HER KAN FERIEPENGENE GÅ I EN JAFS: Bor du i feil kommune, kan dukkerten bli dyr. Foto: NTB scanpix
HER KAN FERIEPENGENE GÅ I EN JAFS: Bor du i feil kommune, kan dukkerten bli dyr. Foto: NTB scanpix

Så mye koster det å fylle plaskebassenget

Bor du i en av disse kommunene, kan regningen bli høy...

Med en gjennomsnittlig pris på 15,10 kroner per kubikkmeter vann i 2015 i Norge, blir prisen for å fylle et mindre plaskebasseng overkommelig. Men jo større bassenget er, jo mer vann behøves, og jo høyere vil prisen bli. 

I tillegg til at prisen for å fylle opp vannet, er det viktig å huske på at du blir nødt til å skifte ut vannet jevnlig. 

- Med mindre man har god sirkulasjon og holder korrekt pH- og klorverdi i bassenget, er det viktig å skifte ut vannet hver dag, forteller Brian Krogh til mama.dk. Han er seniorkonsulent i svømmeteknologi ved Teknologisk Institut i Danmark. 

LES OGSÅ: 10 tips til hvordan du kan lære barnet ditt å svømme

VARIABLE PRISER: Dette vesle bassenget rommer 100 liter, og koster deg 0,2 kroner dersom du bor i Berg kommune. Om du holder til i Gratangen kommune, vil det samme bassenget koste deg 4,4 kroner å fylle opp. Foto: BR Leker
VARIABLE PRISER: Dette vesle bassenget rommer 100 liter, og koster deg 0,2 kroner dersom du bor i Berg kommune. Om du holder til i Gratangen kommune, vil det samme bassenget koste deg 4,4 kroner å fylle opp. Foto: BR Leker Vis mer


Småbarnsbasseng - lite vann, lav pris

Et lite plaskebasseng på 100 liter passer best for de minste barna. Selve bassenget koster mindre enn 200-lappen, og fyller du det med nytt vann i to uker, har du mye moro for en lav pris. 

For å fylle opp bassenget én gang koster det i gjennomsnitt 2 kroner. Sett at du fyller opp vannet hver dag i to uker, vil det vesle bassenget koste deg 28 kroner i løpet av disse to ukene.
 

LES OGSÅ: Alt om babysvømming

DYRT: Gjennomsnittsprisen for å fylle opp dette bassenget på 2420 liter, er 37 kroner per gang. Fyller du det opp hver dag i to uker, er gjennomsnittsprisen i Norge på 518 kroner. Foto: BR Leker
DYRT: Gjennomsnittsprisen for å fylle opp dette bassenget på 2420 liter, er 37 kroner per gang. Fyller du det opp hver dag i to uker, er gjennomsnittsprisen i Norge på 518 kroner. Foto: BR Leker Vis mer

Større basseng - her kan det gå tusenlapper

Prisen stiger naturlig nok med størrelsen på plaskebassengene. 

For å fylle opp et basseng på 2 420 liter, er 37 kroner per gang. Fyller du det opp hver dag i to uker, er gjennomsnittsprisen i Norge på 518 kroner.

For å fylle opp et basseng på 10 000 liter, er gjennomsnittsprisen 151 kroner per gang, og 2 114 for å fylle det opp hver dag i to uker.

Har du et mega-gigant basseng på 35 000 liter, kan det fort ta et godt jafs av feriepengene dine. 528 for å fylle det en gang, 7 392 for å fylle med nytt vann, hver dag i 14 dager.

Prisliste for å fylle opp bassenget: 

Vi har tatt en titt på flere av de mest populære bassengtypene i ulike nettsider, og har kommet frem til dette utvalget med gjennomsnittsprisen på 15,10 kroner: 

BassengstørrelsePris for å fylle det med kaldt vann

100 liter

2 kroner per gang

749 liter

11 kroner per gang 

1 706 liter

26 kroner per gang

2 420 liter

37 kroner per gang

3 000 liter

45 kroner per gang

5 000 liter

76 kroner per gang

10 000 liter

151 kroner per gang

35 000 liter

529 kroner per gang

 

KOS I SOMMERSOLA: Få oversikt over hva det koster før du fyller opp plaskebassenget. Foto: NTB scanpix
KOS I SOMMERSOLA: Få oversikt over hva det koster før du fyller opp plaskebassenget. Foto: NTB scanpix Vis mer

Verstingkommunene - her kan du få en overraskelse

Hvor dyrt det er å fylle opp bassenget, eller å bruke vann i det hele tatt, avhenger av hvor du bor.

Vannprisene per kubikk varierer hele 2000% mellom billigste og dyreste kommune i Norge.

Fyller du bassenget på 2 420 liter med vann i Berg kommune, koster det deg kun 5 kroner. Men hvis du bor i Gratangen kommune vil det koste 106 kroner å fylle det en gang, 1484 å fylle det med nytt vann i 14 dager.

Opplysninger hentet fra Huseiernes Landsforbund i 2015, kan fortelle at prisene varierer stort fra kommune til kommune. 

De fem dyreste kommunene har disse prisene per 1000 liter: 

  • Gratangen = 44 kroner. 
  • Trysil = 43 
  • Sigdal = 39 kroner. 
  • Rendalen = 39 kroner. 
  • Nord-Aurdal = 37 kroner. 

De fem rimeligste kommunene har disse prisene per 1000 liter: 

  • Berg = 2 kroner. 
  • Skjervøy = 3 kroner. 
  • Lyngen = 3,94 kroner 
  • Stavanger = 4 kroner. 
  • Ballangen = 4,28 kroner. 

Sjekk din kommune her

Prisene vi har brukt i denne saken er basert på rapport fra Huseiernes Landsforbund. Prisene for de kommunale tjenestene ble undersøkt i 2015 er basert på avgifter og gebyrer som betales for en standard bolig på 120 kvadratmeter med et beregnet vannforbruk etter kommunens satser for stipulert forbruk, eller et vannforbruk på 150 kubikkmeter i året der det er vanlig å betale etter faktisk forbruk målt med vannmåler, opplyser Huseiernes Landsforbund. 

Til forsiden