Så ofte bør smokkene vaskes og byttes ut

Sjekk smokkene daglig for hull, skader eller dårlig elastisk evne.

HVOR OFTE BØR SMOKKEN BYTTES UT? Korrekt rengjøring og hyppig nok skifting av smokk er viktig - både med tanke på hygiene, og på sikkerheten.  Foto: NTB scanpix/Shutterstock
HVOR OFTE BØR SMOKKEN BYTTES UT? Korrekt rengjøring og hyppig nok skifting av smokk er viktig - både med tanke på hygiene, og på sikkerheten. Foto: NTB scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor ofte bør man skifte ut smokkene? Hva er egentlig korrekt rengjøring av smokker, og hvor ofte bør det gjøres? 

Sannsynligvis oftere - og mer omfattende - enn mange tror. 

LES OGSÅ: Smokk eller ikke smokk? 

Smokken kan være bakteriebombe

Smokken kan nemlig bære på melkerester, og dermed også mange bakterier. Derfor er det lurt å sikre at hygienen er på topp. Derfor bør du vite følgende om barnets smokker: 

  • Nye smokker skal kokes i rent vann i fem minutter før avkjøling og bruk. Dette for å minske faren for eventuelle helseskadelige, kjemiske stoffer. Husk at vannet skal dekke smokkene fullstendig under kokingen. 
  • Skyll smokkene en gang om dagen, for eksempel ved å helle vann over dem, eller koke dem i et par minutter dersom det er mulig. 
  • Skyll smokken i kaldt vann umiddelbart etter at barnet har spist, og når smokken faller i gulvet eller bakken. 
  • Det er også en god idé å jevlig gni smokkene med salt, slik at du kan være sikrere på at melkerestene går bort. Skyll deretter godt med rent, kaldt vann og kok smokken i fem minutter. 

LES OGSÅ: Slik får du barnet til å slutte med smokk

NYE SMOKKER: Bør kokes før bruk. Foto: NTB scanpix/Shutterstock
NYE SMOKKER: Bør kokes før bruk. Foto: NTB scanpix/Shutterstock Vis mer

  • Ikke putt smokken i din egen munn for å rense den. Dine munnbakterier kan nemlig gi barnet ditt trøske eller sopp i munnen sin. Husk også å sørge for god håndhygiene når du skal gi barnet smokken. 
  • Bytt ut smokkene med jevne mellomrom, gjerne etter 1-2 måneders bruk. Dette er også av hensyn til barnets sikkerhet, ettersom smokkene ofte utsettes for en del slitasje ettersom barnet sutter på dem. 
  • Undersøk alltid smokken for hull og skader før du gir dem til barnet. Er smokken skadet kan det gå utover både hygiene, men også sikkerheten. Du bør også jevnlig dra litt i smokken for å sjekke om den er elastisk, eller om den er i ferd med å løsne. Er smokken skadet på noe vis, bør den kastes med det samme. 
  • Oppbevar smokkene i en ren beholder når de ikke er i bruk, og hold dem borte fra sollys og høy varme. 
  • Velg kun smokker som lever opp til den europeiske sikkerhetsstandarden EN1400. Det gjør nesten alle smokkene i butikken, men sjekk produktbeskrivelsen for sikkerhetsskyld. 

LES OGSÅ: Bli kvitt smokken - på en morsom måte for barna 


Kilder: forbrugerlab.dk, netsundhedsplejerske.dk og sundhedsstyrelsen.dk.​Artikkelen ble først publisert hos Mama.dk: "Så tit skal dit barns sutter udskiftes og rengøres".  Mama.dk og Mammanett.no er begge eid av Aller Media.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer