Trillinger

Sanne mistet fem barn i magen - nå har hun trillinger!

- Det er som å bo i en barnehage da vi må følge med hele tiden, sier hun.

TRIPPEL GLEDE: Trillingmamma Sanne sammen med døtrene Sol, Luna og Tomine, som snart skal bli storesøstre! FOTO: Privat
TRIPPEL GLEDE: Trillingmamma Sanne sammen med døtrene Sol, Luna og Tomine, som snart skal bli storesøstre! FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Jeg har alltid ønsket meg mange barn, men jeg hadde jo ikke planlagt å ha så mange små samtidig, ler Sanne Hagen Småvik (27).

For nesten to år siden ble hun mamma til trillingjentene Sol, Luna og Tomine. Sanne, som deler sin hverdag på Instagram, forteller at sjokket var stort da hun og samboer Per Arne fikk beskjeden på en tidlig ultralydundersøkelse.

– Jeg hadde faktisk hatt en livaktig drøm om at jeg ventet tvillinger, så jeg var ganske overbevist om at det var to. Men da ultralyden viste tre bankende hjerter ble jeg helt satt ut og fant ikke ordene. Mannen min ble veldig sjokkert og reagerte med mye latter, forteller hun.

– Jeg tenkte også automatisk på alt det praktiske. Hvordan skulle jeg få til å amme tre barn med bare to pupper? Hvordan skulle vi klare det med den lille bilen og leiligheta vår som ikke var stor nok? Det var mange tanker.

Annonserte nyheten første april

Det første sjokket ble imidlertid raskt erstattet av en enorm glede. Lykken over å vente trillinger var ekstra stor fordi Sanne tidligere har mistet fem barn under graviditet, to av dem med nåværende partner.

Bare 18 år gammel opplevde hun en dødfødsel, da hennes første barn døde i magen i uke 24.

– Det var som at vi fikk de to barna vi hadde mistet «tilbake» og at vi nå fikk de tre det var ment at vi skulle ha. Familie og venner kjenner til at jeg har mistet tidligere, og alle ble derfor kjempeglade på mine vegne da de fikk høre at jeg var gravid. Men i starten trodde de nok ikke helt på at vi ventet trillinger, da vi valgte å annonsere det den første april, smiler hun.

Pumpet mer enn 1000 liter melk

Denne graviditeten skal også vise seg å ikke bli helt fri for komplikasjoner, blant annet fordi den minste trillingjenta, Tomine, ikke får i seg nok næring. Sanne får derfor tett oppfølging med ultralydundersøkelser to til tre ganger i uken.

Hun legges etter hvert inn på sykehus og en måned senere, i uke 33, kommer trillingene til verden. Deretter må de tilbringe ytterligere to måneder på nyfødtintensiven før de får reise hjem.

– Det å ha tre premature barn som trenger pustehjelp og ikke vite hvordan det vil gå, førte til en enorm berg- og dalbane av følelser. Men det gikk over all forventning og jentene var friske og la godt på seg.

– Amming og pumping gikk også kjempegreit. Jeg har i ettertid regnet ut at jeg pumpet over 1000 liter morsmelk de første ti månedene av deres liv! Jeg måtte nemlig pumpe meg hver tredje time, dag og natt, og følte meg som en ren melkemaskin. Men dette gjorde at vi faktisk slapp å kjøpe morsmelkerstatning, noe som sikkert har spart oss for mer enn 150 000 kroner. Det er gode penger spart!

AMMET OG PUMPET: Sanne anslår at hun gjennom å pumpe morsmelk har spart familien for minst 150.000 kroner i morsmelkerstatning-utgifter! FOTO: Privat
AMMET OG PUMPET: Sanne anslår at hun gjennom å pumpe morsmelk har spart familien for minst 150.000 kroner i morsmelkerstatning-utgifter! FOTO: Privat Vis mer

Tre sterke personligheter

Gode rutiner er ifølge Sanne noe av det viktigste for at hverdagen i en trillingfamilie skal fungere. Allerede på sykehuset begynte de et systematisk opplegg i forhold til mating og loggføring av hendelser som bleieskift og soving.

Jentene er treeggede og etter hvert som de har blitt større har de ulike personlighetene kommet mer til syne.

– Det er tre jenter med sterk vilje og meninger, og de vil ha ting på sin måte. Det hender at det blir litt knuffing dem imellom og at vi må skille dem. Den største utfordringen med å ha trillinger er at man ikke har hender nok og at man har følelsen av å aldri strekke helt til.

– Det er som å bo i en barnehage. Det skjer mye og vi må hele tiden følge med fordi de har hver sine idéer. Plutselig har en klatret opp på bordet, mens en annen har kommet seg bak tv-en for å inspirere ledningene. Det er viktig å barnesikre alt som kan sikres, smiler hun. Men selv om det til tider er utfordrende, gir trillingene også trippel glede.

– Det er fantastisk å se det helt spesielle samholdet jentene har. De har så mye glede av hverandre, de leker og ler sammen. Og så er det ekstra mange klemmer og kyss.

Utfordrende handleturer

Trillingene vekker naturlig nok en del oppmerksomhet når de er på utflukter i lokalområdet. Sanne forteller at matbutikken kan være spesielt utfordrende, da mange vil slå av en prat og stille spørsmål.

– De fleste er hyggelige, men vi får noen kommentarer. I det siste har vi begynt å øve på at de skal få gå litt rundt selv og da bruker jeg et bånd rundt armen på dem slik at de ikke kan springe mer enn to-tre meter unna. Det første jeg fikk høre da jeg kom inn i butikken var «herregud stakkars unger, har du dem i bånd!».

– Jeg smilte bare men hadde mest lyst til å gi vedkommende handlelista mi, slippe ungene løs og si «vær så god, forsøk nå å komme deg gjennom handleturen med de tre springende i hver sin retning!», ler hun.

FULL RULLE I MATBUTIKKEN: – For folk flest er det nok vanskelig å sette seg inn i hvor vanskelig små ting som det å dra på butikken kan være, sier Sanne. FOTO: Privat
FULL RULLE I MATBUTIKKEN: – For folk flest er det nok vanskelig å sette seg inn i hvor vanskelig små ting som det å dra på butikken kan være, sier Sanne. FOTO: Privat Vis mer

Høygravid og midt i flytteprosess

Med tre barn i «selvstendighetsalderen», en ti år gammel gutt (Per Arnes sønn fra et tidligere forhold) og en hund, er dagene naturlig nok temmelig hektiske.

Men mer travelt skal det snart bli – i juli venter nemlig paret barn igjen!

På toppen av det hele står familien midt oppe i en flytteprosess, da de to uker etter terminen skal flytte fra Hammerfest til Nittedal utenfor Oslo.

– Det var ikke helt planlagt å bli gravid igjen så fort, men jeg tror det skal gå greit. Vi søker barnehageplass til trillingene og håper at de kan få starte der ganske raskt etter at vi har flyttet, slik at jeg får tid til å bli kjent med den nye babyen og kanskje slappe av litt.

– Men akkurat nå er det litt mye på en gang, da vi holder på med å pakke ned saker og selge unna ting. Heldigvis har jeg familie som hjelper til og som passer trillingene når jeg spør om det, jeg hadde nok ikke fått det til uten en stor og ressurssterk familie som stiller opp.

– Det kan bli litt utfordrende å fly sørover med fire barn under to år, da vi ikke har nok fang. Familien stiller derfor opp og skal bli med oss på flyturen ned. Ting tar tid med fire små barn, og det er viktig å ha god tålmodighet. Du kan ikke være tidsoptimistisk, alt må planlegges nøye, og du må legge opp dagene slik at du har god tid til alt som må gjøres -pluss litt til.

GODT UTSTYRT: Dette er bare en av barnevognene familien trenger for å komme seg på tur. FOTO: Privat
GODT UTSTYRT: Dette er bare en av barnevognene familien trenger for å komme seg på tur. FOTO: Privat Vis mer

Har flere barnevogner

I Nittedal skal storfamilien endelig få flytte inn i en enebolig, noe de kan trenge med tanke på hvor mye utstyr fire små har behov for. Transportmessig har de en stor Caravelle med god plass til alle barna og barnesetene, i tillegg har de flere barnevogner.

– Vi har to tvillingvogner til de gangene vi er to voksne på tur med alle barna, og så har vi en singelvogn som jeg kan bruke til babyen når trillingene er i barnehagen og mannen på jobb. I tillegg har vi en firlingvogn til turer når en voksen skal gå med alle de små samtidig. Vi har også bæreseler slik at vi kan gå på turer i skog og mark uten vogn, forteller Sanne.

– Alt annet praktisk løser seg! Vi er heldigvis ett godt team og samarbeider godt, det er nok det aller viktigste når man har så mange små barn. At man er to foreldre om det, og at man støtter og hjelper hverandre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer