Så raskt kan du bli gravid igjen etter fødselen

Kvinnekroppen blir imponerende raskt klar igjen, men det kan være lurt å vente!

GRAVID LIKE ETTER FØDSEL: Hvor raskt er det egentlig mulig å bli gravid igjen etter at man har født? Foto: NTB Scanpix
GRAVID LIKE ETTER FØDSEL: Hvor raskt er det egentlig mulig å bli gravid igjen etter at man har født? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Kvinnekroppen er utrolig og en frisk kvinne er i stand til å bli raskt gravid igjen, sier jordmor Siv Anett Hernar Belgum fra Kvinne/barn klinikken ved Haugesund sykehus.

Hun forteller at kvinner kan bli gravide igjen ved den aller første eggløsningen etter graviditeten, men når denne kommer kan variere fra kvinne til kvinne. 

– Nattamming kan utsette eggløsningen noe. Hormonelt er det et betydelig fall i østrogen, progesteronet og koriongonadotropin etter fødsel. Det kan minne om overgangsalderen, med tørre vaginalslimhinner og humørsvingninger.

– Når en ammer stiger nivået av prolaktin, som kan redusere seksuell lyst og motivasjon til flere barn. Dermed kan en biologisk sett tenke seg at amming beskytter kvinnen mot graviditet, forklarer hun.

LES OGSÅ: - Jeg tenkte at det skulle være umulig å bli gravid etter så kort tid

Økt risiko for komplikasjoner

– Det at kroppen begynner å forberede seg på ny graviditet med eggløsning relativt kort tid etter en fødsel, er som regel et tegn på at mor er ved god fysisk helse – og dermed i stand til å bære fram et nytt barn, sier allmennlege Thea Steinert, svarlege hos Lommelegen.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer