Samsoving: farlig eller ikke?

Motstridende råd skaper forvirring hos foreldre. Dette viser forskning - og dette er norske helsemyndigheters anbefalinger.

SAMSOVING MED BABY: Øker samsoving risikoen for krybbedød? Foto:  Andreas Bylund / NTB Scanpix
SAMSOVING MED BABY: Øker samsoving risikoen for krybbedød? Foto: Andreas Bylund / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For ikke lenge siden kunne vi lese i The Telegraph at en tre uker gammel baby døde etter å ha sovet i samme seng som moren.

Den britiske organisasjonen The Lullaby Trust jobber mot krybbedød og for trygg søvn hos barn. Etter hendelsen går de ut og advarer mot samsoving.

– Vi vet at det dessverre finnes sammenhenger mellom samsoving og krybbedød, og vi håper foreldrene er klar over farene og vet hvor det er best for barnet å sove, sier de til Telegraph.co.uk.

Farlig eller ikke?

Her i Norge har vi fra flere hold fått høre at samsoving er helt greit. Noen hevder sågar at risikoen for krybbedød reduseres ved samsoving.

Hva er egentlig riktig – er samsoving en risiko for krybbedød?

– Ja samsoving er en risiko for krybbedød, dersom man ikke følger tydelige råd om hva som gjør det utrygt. Forskning viser at samsoving med utrygge omstendigheter er triggere for at krybbedød kan skje, sier Trine Giving Kalstad, fagsjef i Landsforeningen uventet barnedød (LUB).

– Utrygge omstendigheter kan være flere ting. Dersom foreldrene røyker, har drukket alkohol, bruker rusmidler/sløvende medikamenter eller sover på en sofa, bør de unngå å sove sammen med barnet sitt på grunn av økt risiko for krybbedød, sier hun.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ:

Theo nær kvalt av sengebeskytter

Lisa Marie opplevde alle foreldres mareritt. Les saken

.

Bør unngå samsoving

Organisasjonen The Lullaby Trust anbefaler at babyer under seks måneder sover i egen separat seng i samme rom som foreldrene.

Her i Norge finnes det ingen nedre anbefalt aldersgrense for samsoving, men Helsedirektoratets generelle råd er at man ikke bør sove i samme seng som barnet.

Professor Torleiv Ole Rognum ved Rettsmedisinsk institutt på Rikshospitalet har forsket på krybbedød. Han anbefaler at barnet ligger i en liten seng ved siden av foreldresengen på samme soverom. 

– En metastudie (Carpenter et al) viser at det er en selvstendig økt risiko for krybbedød for spedbarn under 18 uker, sier Rognum. – Samsoving med foreldre som røyker har økt risiko for krybbedød, i tillegg til samsoving på en sofa og samsoving når foreldre er alkoholpåvirket eller svært trett, sier han. 

ET TRYGGERE ALTERNATIV: Flere produsenter selger babysenger som kan settes helt inntil foreldrenes seng. Foto: Produsentene
ET TRYGGERE ALTERNATIV: Flere produsenter selger babysenger som kan settes helt inntil foreldrenes seng. Foto: Produsentene Vis mer

Mulig økt risiko den første tiden 

Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten utførte i 2005 en gjennomgang av alle studier som omhandler krybbedød.

Rapporten konkluderte med at man ikke kunne avkrefte en mulig økt risiko for krybbedød for spedbarn under åtte uker som samsover, uavhengig om mor røyker eller ikke.

En ny studie fra England (2014) viser imidlertid at det er mulig å sikre soveforholdene slik at foreldre trygt kan sove sammen med sitt barn både over og under 8 uker gammelt.

Dette fordrer at foreldrene ikke har drukket alkohol, ikke røyker eller snuser, unngår bruk av rusmidler/sløvende medikamenter og at barnet ikke er for tidlig født. Disse studiene understreker også at å sove på smale senger, i sofa og lenestoler er forbundet med høy risiko for krybbedød. Norske studier bekrefter lignende funn.

LES OGSÅ: Livet etter krybbedøden

7 anbefalte forhåndsregler for å unngå krybbedød:

1. La barnet sove på ryggen.

2. Unngå røyking rundt barnet ditt.

3. Ikke sov i samme seng som barnet.

4. La barnets seng stå på foreldrenes rom det første halvår.

5. Sørg for at barnet ikke blir for varmt.

6. Amme barnet om mulig. Det stimulerer immunforsvaret.  

7. Hold myke gjenstander, som puter og kosedyr, ute av barnets seng.

Kilde: Helsedirektoratet

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer