Pollenallergi hos barn

Så tidlig kan barnet utvikle pollenallergi

Pollenallergi hos barn oppdages vanligvis i skolealder.

POLLENALLERGI HOS BARN: Hvor tidlig kan man egentlig se de første symptomene? Foto: anna.danilkova / Shutterstock / NTB scanpix
POLLENALLERGI HOS BARN: Hvor tidlig kan man egentlig se de første symptomene? Foto: anna.danilkova / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Over store deler av landet er pollensesongen allerede godt i gang. For mange betyr det irriterte bihuler, nysing og trøttet – tall viser at så mange som 900 000 av oss reagerer på pollen og en tredjedel av disse er alvorlig plaget.

Men i hvilken alder er det egentlig mulig å oppdage de første symptomene på pollenallergi hos barn?

Ann Helen Bergersen forteller at hun merket de første tegnene på at datteren kunne ha pollenallergi da hun bare var elleve måneder gammel.

– Hun satt og smilte ute mens tårene rant, men det ble bedre når vi gikk inn. Jeg kontaktet legen dagen etter fordi jeg først trodde det kunne være øyekatarr, men hos legen ble det konstatert bronkitt, forteller hun.

Våren etter opplevde de det samme og denne gangen fikk de utskrevet astmamedisiner. Da datteren var to år gammel ble det tatt en prikktest som viste utslag på hassel. Bergersen forteller at datterens hovedsymptomer er astma og at hun blir fort sliten.

– Det er nok noe hun har arvet fra meg, da jeg har de samme symptomene. I dag får hun astma- og allergimedisin, men jeg synes ikke det har blitt verken verre eller bedre. Men vi har nok lært mer om hvordan vi skal håndtere det. Vi gir medisiner i tide, er nøye med å vaske bort pollen og så videre, sier hun.

LES OGSÅ: Har barnet allergi eller forkjølelse?

Uvanlig hos spedbarn

Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund, sier det er mest vanlig å oppdage pollenallergi hos barn i skolealder.

– Det er svært uvanlig for spedbarn å være pollenallergiske. For å utvikle en allergi må man ha blitt eksponert for allergenet først, og dermed vil det jo tidligst skje når barnet er 1-2 år, forklarer hun.

Ifølge Bistrup er pollenallergi et økende problem i befolkningen, men hun sier det ikke finnes konkrete tall som tar for seg barn. – Men basert på det vi vet, så er det en økning blant barn også.

– Det er en arvelighetsfaktor for utvikling av allergi, men det er ikke slik at det å være genetisk disponert garanterer at man blir allergisk selv. Noen barn vokser det av seg, mens andre får det med seg inn i voksen alder, sier hun.

Symptomer som kommer igjen hvert år

Symptomer på pollenallergi er ifølge Helsenorge.no ofte nysing. Du kan også få rennende, kløende og tett nese. Noen hoster eller får rennende, røde og kløende øyne. Du kan også oppleve kløe i svelget.

Dette er symptomer man også kan få fra andre allergier, men det spesielle med pollenallergi er at den kommer tilbake på samme tid hvert år. Allergi kan også utløse astma.

KK.no har tidligere snakket med barnelege Cecilie Revhaug hos KAL Klinikken og barneklinikken på Oslo Universitetssykehus som forklarer at enkelte faktorer gir større risiko for å utvikle allergi.

– For eksempel om man har en annen atopisk sykdom, som matallergi, astma, høysnue eller atopisk eksem. Alle disse kan komme enkeltvis, men oppstår i hyppigere grad sammen. Foreldre som selv er allergiske, har en økt risiko for at de får barn som får en atopisk tilstand.

– Men det er ikke noe man kan gjøre for å forhindre allergi, hverken under svangerskapet eller mens man ammer. Det hjelper ikke å unngå matvarer for å forebygge pollenallergi. Men studier har vist at dersom man har pollenallergi, så kan man forebygge det å utvikle astma og høysnue ved å ta allergivaksinering, sier Revhaug.

Vanskelig å forebygge

Anna Bistrup i Norges Astma- og Allergiforbund sier også at pollenallergi kan være vanskelig å forebygge, spesielt dersom man er allergisk mot flere typer pollen. Mange reagerer på pollen fra bjørk, or, salix og hassel, samt gress (spesielt timotei og hundegress) og ugresset burot.

– Det er viktigere at barn får et normal liv, inne og ute, enn å skulle holde det inne i pollensesongen i et forsøk på å forebygge allergi.

– Basert på hvilken type pollen man er allergisk mot, kan man i utgangspunktet reagere fra de første pollenkornene slippes. I år startet sesongen rekordtidlig, allerede i januar. Er du så uheldig at du er allergisk mot de fleste pollentyper, kan man potensielt sett oppleve plager fra januar til august, sier hun.

LES OGSÅ: Dette bør du tenke på før du anskaffer kjæledyr

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer