Svaksynt mamma

- Sårt å ikke kunne se hvordan barna mine så ut

Diabetes gjorde Tonje nesten helt blind, men hun tror ikke mamma-hverdagen hennes skiller seg så mye fra andres.

SVAKTSYNT OG MAMMA: Tonje, her med døtrene Josefine (13) og Mille (11), har aldri sett på synsnedsettelsen som et stort hinder for å få barn. FOTO: Privat
SVAKTSYNT OG MAMMA: Tonje, her med døtrene Josefine (13) og Mille (11), har aldri sett på synsnedsettelsen som et stort hinder for å få barn. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Å være svaksynt er ikke bare negativt og jeg forsøker alltid å finne plussidene. Jeg tror for eksempel fortsatt at jeg ser ut som jeg gjorde da jeg var 30 år og det er egentlig veldig deilig, ler Tonje Furset (48).

Tobarnsmoren har siden seksårsalderen levd godt med diagnosen diabetes, men 30 år gammel får hun en beskjed som skal endre livet hennes helt. På en årlig synskontroll forteller nemlig øyelegen at hun har forandringer på øyebunnen.

Det dreier seg om «diabetes retinopati» som ifølge Norges Blindeforbund betyr sykdom i øyets netthinne som følge av diabetes. Sykdommen kan utvikle seg når blodsukkeret er for høyt over lengre tid, Tonje mener imidlertid at dette ikke er årsaken i hennes tilfelle.

Hos personer som har hatt diabetes i mer enn 20 år vil nesten alle med diabetes type 1 og over 60 prosent av de med type 2 ha utviklet retinopati i noen grad.

Var redd for å miste synet helt

For Tonje innebærer komplikasjonen at hun umiddelbart må behandles med laser på øyet for å forhindre at hun mister synet helt og det nærmeste året må hun gjennom ytterligere fem øyeoperasjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.