Graviditet

– Samme dag som datteren min ble født, tok jeg på korsett

Tobarnsmor Julie Delia Lie Steinfjells ønske nå er at ingen gravide skal føle seg så fæle som hun gjorde.

VAR MISFORNØYD MED EGET UTSEENDE: Under graviditeten begynte Julie å isolere seg. Hun gråt mye og følte seg nedstemt, uten at hun helt skjønte hvorfor. FOTO: Privat
VAR MISFORNØYD MED EGET UTSEENDE: Under graviditeten begynte Julie å isolere seg. Hun gråt mye og følte seg nedstemt, uten at hun helt skjønte hvorfor. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Har kvinner «lov» til å være misfornøyde med sitt eget utseende under graviditeten? Mange vil nok svare nei og argumentere med at sluttresultatet, det vil si babyen, tross alt er det viktigste.

Allikevel opplever en del gravide at de ikke er helt komfortable med hvordan de ser ut, noe som kan gi seg utslag på ulike måter.

For tobarnsmor Julie Delia Lie Steinfjell skulle de negative tankene vise seg å få et positivt utfall, da det inspirerte henne til å designe sin egen kolleksjon med mammaklær.

Isolerte seg hjemme

Julie, som er mamma til Delia (5) og Jakob (2), tenker tilbake til sin første graviditet. I likhet med andre førstegangsmødre, hadde hun mange forestillinger om hvordan den ville bli.

Hun gledet seg spesielt til å få mage og den fine gløden alle snakker om.

– De første månedene følte jeg meg fin, men så begynte jeg å legge mye på meg. Totalt gikk jeg opp 36 kilo og for meg som alltid har vært slank, ble dette veldig vanskelig. Jeg hadde på forhånd sett frem til å kjøpe gravidklær, men nå måtte jeg handle størrelser jeg ikke var vant til og ble møtt av et vanvittig dårlig og lite utvalg, sier hun.

– Det triste var at da jeg så meg selv naken i speilet, syntes jeg at jeg var skikkelig flott. Jeg kjente på urkraften av å være gravid og brydde meg ikke over at jeg hadde lagt på meg. Men med en gang jeg tok på meg klærne, ble jeg et skall av meg selv. Jeg ville ikke gå ut og ville ikke bli sett.

Julie, som vanligvis er en veldig utadvendt person, begynte å isolere seg. Hun følte seg nedstemt og gråt mye, uten at hun helt skjønte hvorfor.

– I ettertid tenker jeg at det nok ikke bare handlet om hvordan jeg kledde meg, da jeg også følte usikkerhet rundt mammarollen og det å sette karrieren min på hold. Hodet endrer seg idet du blir gravid og du er i en livssituasjon hvor veldig mye skjer på en gang.

– Da jeg i tillegg ikke kjente igjen det jeg så i speilet, ble alt veldig vanskelig. Jeg vet ikke om jeg var deprimert eller om jeg hadde en fødselsdepresjon, jeg kjente bare at jeg ikke hadde det bra.

Gikk med magebelte på barsel

Etter fødselen skulle Julies tanker om kroppen og utseende bli enda verre. Lengselen etter å gå med sine vanlige klær og føle seg som seg selv, var enorm.

I et forsøk på å få magen flat kjøpte hun et korsett, eller magebelte, som ifølge produsentene skal bidra til å stramme inn magen raskere etter fødselen.

I ettertid synes hun det er skremmende å tenke på hvor altoppslukende ønsket om å «få kroppen tilbake» ble.

– Allerede samme dag som datteren min ble født, satte jeg på meg korsettet. Dette til tross for at vi ikke visste hvordan det ville gå med henne de første dagene. Hun er nemlig født med en hjertefeil og måtte opereres den femte dagen. Jeg var hos henne hele tiden, men midt oppi alt dette var altså det å få bort magen viktig for meg. Å si det høyt i dag er helt sykt, men det var faktisk så alvorlig, sier hun.

– I fødebagen min hadde jeg en olabukse, truser med g-streng og andre klær som jeg gledet meg til å kunne gå med igjen. Etter fødselen var det derfor bare å sende mannen min Nikolai hjem for å hente andre klær, jeg møtte en realitet som jeg ikke var klar over.

– Noe av problemet var nok at jeg hadde sett for meg at magen skulle bli borte så snart barnet var født, noe den så klart ikke ble. Etter dette tok jeg et bevisst valg i forhold til hvem jeg følger i sosiale medier. Hadde jeg fulgt de samme profilene som jeg gjør i dag, det vil si mødre som viser sannheten og som snakker om kroppspositivisme, hadde jeg nok ikke hatt det samme fokuset.

Designet sin egen ammekjole

Under graviditeten og etter fødselen, tenker Julie mye på hvordan mammaklærne burde være. Hun ønsker seg en kjole hun kan føle seg vel i og som hun ikke må ta helt av seg for å amme.

Resultatet blir at hun designer sin første ammekjole. Gjennom en kollega kommer hun i kontakt med designeren Malin Molden som står bak klesmerket Flesh og etter litt prøving og feiling har de prototypen klar. En allsidig ammekjole som har glidelås på hver skulder langs armen og ned til albuen.

– Jeg produserer og designer klærne med et bærekraftig aspekt, da tanken er at man skal kunne bruke klærne både under og etter en graviditet. Det blir kastet ekstremt mye gravid- og ammeklær av dårlig kvalitet, så ønsket mitt var å designe klær man kan gi videre til andre eller bruke igjen neste gang man er gravid.

Et problem med gravidmoten, er ifølge Julie at det er et så stort skille mellom vanlige klær og gravidklær.

– Du kan gå inn i en butikk som har et relativt fint utvalg, men idet du kommer inn i gravidavdelingen blir du møtt av noe helt annet. Alle har selvsagt forskjellig stil, men for meg ble det veldig feil å plutselig skulle gå med tights og tunikaer med mønstre som ankere, prikker, striper og Mikke Mus. I tillegg er det ofte billige materialer som tiltrekker seg hår og støv, sier hun.

DESIGNET AMMEKJOLE: Julie håper flere selskaper hiver seg på, slik at utvalget av klær til gravide og ammende blir bedre. FOTO: Mama Jules
DESIGNET AMMEKJOLE: Julie håper flere selskaper hiver seg på, slik at utvalget av klær til gravide og ammende blir bedre. FOTO: Mama Jules Vis mer

Redd for å bli oppfattet som dårlig mor

Julie tilbyr i dag klærne sine gjennom nettbutikken Mama Jules og i tillegg til ammekjoler selger hun t-skjorter, topper og ullundertøy. Visjonen hennes er tredelt.

– For det første ønsker jeg at ingen skal føle seg så fæl som jeg gjorde da jeg var gravid. Jeg ønsker også at butikken blir så stor at jeg kan tilby masse forskjellig og treffe alle typer størrelser, stiler og preferanser.

– Det tredje ønsket mitt er at flere selskaper følger på, for meg er det ikke viktig å være den eneste som tilbyr denne typen klær. Jeg håper at andre selskaper hiver seg på slik at utvalget blir slik jeg mener det burde være. I dag tar nemlig mange av de store kjedene bort plagg fra gravidsortimentet, slik at utvalget blir mindre og mindre.

Hun tror mange kvinner har de samme tankene som hun hadde under graviditeten, men at det er et vanskelig og litt tabu tema å snakke om.

I bunn ligger en redsel for å bli oppfattet som veldig overfladisk eller at man er en dårlig mor.

– Jeg blir forbanna på meg selv over at jeg lot utseendet ta et så stort fokus under graviditeten. Samtidig synes jeg det er viktig å ikke skamme seg over at man har det slik. På samme måte som med depresjoner, er jo ikke slike tanker noe du styrer selv. Du kan ikke bare ta deg sammen, sier hun.

Et skambelagt tema

Er du gravid og sliter med negative tanker om deg selv eller din situasjon? Da er det viktig å oppsøke hjelp! Fastlegen din, jordmor eller helsesykepleier, kan alle hjelpe deg å finne ut om du er deprimert og gi deg gode råd.

Gro Vatne Brean er psykolog ved RBUP Øst og Sør, samt ved Institutt for tokologi og familiepsykologi. Hun sier at det å snakke om egne vansker i forbindelse med svangerskap og fødsel, ofte er veldig skambelagt.

– Det forventes at man skal strutte av lykke. Da kan det å ha kritiske tanker om seg selv eller å kjenne på angst, uro og nedstemthet, være vanskelig å snakke om. Dette behøver ikke bare handle om utseendemessige endringer, men også at kroppen fysisk sett ikke fungerer slik den har pleid å gjøre, sier hun.

Hvordan kvinner forholder seg til de kroppslige endringene som skjer under graviditeten, kan ifølge Brean ha en sammenheng med hvilke erfaringer de har fra før.

– Var man misfornøyd med kroppen sin før man ble gravid, kan det jo hende at man ikke blir mer glad i den etterpå. Men dette varierer veldig fra kvinne til kvinne, noen blir jo også mer fornøyde med kroppen sin under graviditeten, understreker hun.

– For noen handler det mye om tap av kontroll, for eksempel at du er vant til at kroppen er veldig trent. Da vil både det at du legger på deg og fysiske endringer som kvalme eller bekkenløsning, oppleves som truende og påvirke hvordan du ser på egen kropp. Det å være gravid er jo en gjennomgripende opplevelse, hvor du mister mye kontroll.

En del kvinner opplever også at de under graviditeten nærmest er «fritt vilt» og at alle har lov til å kommentere kroppen deres. Dette er noe psykologen mener alle bør være svært forsiktige med, da man aldri helt kan vite hvordan slike kommentarer treffer.

I forbindelse med graviditeten skjer det store hormonelle og nevrobiologiske endringer som gjør at man er mer sårbar. Dette er man for å kunne ta vare på babyen sin, men det kan også føre til at man er mer sårbar for andres kommentarer og blikk. Det å hele tiden få kommentarer på kroppen er for mange derfor veldig vondt, uansett om man er for liten eller for stor, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer