Keisersnitt

Sara blir irettesatt når hun sier at hun har født

- Hvorfor skal man ta fra noen gleden ved å ha gjennomført en fødsel?

KEISERSNITT: I 2019 ble Sara Jansson og Joakim Aleksander Mäkipera foreldre til en liten jente. De fant hverandre etter å ha deltatt i programmet «Gift ved første blikk» året før datteren kom til verden. FOTO: Astrid Waller
KEISERSNITT: I 2019 ble Sara Jansson og Joakim Aleksander Mäkipera foreldre til en liten jente. De fant hverandre etter å ha deltatt i programmet «Gift ved første blikk» året før datteren kom til verden. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2018 fant Sara Jansson Mäkiperä (32) og Joakim Aleksander Mäkipera (42) kjærligheten i TVNorge-programmet Gift ved første blikk, og året etter kunne de ønske en liten datter velkommen til verden.

I tiden etter fødselen, som ble gjennomført med keisersnitt, har Sara opplevd at det er flere som har rettet på henne, når hun har sagt at hun har født - ettersom datteren ble tatt med keisersnitt.

I et innlegg på Instagram-profilen sin deler hun ærlig om tilbakemeldingene hun har fått, og hvordan hun ser på kritikken:

Til KK utdyper hun:

- Det er et viktig tema, som jeg tror mange har følt på. Uavhengig av om keisersnittet er et hastesnitt eller et planlagt snitt, synes jeg at det å si at man ikke har født barnet fordi barnet ikke kom ut vaginalt, er som å si at barnet fortsatt er i magen. Selv om et barn er født ved keisersnitt, er det fortsatt født, sier hun engasjert.

- Hvilke følelser får du når folk retter på deg, og sier at du har ikke født, men tatt keisersnitt?

- Jeg blir ikke så lett forbannet, og heller ikke i denne situasjonen, men jeg blir kanskje mer lei meg over at noen har et så gammelt syn på en fødsel, og i tillegg irettesetter andre. Alle har lov til å ha sine egne meninger, men hvorfor skal man ta fra noen gleden ved å ha gjennomført en fødsel?

Sara hadde en fødsel som gikk over flere dager, etter å ha blitt igangsatt ni dager over termin, og en baby som absolutt ikke ville ut.

- På tredje dagen ble det besluttet at hvis det ikke skjer noe fremgang innen kort tid, var det på tide å vurdere keisersnitt – så da ble det keisersnitt.

- For meg, som fikk en prøvesmak av begge deler, opplever jeg at jeg har all rett til å si at jeg har født uten å bli rettet på. Slik jeg forstår det er en fødsel selve prosessen der man får ut barnet, og ikke på hvilken måte man får ut barnet.

- Hva svarer du tilbake når folk retter deg?

- For min del i dag spiller det virkelig ingen rolle hvilken vei hun kom ut, så lenge hun var frisk. Men jeg vil likevel tørre å påstå at jeg har født. Min oppfordring til de som mener at man ikke har født, når man har tatt keisersnitt, er å lese seg opp og tilegne seg kunnskap om selve ordet fødsel og hva det defineres som, sier Sara engasjert til KK.

Ettbarnsmoren mener der viktig at vi i samfunnet snakker om vaginal fødsel og fødsel ved keisersnitt, i stedet for å hevde at et keisersnitt er en «lett» utvei.

- En fødsel ved keisersnitt er ikke en lett utvei. Selv om man kanskje ikke har gått gjennom de forskjellige fasene i forkant av en vaginal fødsel, vil man gå gjennom noen faser i etterkant av operasjonen. Og for mange vil det ta lenger tid å komme seg etter operasjonen, enn ved en vaginal fødsel.

- Hvilken oppfordring har du til de som mener at en fødsel ved keisersnitt ikke er det samme som en vaginal fødsel?

- Uansett hvilken vei barnet kommer ut, gjør kvinner en kjempejobb ved å gå gravid, og kjenne på de fysiske og emosjonelle aspektene ved en graviditet. Derfor synes jeg at vi kvinner skal være stolte av oss selv, og av hverandre!

Får støtte av jordmor

Sara får støtte av jordmor Cathrine Trulsvik, som er privat jordmor i Buskerud og driver nettstedet Jordmornaturligvis.no.

- Det er underlig hvordan folk bryr seg om saker og ting de verken har noe med eller kan noe om! Alle som har båret et barn i magen, føder på et eller annet tidspunkt. Enten vaginalt eller ved hjelp av keisersnitt, sier jordmor Cathrine til KK.

Hun forklarer at det er tre typer keisersnitt som utføres; planlagt- , akutt- og katastrofesnitt.

- Ved planlagt keisersnitt kommer ikke fødselen i gang før snittet utføres. Det tilstrebes å legge snittet så nærme termin som mulig på grunn av barnet og dets behov for å være i livmora den tiden det er ment for den å være der, forklarer hun, og fortsetter:

JORDMOR: Cathrine Trulsvik er jordmor og driver nettstedet Jordmornaturligvis.no. FOTO: Privat
JORDMOR: Cathrine Trulsvik er jordmor og driver nettstedet Jordmornaturligvis.no. FOTO: Privat Vis mer

- De fleste som har akutt snitt, starter en fødsel; noen kommer kort og noen kommer lengre før det av ulike grunner må utføres snitt. Katastrofesnitt kan oppstå i svangerskapet - på grunn av akutt sykdom/tilstand hos mor eller barn eller midt i en fødsel.

Forskjell på akutt og katastrofe er tiden det tar fra «alarmen» går til snittet er utført. Avhengig av alvorlighetsgrad.

- Et akutt snitt kan man bruke mange timer på å planlegge; en vaginal fødsel som stopper opp og ikke vil seg, for eksempel. Det trenger ikke være verken dramatisk eller veldig akutt. Så folk kan mene hva de vil! Men en kvinne føder sitt barn - enten det er med keisersnitt eller vaginalt. Det er hormonelle prosesser som går sin gang, uavhengig av fødselsmåte.

Jordmor Cathrine forklarer at det er forskjeller på keisersnittfødsel og vaginal fødsel, noe som preger både mammaen og babyen.

- Mammaen får, i tillegg til å ha født, et operasjonssår å ta hensyn til. Hun har vaginalblødning som alle andre som føder og samme opplevelse av postpartumtiden/renselsen med blant annet livmor som trekker seg sammen og etterrier.

- Ved planlagt keisersnittfødsel går babyen glipp av reisen gjennom bekkenet, møtet med vaginalslimhinnene og mors bakterieflora/mikrobiom, og det viser forskning at kan ha en negativ effekt på barnets immunforsvar og eget mikrobiom i fremtida.

Derfor forskes det nå mye på å tilføre babyen mors bakterieflora via en kompress i det babyen fødes via keisersnitt.

- En keisersnittfødsel kan og bør være en like god fødselsopplevelse for kvinnen som en vaginalfødsel. Fødsler er uforutsigbare og kvinner er individuelle, derfor blir fødselsutfallene like forskjellige som kvinnene, sier jordmor Cathrine Trulsvik til KK.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer