Samsoving

samsoving
samsoving Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal babyen/barnet sove i egen seng, eller sove sammen med foreldrene? Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten har utført en gjennomgang av alle relevante studier som omhandler krybbedød i relasjon til samsoving, amming, og smokk. Rapporten, som ble publisert av Folkehelseinstituttet i 2005, fremhever at det ikke er påvist noen sammenheng mellom økt risiko for krybbedød ved samsoving for barn over 8 uker. Rapporten kan imidlertid ikke avkrefte en mulig økt risiko for krybbedød for spedbarn under 8 uker som samsover, uansett om mor røyker eller ikke. Uansett barnets alder viser imidlertid rapporten at samsoving med en mor som har røykt under svangerskapet, og/eller mor eller partner som røyker etter fødsel, øker risikoen for krybbedød.

Landsforeningen for uventet barnedøds anbefaling Det optimale sovestedet for spedbarnet er i egen seng på foreldrenes soverom. Samsoving bør unngås dersom mor og/eller far røyker, eller mor har røyket i svangerskapet. En samsovingssituasjon er tryggest mulig dersom:

- foreldrene ikke røyker, påvirket av alkohol eller rusmidler- sengen er bred nok slik at barnet får god plass, ikke kan dette ut eller falle ned i en  sprekk- barnet har egen lite og lett barnedyne- madrassen er fast- foreldre og barnet er friske- at det er luftig og passe varmt der barnet sover. 18 grader på soverommet er passe.- kjenn etter i nakken på barnet om det er for varmt eller klamt. Babyen skal ikke ha på seg lue om natten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.