT- OG MUNNSYKDOM: Typisk utslett rundt munnen til en 11 måneder gammel gutt. Ingen grunn i seg selv til å bli hjemme hvis allmenntilstanden er god. Foto: MidgleyDJ / Creative Commons Attribution-
HÅND-, FOT- OG MUNNSYKDOM: Typisk utslett rundt munnen til en 11 måneder gammel gutt. Ingen grunn i seg selv til å bli hjemme hvis allmenntilstanden er god. Foto: MidgleyDJ / Creative Commons Attribution- Vis mer

Eksempler på slike sykdommer er

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer