Visste du at forkjølelse, halsbetennelse og ørebetennelse er nesten dobbelt så vanlig hos barnehagebarn, sammenliknet med barn som ikke går i barnehage?
I barnehagen og på skolen er ungene i hyppig kontakt med hverandre, og enkelte sykdommer sprer seg derfor som ild i tørt gress.
- Hold barna hjemme!
– Det er veldig viktig at man holder barn hjemme når de er syke, slik at de ikke smitter andre, sier Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet.
Nederst i artikkelen kan du se Folkehelseinstituttets anbefalinger for hvor lenge barnet bør være hjemme, basert på de mest vanlige sykdommene.
– Dersom man allikevel sender barna til barnehagen, vil det kunne føre til at andre barn og personalet blir syk. Det kan da bli vanskelig for barnehagene å opprettholde gode hygienerutiner på grunn av mangel på folk, sier Bruun.
– Jeg har forståelse for at mange synes det kan være lenge å holde barna hjemme i to dager etter at de har blitt friske fra omgangssyken, men det er nødvendig for å unngå de helt store utbruddene, sier hun.
TEST DEG SELV: Hva kan du om barnesykdommer?
Vær nøye med hygienen
Bruun oppfordrer også foreldre til syke barn om å være ekstra nøye med hygienen.
– Spesielt håndhygienen. Man bør vaske hendene hyppig, særlig etter at man har vært på toalettet, under matlaging og før man spiser, sier hun.

Bygger opp immunforsvaret
- Rådene fra Folkehelseinstituttet er gode, men det viktigste er at barnet skal være friskt nok til å gå i barnehagen for sin egen del, sier Marit Hermansen i Norsk forening for allmennmedisin.
Hun påpeker at barn bruker de første årene av sitt liv til å opparbeide et godt immunforsvar.
- Det gjør de blant annet gjennom å få ulike sykdommer. Etter fire års alder er de fleste barn mye sjeldnere syke. Virussykdommer er det som dominerer; enten i luftveiene eller i form av magesjuke, sier hun.
LES OGSÅ: Er det egentlig feber?
Smitter forskjellig
Hermansen trekker frem magesjuke som en sykdom som er særlig smittsomt, og på høsten kommer også forkjølelsesviruset for fullt igjen.
– Delvis fordi vi er mye inne og sammen, men også fordi noen virus trives best i høstlige omgivelser, forklarer hun.

Det er imidlertid ikke alle sykdommer som krever at man holder barnet hjemme fra barnehagen. Erythema infectiosum (femte barnesykdom), munnsår, vorter og hånd-fot-munnsyke, er ifølge Folkehelseinstituttet sykdommer som smitter i forkant av når symptomene oppstår.
- Vannkopper har også litt egne regler, da barnet ofte er friskt, men fortsatt smitteførende, legger Hermansen til.
Aldri i barnehagen med feber
Selv om feber i seg selv ikke er farlig, mener Hermansen at man allikevel aldri bør sende barna i barnehagen med feber.
– Man skal heller ikke gi barn Paracet for å presse dem i barnehagen. Feber er tegn på sykdom og barnet skal få lov til å være i ro hjemme slik at kroppen kan jobbe seg gjennom sykdommen og modne immunforsvaret. Paracet skal bare gis om barnet er svært plaget, sier hun.
LES OGSÅ: Dette er viktigere å sjekke enn hvor høy feberen er.

Forstår foreldrene
Daglig leder i Brumlebassen Barnehage, Martin Reiersen, sier at det nok kan forekomme at enkelte foreldre sender barna for tidlig tilbake til barnehagen, da det kan være vanskelig å vurdere om barnet er helt friskt.
Han tror det også kan skyldes at mange opplever et stort press fra arbeidsgivere og en forventing om at de skal være minst mulig hjemme med sykt barn.
– I tillegg tror jeg det finnes en del uvitenhet i forhold til hva man har rett på når det gjelder sykdomsdager.
- Jeg har erfaring med at enkelte har kommet og fortalt at det ikke er greit for arbeidsgiver at man er så og så mye borte, til tross for at man har krav på det, sier han.
Les hva du kan gjøre når kvota for omsorgspenger er brukt opp.
– Jeg skjønner at det ikke er lett for foreldrene når de møter slike forventinger. Det er jo ikke slik at jobben er blitt noe mindre når man kommer tilbake heller, haugen med arbeidsoppgaver på pulten vokser som regel mens man er borte, sier han.
Så lenge bør du holde barnet hjemme:
Kilde: Fhi.no.

Eksempler på når barn ikke trenger å holdes hjemme
Man behøver ikke ha barnet hjemme ved enhver infeksjon. På bildet over ser du en 16 måneder gammel gutt med den femte barnesykdom. Hvis han har god nok almenntilstand kan han gå i barnehage, selv om han har utslett.
Ved påvisning av enkelte sykdommer er det ikke hensiktsmessig å holde barn hjemme. Det kan være fordi sykdommen i stor grad smitter før symptomer oppstår, eller fordi smitterisikoen er svært liten når barnet er blitt frisk, eller fordi tilstanden er så vanlig og lite alvorlig at det ikke berettiger å holde barnet hjemme, mener fhi.

Eksempler på slike sykdommer er
- Femte barnesykdom (erythema infectiosum). Barna kan gå i barnehage når de er feberfri.
- Fjerde barnesykdom (tredagers feber eller exanthema subitum). Barna kan gå i barnehage når de er feberfri.
Mononukleose (kyssesyken)
Loppebitt
Veggedyrbitt
munnsår