Samlivsbrudd: Ti gode råd som gir barna en fin sommerferie

Samarbeid mellom foreldrene er selve nøkkelen til suksess.

GI BARNET EN GOD FERIE: Vis at du er trygg på å sende barna på ferie med den andre forelderen, og at du har det bra selv om barna reiser. Foto: NTB scanpix
GI BARNET EN GOD FERIE: Vis at du er trygg på å sende barna på ferie med den andre forelderen, og at du har det bra selv om barna reiser. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerferie er noe de fleste ser frem til, men for skilsmissebarn kan ferietiden sette mange tanker og følelser i sving, forteller barnesakkyndig rådgiver ved Statsforvaltningen i Danmark, Jytte Kloster Lind. Hun er blant de som tar telefonen når "Barnas Skilsmissetelefon" i Danmark, ringer. 

- Mange barn er bekymret for hvor de skal være i sommerferien, fordi de skilte foreldrene enten krangler eller ikke prater sammen overhodet, og dermed ikke får satt opp en ordentlig avtale, forteller Kloster Lind til mama.dk. 

Lag en plan - på barnas premisser

Psykolog og mekler ved Familievernkontoret i Drammen, Camilla Dønheim, forteller at det er viktig at planleggingen skjer på barnas premiss. 

- Det er mange forventninger knyttet til ferien. Dere som foreldre bør snakke sammen om hvilke planer dere har hver for dere, for å kunne forberede barna på både egne og den andres ferieplaner, forteller hun. 

Ved å lage en oversiktlig plan skaper dere også forutsigbarhet for barna, mener Dønheim. 

- Alt dere kan konkretisere av planer og avtaler med hverandre vil kunne føre til at dere unngår konflikter, noe som også vil være med på å skape en mental bro mellom hjemmene, der alle er forberedt på hva som skal skje, forteller hun. 

LES OGSÅ: Slik hjelper dere barna ved samlivsbrudd

10 gode råd til skilte familier

Psykolog og mekler ved Familievernkontoret i Drammen, Camilla Dønheim, ønsker å gi nyskilte foreldre disse rådene nå som sommerferien banker på døren: 

GODT SAMARBIED: Det er viktig at dere som foreldre klarer å samarbeide - både når det kommer til sommerferien, og ellers. Foto: NTB/Scanpix
GODT SAMARBIED: Det er viktig at dere som foreldre klarer å samarbeide - både når det kommer til sommerferien, og ellers. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

 • Vis forståelse for at dette vil bli en annen ferie enn det barna er vant til. 
 • Vis positiv nysgjerrighet ovenfor barna når de kommer tilbake fra ferie med den andre forelderen. 
 • Mange barn ønsker å se sine foreldre sammen, og å få tilbringe tid i fellesskap. Å lage noen felles planer for ferien kan gjøre overgangen fra tidligere ferier litt mindre vanskelig. Dette gir også en opplevelse av at dere fortsatt er en familie, selv om mamma og pappa ikke lenger bor sammen. 
 • Vis at du er trygg på å sende barna på ferie med den andre forelderen, og at du har det bra selv om barna reiser; slik kan barna dra på ferie med god samvittighet. Barn tar ofte på seg et ansvar for at foreldrene skal ha det bra når det har vært brudd, og de kan kjenne på følelsen av å svikte den som må bli igjen alene. 
 • Vit at økonomiske ulikheter slett ikke er så viktig for barna. Det er tiden sammen som betyr noe for dem. Enten det er i nærmiljøet, på All Inclusice, bilferie eller noe helt annet, handler det hele om å skape gode ferieminner sammen. 

LES OGSÅ: Slik blir dere enige om pengene etter samlivsbrudd

Det er vondt å kjenne på savnet etter den andre forelderen. Om det skjer er det viktig at du respekterer savnet, og gjerne finner en måte barnet kan kommunisere med den savnede forelderen på. Foto: NTB/Scanpix
Det er vondt å kjenne på savnet etter den andre forelderen. Om det skjer er det viktig at du respekterer savnet, og gjerne finner en måte barnet kan kommunisere med den savnede forelderen på. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Barnesakkyndige i Danmark, Jytte Kloster Lind, har disse sommer-tipsene til skilsmissefamilien: 

 • Tilrettelegg feriens lengde etter barnets situasjon. Dersom barnet for eksempel ikke er vant med å sove så mange netter hos samværsforelderen og generelt har problemer med å sove andre steder, kan to ferier på 4-5 overnattinger hver, være en bedre løsning enn langeferieturer. Husk på at barnets alder også kan være veiledende, ettersom det naturligvis er forskjell på ønsker og behov hos et lite barn, og en tenåring - men alderen skal ikke alene avgjøre lengden på ferien. 
 • Forbered på barnet på feriene, og snakk med dem om detaljene rundt, hos hver av foreldrene. Når skal feriene være? Hvor lenge skal hver av de vare? Hva skal skje? Vær positiv til ferien hos den andre forelderen, og la barnet glede seg til begge feriene. 
 • Det er viktig at dere tar hensyn til at barna kan komme til å savne den andre forelderen. Det kan være til stor hjelp for barnet dersom det har mulighet til å holde en eller annen form for kontakt med den andre forelderen i løpet av ferien, enten det er avtalte ringetider eller Skype-samtaler. 
 • Husk at barn er forskjellige. Selv om enkelte skilsmissebarn takler en treukers-ferie helt fint, er det ikke sikkert at alle barn trives med det. 
 • Ha et godt samarbeid med hverandre, det er det som betyr aller mest for skilsmissebarna. En vellykket sommerferie bunner i et godt foreldresamarbeid, og et godt tips er å ta det første skrittet selv dersom samarbeidet føles litt vanskelig. 

LES OGSÅ: Foreldrekonflikt kan få alvorlige konsekvenser for barn

Deler av denne artikkelen har tidligere blitt publisert på mama.dk. Saken her er utvidet og oppdatert. Mama.dk og Mammanett.no er begge eid av Aller-konsernet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer