Så tidlig flytter barna hjemmefra

- Kurven går svært bratt fra tjueårene, forteller eksperten.

FLYTTER TIDLIG: Norske barn kan se ut til å ha det travelt med å komme seg ut på egenhånd. Foto: NTB/Scanpix
FLYTTER TIDLIG: Norske barn kan se ut til å ha det travelt med å komme seg ut på egenhånd. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske barn har det relativt travelt med å flytte ut; i begynnelsen av tjueårene har omtrent halvparten av ungdommene forlatt redet.

Danske barn flytter i følge Mama.dk hjemmefra når de er 21 år gammel, slått av svenskene som flytter i en alder av 19,6 år. SSB opplyser at norske barn er raskere ute enn dem begge; barn som har vokst opp med begge foreldrene flytter ved rundt 19,3 år, og de som har blitt boende med kun mor eller far, flytter i en alder av 18,9 år. 

Dette står til klar kontrast til de unge i Sør-Europa, som bor hjemme til de nærmer seg trettiårene. Italia er i følge Mama.dk nok en gang på toppen av listen med en gjennomsnittsalder på 29,9 år, tett etterfulgt av Hellas og Portugal med en gjennomsnittsalder på henholdsvis 29,3 og 29 år. 

- Fra tjueårene går kurven for norske ungdom som flytter hjemmefra veldig raskt oppover. Når vi nærmer oss midten av tjueårene har så godt som alle forlatt redet, forteller Hans Christian Sandlie. Han er forsker ved NOVA, seksjon for Aldersforskning og boligstudier. Han har en Dr.polit-grad i Sosiologi, og hans forskningsinteresser består blant annet av bolig, livsløpdynamikk, overgangen fra ungdom til voksen, familieoverføringer, sosial ulikhet og migrasjon. 

LES OGSÅ: Nyttige tips til deg som skal flytte med små barn

Christian Sandlie er forsker ved NOVA, seksjon for Aldersforskning og boligstudier. Han kan fortelle at de aller fleste norske ungdommer begynner prosessen med å flytte ut tidlig i tjueårene, og at så godt som alle har flyttet ut i 25-årsalderen.  Foto: HIOA
Christian Sandlie er forsker ved NOVA, seksjon for Aldersforskning og boligstudier. Han kan fortelle at de aller fleste norske ungdommer begynner prosessen med å flytte ut tidlig i tjueårene, og at så godt som alle har flyttet ut i 25-årsalderen. Foto: HIOA Vis mer

Oppvekstsvilkår påvirker flyttealder

Personer som har vokst opp i mindre sentrale kommuner, flytter hjemmefra 1,4 år tidligere enn personer som har vokst opp i sentrale kommuner, viser analysen "Når flytter de unge hjemmefra?" av Statisk Sentralbyrå-forsker Lars Dommermuth. 

Denne analysen er basert på Studien av livsløp, generasjon og kjønn, og med over 15.000 intervjuede er den en av de største og mest omfattende intervjuundersøkelsene som er gjennomført i Norge. 

- De som bor i de større byene flytter ikke like raskt ut som de som bor på mindre steder, sier Sandlie. 

LES OGSÅ: Avstandsforeldre

Flytter til mer sentrale kommuner 

Dommermuths analyse fra 2009 forteller at dersom man flytter går det stort sett bare én vei; til en mer sentral kommune. Fire av ti som har vokst opp i en av de minst sentrale kommunene, bor i en mer sentral kommune i dag, mens bare under åtte prosent av dem som har vokst opp i en sentral kommune, flytter til en mindre sentral kommune. 

- Den største grunnen til dette er nok utdanning og arbeid, som er blant de største faktorene når det kommer til det å ta skrittet videre og flytte ut. De som allerede bor i de mer sentrale kommunene har med andre ord en fordel her, ettersom de kan bo litt lenger hjemme i overgangsfasen til utdanningsløp og etablering i arbeidslivet, forteller Sandlie.  

LES OGSÅ: Tenåringsforeldre - ikke gå i mase-fella! 

Jenter er tidligere ute enn gutter

Det er ikke bare oppvekstsvilkår som påvirker flyttetidspunktet; ulikheter finnes også blant kjønnene. 

- Jenter har i lang tid vært tidligere ute med flyttingen enn gutter. Nøyaktig hvorfor det er slik vet vi faktisk ikke, det blir bare spekulasjoner. Det kan kanskje skyldes at jenter ofte er mer selvstendige enn gutter, eller at de i større grad har tatt del i for eksempel husarbeid og dermed blir klar til å flytte tidligere? Som sagt vet vi ikke grunnen til dette helt eksakt, men det at jenter generelt har flyttet ut tidligere enn gutter har vært en trend i mange år, forteller Sandlie. 

6 gode tips til deg som forelder

Andrew Harar er psykolog hos Volvat Nationaltheateret, og har flere gode råd til de foreldrene som nå opplever at ungdommen forlater redet.  Foto: Privat
Andrew Harar er psykolog hos Volvat Nationaltheateret, og har flere gode råd til de foreldrene som nå opplever at ungdommen forlater redet. Foto: Privat Vis mer

Psykolog Andrew Harar fra Volvat Nationaltheateret forstår at det kan være mange følelser i spinn for foreldrene, når barnet skal stå på egne ben. Han har imidlertid noen råd som kan gjøre prosessen enklere for deg som forelder: 

1. Sørg for at barna har grunnleggende ferdigheter til å kunne klare seg selv. 
2. Ha positive tanker! Prøv å fokusere tankene over til at dette er noe spennende for barnet, og minn deg selv på fordelene ved at barnet har flyttet ut. 
3. Ha god kommunikasjon, og planlegg hvordan dere skal holde kontakten. Gi barna ubetinget støtte, og muligheten til å komme tilbake til redet dersom de skulle ønske eller ha behov for det. 
4. Vær åpen om følelsene dine, vær observant på dem og søk støtte til noen du stoler på eller som er i lignende situasjon. Ikke undertrykk ensomheten eller tristheten du eventuelt måtte føle på. 
5. Rydd ut! Det er en fordel å rydde vekk påminnelser om at barnet ikke er hjemme. Reorganisere hjemmet, ta vekk gamle ting som ikke brukes av barna lenger, og gjør hjemmet til ditt eget. 
6. Egenkjærlighet. Utforsk dine egne behov og ønsker. Du kan for eksempel starte med en ny hobby, eller ta opp gamle eller nye bekjentskaper? Du kan for eksempel melde deg til tjeneste for å hjelpe andre, hos eksempelvis Frivillighetssentralen eller som støttekontakt? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer