Graviditet

Så mange blir gravide utenfor livmoren

Kan få alvorlige konsekvenser hvis det ikke oppdages tidsnok.

GRAVIDITET UTENFOR LIVMOREN: - 1-2 prosent av alle svangerskap skjer utenfor livmoren. Av 60.000 graviditeter i året, er det altså 600-1200 tilfeller der graviditeten skjer utenfor livmoren, sier Siri von Krogh, jordmor og redaktør for nettsiden Alt For Mamma. Foto: Scanpix
GRAVIDITET UTENFOR LIVMOREN: - 1-2 prosent av alle svangerskap skjer utenfor livmoren. Av 60.000 graviditeter i året, er det altså 600-1200 tilfeller der graviditeten skjer utenfor livmoren, sier Siri von Krogh, jordmor og redaktør for nettsiden Alt For Mamma. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Forsøker du å bli gravid?

Det kan ta opp til et år før dere lykkes, og noe av det viktigste du gjør mens dere prøver, er å ta tilskudd av folat.

Det er imidlertid enkelte ting dere ikke kan forutse eller redusere risikoen for, og en av dem er svangerskap utenfor livmoren.

Men hva er det egentlig som skjer ved slike tilfeller, og hvor utsatt er du?

LES OGSÅ: Vær forsiktig med dette på ferie

1-2 prosent

- 1-2 prosent av alle svangerskap skjer utenfor livmoren. Av 60.000 graviditeter i året, er det altså 600-1200 tilfeller der graviditeten skjer utenfor livmoren, sier Siri von Krogh, jordmor og redaktør for nettsiden Alt for Mamma.

Men hva er det egentlig som skjer?

- Egget blir befruktet som vanlig, men istedenfor at det fester seg i livmoren slik som det skal, fester det seg et annet sted og begynner å utvikle seg der, forteller jordmoren.

GRAVIDITET UTENFOR LIVMOREN: Befruktningen vil skje som vanlig, men fremfor at det befruktede egget fester seg livmoren, kan egget være i eggstokken eller livmorhalsen, eller i 95 prosent av tilfellene, i egglederen. Foto: liongate - Fotolia
GRAVIDITET UTENFOR LIVMOREN: Befruktningen vil skje som vanlig, men fremfor at det befruktede egget fester seg livmoren, kan egget være i eggstokken eller livmorhalsen, eller i 95 prosent av tilfellene, i egglederen. Foto: liongate - Fotolia Vis mer

Ifølge Norsk Helseinformatikk (FHI) kan egget være i eggstokken eller livmorhalsen, men i 95 prosent av tilfellene blir det liggende i egglederen.

- Egglederen er til en viss grad elastisk, men til slutt vil den sprekke, sier von Krogh.

Hun forklarer at du er mer utsatt for graviditet utenfor livmoren dersom du tidligere har hatt eggstokkbetennelse, har hatt problemer med å bli gravid, har hatt kirurgi på eggstokkene eller tidligere har vært gravid utenfor livmoren.

- Det er ingenting du selv kan gjøre for å redusere risikoen. Men når du blir gravid igjen, så er det viktig at du kommer på en tidlig ultralyd, slik at man kan se at egget sitter der det skal, sier jordmoren.

LES OGSÅ: Derfor blir vi ekstra yre nå

Vær obs på sterke magesmerter

Vanlige synptomer på graviditet utenfor livmoren er sterke magesmerter, og som oftest slår de inn 8-9 uker inn i graviditeten.

- Det er ikke så store symptomer før det, forklarer Von Krogh.

- Gravide har mange plager som kommer og går, og mange har smerter i bekkenet helt opp til uke 12. Denne smerten skiller seg ut ved at den er der hele tiden. Jeg vil alltid råde gravide som har vedvarende smerter om å oppsøke lege, sier hun.

Andre symptomer kan være småblødninger - altså menstruasjonsblødninger, som kommer uten mønster.

Dersom du mistenker at du kan være gravid utenfor livmoren, er det avgjørende at du oppsøker hjelp tidlig, ettersom det kan få alvorlige konsekvenser. 

- Hvis magesmertene plutselig slipper, så er det fordi egglederen sprekker, og da kan du faktisk blø ihjel. Da har du en blødning i buken, og i motsetning til når du skader deg under huden, så er det ikke noe som stopper det. I buken er det stor plass, og du kan blø opp til 1-2 liter, forteller Von Krogh.

Hvis dette skjer kan du også oppleve smerter opp under skuldrene - en refleks som følge av at buken blir fylt med væske.

Det kan sammenlignes med refleksen som gjør at du lett kan besvime når du kaster opp.

- Hvis du opplever dette - at smerten plutselig slipper, bør du i hvert fall oppsøke lege, for da har du antakelig allerede blødninger i buken, forteller jordmoren.

LES OGSÅ: Alt du bør vite om fiber

GRAVID? Gravide har mange plager som kommer og går, men magesmertene ved en graviditet utenfor livmoren skiller seg ut ved at den er der hele tiden. Von Krog vil alltid råde gravide som har vedvarende smerter om å oppsøke lege. Foto: Alliance - Fotolia
GRAVID? Gravide har mange plager som kommer og går, men magesmertene ved en graviditet utenfor livmoren skiller seg ut ved at den er der hele tiden. Von Krog vil alltid råde gravide som har vedvarende smerter om å oppsøke lege. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

Kan få svært alvorlige konsekvenser

I de fleste tilfeller så vil en graviditet utenfor livmoren slå ut på en graviditetstest.

Det kan imidlertid være tilfeller der det ikke gjør det - noe som skyldes at produsjonen av gravditetshormonet HCG går litt saktere enn ellers.

- Det vil som regel slå ut på en vanlig graviditetstest, og de fleste vil føle seg som en vanlig gravid person, forteller jordmoren.

Men hvilke følger kan en graviditet utenfor livmoren gi senere?

- Det har ikke noen alvorlige effekter for den generelle helsen senere, men noen mister en eggleder fordi den sprekker, noe som kan resultere i at du har eggløsning annen hver gang i syklusen.

- I mange tilfeller ser en imidlertid at den andre eggstokken tar over. Altså, at du har eggløsing fra den samme eggstokken hver gang, og at syklusen etter hvert blir som normal igjen, sier eksperten.

Hvis du vært gravid utenfor livmoren tidligere og har større risiko for at det kan skje igjen, er det viktig at du tidlig oppsøker lege og gjennomfører en ultralyd slik at dere kan se at alt har gått bra denne gangen.

- Hvis du er gravid utenfor livmoren igjen, vil legen fjerne graviditeten - altså ta abort, enten med laparoskopi eller vaginalt, sier von Krogh.

Hvis det skulle skje igjen, OG egglederen sprekker igjen, er det imidlertid mulig for legene å hente ut egg, som ved en prøverørsbehandling.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer