Så mye søvn mister nybakte foreldre i året

Det er ingen hemmelighet at nybakte foreldre ofte har et underskudd av søvn. Denne undersøkelsen avslører hvor ille det egentlig står til!

SØVNMANGEL: Mange dager uten tilstrekkelig søvn kan ifølge søvneksperten både få fysiske og psykiske konsekvenser. Foto: NTB Scanpix
SØVNMANGEL: Mange dager uten tilstrekkelig søvn kan ifølge søvneksperten både få fysiske og psykiske konsekvenser. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MAMA.DK: 44 dagers søvn! Så mye mister nybakte foreldre i gjennomsnitt i løpet av barnets første leveår.

Ifølge Daily Mail er dette resultatet etter en kartlegging av britenes sovevaner. Nybakte foreldre får altså i snitt kun 5,1 times søvn per natt det første året og det er 2,9 timer mindre enn de anbefalte åtte timene man bør ha.

Manglende søvn skyldes spesielt mating av barnet, bekymringer rundt babyens sikkerhet og babygråt, skriver tv2.dk.

LES OGSÅ: Trikset som gir babyen god søvnrytme

Et problem at mødre «alltid» trår til om natten

Mikael Rasmussen, søvnkonsulent hos danske «Center for Stress og Trivsel», mener at det i hovedsak er kvinner som står opp og tar seg av barnet om natten. Dette fordi de er i barselpermisjon og ikke må på jobb om morgenen. 

– Men det er problematisk fordi det er spesielt kvinner som lider av søvnproblemer. Manglende søvn er en voldsom belastning som kan forårsake stress og gå ut over evnen til å ivareta sin egne og barnets behov optimalt, understreker han. 

– Å få så mye mindre søvn enn det man har behov for, kan ha fysiske konsekvenser. Foreldre vil typisk oppleve at de blir oftere syke fordi immunforsvaret deres ikke fungerer optimalt. 

– Kvinner godtar at mannen skal opp på jobb neste dag, men det er også viktig å se på det å sørge for at barnet er velfungerende som en jobb. Dessverre ser man at dersom man ikke får nok søvn, så har man større vansker med å etablere en god søvnrytme for barnet sitt, sier han til tv2.dk.

LES OGSÅ: Søvnskolen 3-6 måneder

VIKTIG Å TA IGJEN TAPT SØVN: Mødre bør prioritere å sove på dagen når barnet sover, råder søvneksperten.  Foto: NTB Scanpix
VIKTIG Å TA IGJEN TAPT SØVN: Mødre bør prioritere å sove på dagen når barnet sover, råder søvneksperten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bør dele oppgavene

Søvnkonsulenten råder foreldrepar til å ha en dialog om hvordan de begge kan få nok søvn ved å dele på oppgavene om natten.

– Og så må mødre også prioritere å bruke enhver sjanse de har for å sove om dagen når barnet sover, slik at hun kan hente inn noe av den tapte nattesøvnen, råder han. 

LES OGSÅ: Derfor våkner barnet mange ganger om natten

Denne saken har tidligere blitt publisert hos Mama.dk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer