Så raskt kan du bli gravid igjen etter fødselen

Kvinnekroppen blir imponerende raskt klar igjen, men det kan være lurt å vente!

GRAVID LIKE ETTER FØDSEL: Hvor raskt er det egentlig mulig å bli gravid igjen etter at man har født? Foto: NTB Scanpix
GRAVID LIKE ETTER FØDSEL: Hvor raskt er det egentlig mulig å bli gravid igjen etter at man har født? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Kvinnekroppen er utrolig og en frisk kvinne er i stand til å bli raskt gravid igjen, sier jordmor Siv Anett Hernar Belgum fra Kvinne/barn klinikken ved Haugesund sykehus.

Hun forteller at kvinner kan bli gravide igjen ved den aller første eggløsningen etter graviditeten, men når denne kommer kan variere fra kvinne til kvinne. 

– Nattamming kan utsette eggløsningen noe. Hormonelt er det et betydelig fall i østrogen, progesteronet og koriongonadotropin etter fødsel. Det kan minne om overgangsalderen, med tørre vaginalslimhinner og humørsvingninger.

– Når en ammer stiger nivået av prolaktin, som kan redusere seksuell lyst og motivasjon til flere barn. Dermed kan en biologisk sett tenke seg at amming beskytter kvinnen mot graviditet, forklarer hun.

LES OGSÅ: - Jeg tenkte at det skulle være umulig å bli gravid etter så kort tid

ANBEFALER Å VENTE ETT ÅR: - Anbefalingen er ikke absolutt, men kvinner bør vente minst 12, og ideelt sett 18-23 måneder, sier lege Thea Steinert. Foto: Per Ervland
ANBEFALER Å VENTE ETT ÅR: - Anbefalingen er ikke absolutt, men kvinner bør vente minst 12, og ideelt sett 18-23 måneder, sier lege Thea Steinert. Foto: Per Ervland Vis mer

Økt risiko for komplikasjoner

– Det at kroppen begynner å forberede seg på ny graviditet med eggløsning relativt kort tid etter en fødsel, er som regel et tegn på at mor er ved god fysisk helse – og dermed i stand til å bære fram et nytt barn, sier allmennlege Thea Steinert, svarlege hos Lommelegen.no.

– Men for mor kan kort tid mellom fødsel og ny graviditet gi økt risiko for blødning i svangerskapet, for tidlig vannavgang og økt risiko for død, sier hun.

Anbefaler å vente minst 12 måneder

Hvor lenge man bør vente, er ifølge Steinert ganske individuelt. Årsaken er at kvinner kan ha ulike kroppslige utgangspunkt før første graviditet og fordi selve graviditeten kan forløpe forskjellig. 

– Anbefalingen er ikke absolutt, men kvinner bør vente minst 12, og ideelt sett 18-23 måneder, etter en fødsel før de forsøker å bli gravide på nytt.

– Grunnen til dette er at forskning kan tyde på at det er økt risiko for for tidlig fødsel og spedbarnsdød dersom det går kort tid mellom to graviditeter. Jo kortere tid mellom to graviditeter, jo mer øker risikoen, sier hun. 

– I utgangspunktet foreligger det cirka 10 prosent risiko for å føde for tidlig, og risikoen øker til 14% dersom hun blir gravid mindre enn seks måneder etter forrige fødsel. Denne risikoen for tidlig fødsel øker særlig for kvinner som har født prematurt ved tidligere svangerskap.

Jordmor Siv Anett Hernar Belgum peker på at det etter et keisersnitt er lurt å vente slik at såret får hele. Ved keisersnitt er barseltiden noe annerledes enn ved en vaginal fødsel.

Gynekolog og fødselslege Vivek Sethi har tidligere fortalt til Mammanett at det vil ta flere uker før et tverrsnitt gjennom bukveggen gror, og at kvinner derfor bør ta det med ro en god stund etter fødselen. 

ANDRE FAKTORER: Enkelte kvinner vil trenge tid til å bearbeide fødselen før de klarer å bli seksuelt aktive igjen, sier jordmor Siv Anett Hernar Belgum. Foto: Privat
ANDRE FAKTORER: Enkelte kvinner vil trenge tid til å bearbeide fødselen før de klarer å bli seksuelt aktive igjen, sier jordmor Siv Anett Hernar Belgum. Foto: Privat Vis mer

Andre faktorer kan spille inn

Men selv om kroppen fysisk sett blir relativt raskt klar igjen for en ny graviditet, kan det være andre faktorer som virker inn på fruktbarheten. 

– En kvinne som har vært gjennom en traumatisk fødsel trenger tid og hjelp til bearbeidelse før hun er klar for et aktivt seksualliv igjen. Det kan også være opplevelser som må bearbeides hos partner som kan føre til at han ikke ønsker utsette henne for flere fødsler, sier jordmor Siv Anett Hernar Belgum.

- Andre ting som kan påvirke er smerteproblemer, orgasmeproblemer og ejakulasjonsproblemer, tenningsproblemer eller lystproblemer hos begge parter.

LES OGSÅ: Slik foregår en hjemmefødsel

Liten risiko for barnet

Ifølge lege Thea Steinert er det liten risiko for at barnet skal ta skade av at man blir gravid igjen for kjapt. 

– Det har fra studier vært tall som tyder på at det kan være risiko for redusert fostervekst, men det er mange faktorer som vil spille inn på dette – blant annet den fysiske statusen til mor, svangerskapets lengde, om det er tvillinger/flere fostre, mors røykevaner, arv og etnisitet, sier hun. 

– Vil yngre kvinner tåle to tette graviditeter bedre enn eldre kvinner? 

– Det kommer selvsagt an på flere faktorer, men det er sannsynlig at unge, friske kvinner som lever sunt vil tåle mer kroppslig påkjenning enn eldre kvinner – men dette gjelder også mange andre ting utover graviditet. Alder på papiret vil ikke alltid gjenspeile den biologiske alderen, svarer Steinert. 

– Det sagt, så vil generelt sett komplikasjoner under svangerskapet og fødselen øke noe med kvinnens alder. Det er flere tilfeller av svangerskapsforgiftning og svangerskapsdiabetes, og det utføres flere keisersnitt hos eldre fødende kvinner enn hos de yngre. Risikoen for spontanabort og dødfødsler øker også, og er et uttrykk for at risikoen for sykdom eller kromosomfeil hos fosteret øker med kvinnens alder.

LES OGSÅ: 8 vanlige grunner til at dere ikke blir gravide

MAMMA TIL TO TETTE: Charlotte har to barn med 16 måneders mellomrom. Foto: Privat
MAMMA TIL TO TETTE: Charlotte har to barn med 16 måneders mellomrom. Foto: Privat Vis mer

Synes graviditet nummer to var tøffere

Tobarnsmamma Charlotte (26) forteller at hun ble gravid med nummer to bare syv måneder etter at hun fikk sitt første barn.

Selv om hun synes det er en stor lykke å ha to tette, sier hun den andre graviditeten var tøff i begynnelsen. Spesielt fordi sønnen hennes sov lite og våknet mange ganger om natta. 

– Når han ble 10 måneder sov han heldigvis gjennom natta og jeg begynte å glede meg over graviditeten. I starten på svangerskapet var jeg mye kvalm og det var jeg ikke første svangerskap. Men når kvalmen gikk over hadde jeg et fantastisk svangerskap uten bekkenløsning som jeg hadde første gang og jeg nøt tiden, forteller hun. 

Charlotte forteller at hun også opplevde stor forskjell på de to fødslene. Første fødsel to 13 timer og hun prøvde både akupunktur, badekar og epidural.

– Jeg måtte sy en del og det tok mange uker før jeg kom meg etter fødselen. Andre fødsel var mye bedre, lettere og raskere. Jeg fikk fødselen jeg hadde drømt om, uten noe smertelindring og den varte under 4 timer fra første rie! Måtte sy et bittelite sting og kom meg raskt etter fødsel, forteller hun. 

LES OGSÅ: Den perfekte aldersforskjellen mellom søsken

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer