Mammakropp:

Sara Emilie hylgråt av sitt første strekkmerke

Før skammet hun seg over mammakroppen, i dag vil hun vise frem alt av strekkmerker og hengehud til sine 240 000 Instagram-følgere.

STREKKMERKER: Sara Emilie Tandberg turte så vidt gå ut for å vise seg frem etter fødselen, i dag viser hun stolt frem strekkmerker og åreknuter på sosiale medier. FOTO: Privat
STREKKMERKER: Sara Emilie Tandberg turte så vidt gå ut for å vise seg frem etter fødselen, i dag viser hun stolt frem strekkmerker og åreknuter på sosiale medier. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Etter to tøffe svangerskap forandret kroppen til Sara Emilie Tandberg seg, og hun merket et stort fokus på vekt og størrelse før og etter graviditeten. Hun gikk opp i vekt og fikk mye spørsmål om kroppen.

- Det første alle spør om er «hvor mye la du på deg?». Folk tror at så fort du er gravid så kan de kommentere kroppen din.

Hylgråt av sitt første strekkmerke

Under sitt første svangerskap oppsøkte hun tips og hjelp for å fjerne strekkmerker.

- Da jeg fikk det første strekkmerket, hylgråt jeg. Jeg tok imot alle tipsene for å fjerne det, men jeg fikk jo strekkmerker likevel.

Hun fikk kommentarer om at kroppen hennes kom til å «hoppe» tilbake fordi hun var så ung, og ble sammenliknet med andre som hadde gått fort ned i vekt.

- Under 24 timer etter at jeg fødte sønnen min, fikk vi besøk og jeg fikk spørsmål om hvor mye jeg veide.

- Jeg tok det kjempetungt og låste meg selv helt inne. Det første året var jeg hjemme, jeg gikk ikke ut døra og dro så vidt på butikken. Jeg var så flau over hvordan jeg hadde endret meg.

Forbilde for barna

Da hun var gravid for andre gang, med en jente, skjønte hun at hun måtte tenke annerledes for å være et godt forbilde for barna. I stedet for å mislike strekkmerkene, ser hun nå på dem som positive minner.

- Da jeg fant ut at jeg skulle få en datter, tenkte jeg, skal hun vokse opp med disse glansbildene i sosiale medier? Så jeg ville vise at det finnes forskjellig.

Sara Emilie forteller at hun ikke ønsket at noen skulle føle de måtte gjemme seg slik som hun gjorde. Hun ville snakke om de tabubelagte temaene mange skammer seg over, og vise at ingenting er feil.

Ærlighet og humor

Mange av bildene til Sara Emilie er humoristiske og ironiske om mammalivet og hvordan det er å to små barn. Hun vil kombinere humor med alvor for å ikke ta seg selv altfor seriøst.

- Jeg tror kanskje veien til å gi litt faen, er å spøke det vanskelige litt bort og ha litt humor. Ikke alltid være så seriøs og ikke ta seg selv så høytidelig.

Hun håper at flere i sosiale medier kan være med på å dele flere sider av seg selv, ikke bare de beste. I tillegg til at hun ønsker at vi skal bry oss mindre og akseptere kroppen vår. Hun berømmer blant annet «Funkygine» for å vise strekkmerker og hengehud, og vise at det er vanlig selv om hun har en veltrent og slank kropp.

- Alle kropper er ulike og reagerer forskjellig på svangerskap, men det betyr ikke at det ene er mer normalt enn det andre - og for meg er det viktig fremme.

LES OGSÅ: - Jeg kommer aldri til å bli den mammaen som nyter gravidkroppen

Selv om Sara Emilie poster ufiltrerte bilder og oppfordrer andre til å være stolte over kroppen sin, merker hun noen ganger at hun må gå i seg selv. Da hun skulle ha på shorts første gang etter fødselen, fikk hun litt sjokk over åreknutene sine, og å dra på stranda i bikini ved siden av en slank venninne var heller ikke så komfortabelt.

- Jeg tenkte at dette ville jeg fortelle, fordi jeg kan ikke bare si «du skal tenke at du er fin», for det er jo en prosess. Og da jeg skulle ta noen bilder på stranda med en venninne som har en annen kroppsfasong, sa hun at jeg måtte lese min egne ord og da klarte jeg å omstille meg.

- Strekkmerker er hedersbevis!

Overlege og spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, Gro Nylander sier det ikke er nytt at jenter skammer seg over kroppen sin, og at det nå har blitt mer fokus på det. Hun sier at det lenge har vært fokus på å komme raskt tilbake til kroppsfasongen og vekta man hadde før graviditeten.

Hun synes det er bra at kvinner deler bilder av kroppen etter fødsel, og synes Sara Emilie er modig som forteller sin historie.

- Jeg syns det er tøft av henne å gjøre det. Og jeg syns det er ufint av «jålebloggerne» å skryte av hvor fine de er! De er til plage for mange medsøstre og hjelper ingen, mens Sara Emilie antagelig gjør at mange opplever en solidaritet og en lettelse: «Det er ikke bare meg!»

- Tenk om vi kunne komme dit at flere er litt rause med seg selv. Strekkmerker er jo egentlig et hedersbevis på at du har gitt liv!

- Slutt å legge ut bilder og gå og fiks deg

På Instagram får Sara Emilie mye kommentarer og tilbakemeldinger av sine 244 000 følgere. De fleste er positive og takker henne for åpenheten.

- Jeg får meldinger daglig av kvinner som takker, fordi de endelig tør å gå i shorts. Det er jo kjempegodt for meg å få de tilbakemeldingene, for da ser jeg jo at det jeg gjør har en effekt.

Men noen er også negative og mener hun må gjøre noe med strekkmerkene og at hun ikke burde snakke om amming. En del av hennes utenlandske følgere liker ikke at hun poster bilder av amming, men Sara Emilie vet at det er mer åpenhet om det i Norge enn andre steder i verden.

- I går fikk jeg en kommentar «Dra til legen og fiks det der. Slutt å legge ut bilder og gå og fiks deg.» Men da blir jeg jo bare kjempemotivert til å legge ut mer, for da ser jeg jo at det trengs.

Sara Emilies tips for å unngå å tenke negativt og bli mer selvsikker på mammakroppen er å velge bort dem som kan påvirke deg negativt.

- Det er det du selv kan ta kontroll over, at du velger å ha de positive å følge. Ellers er det noe man bare må jobbe med hver dag, for det er en prosess.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer