Scrapbooking – Hvordan lage en side?

scrapbooking
scrapbooking Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det aller beste med scrapbooking er at det ikke er noe som er riktig og noe som er galt. Så lenge vi som skal ha albumene er fornøyde med våre scrappesider, så er alt bra. Men en liten ”oppskrift” å holde seg etter kan være kjekk å ha for de fleste i begynnelsen.

Første skritt er å plukke ut hvilke bilder man skal bruke. Er det en bestemt begivenhet som skal scrappes, som f.eks. en bursdag eller julekvelden, så samler du sammen alle bildene du har fra denne dagen og plukker ut de du liker best. Man kan selvfølgelig også scrappe alle bildene fra denne dagen, dersom man ønsker det i stedet. Er det f.eks. en ferie som skal scrappes, så er det et godt utgangspunkt å sortere bildene etter dager eller begivenheter, og så starte med en dag derfra. Hvis du har mange bilder som du gjerne vil ha med, så kan en dobbeltside være den riktige løsningen for dine bilder. Plukk ut de bildene som best forteller det du gjerne vil fortelle om.

Etter at du har plukket ut bildene, så er det på tide å finne ut hva slags papir og kartong du skal bruke. Et fint sted å begynne er å se etter farger som passer til bildene du har plukket ut. Hvis du ser at bildene har et sterkt innslag av en bestemt farge, så se gjerne etter papir eller kartong som inneholder denne fargen. Mønsterpapir finnes i alle mulige varianter, og kan fint kombineres med ensfarget kartong. Dersom du ikke ønsker mønsterpapir, så finnes det også ensfarget kartong i alle mulige farger, og med og uten struktur
Når du har bildene og papiret klart, så er det bare å sette igang med å plassere bildene på siden. Hvis det er mer på bildene enn det du ønsker å ha med på din side eller du synes det er forstyrrende elementer med, så klipper du bort dette fra bildet. Bruk en god saks og linjal for å få rette streker, eller bruk et skjærebrett hvis du har det. Kanskje ønsker du å klippe bildene i forskjellige figurer? Det finnes mange maler og skjæresystemer som enkelt hjelper deg med dette.

Å klippe til bildene gjør at det du ønsker å ha fokus på kommer bedre fram. Hvis du skal bruke et mønsterpapir med sterke farger eller et litt ”travelt” mønster på din side, så kan det være en god ide å bruke ensfarget kartong sammen med bildene, enten som en fotomatte under eller en ramme rundt bilde, for å skille det bedre fra bakgrunnen. Dette gjør også sitt til at bildene dine kommer fint i fokus. En fotomatte er en kartongbit som er litt større enn bildet, og som vi limer under bildet før vi fester det på siden. Dersom det er et bilde du ønsker å fremheve mer enn andre, så kan du lage en dobbelt fotomatte under dette bildet.

Når du har klippet til bildene og bestemt deg for hvordan du vil plassere dem på papiret, så er tiden kommet for overskrift og tekst. Overskriften kan plasseres akkurat der du ønsker det; den trenger ikke være på toppen. Tittel er et bedre ord i scrappesammenheng. Hvor mye tekst du skal ha med på din side kommer veldig an på hvor mye du har å fortelle. Noen ganger har man mye man vil ha med, og andre ganger sier ett bilde mer enn tusen ord. Men et par tips å ta med seg er å fortelle hvem, hva, hvor og når. Da har man oppsummert det som skjer, og det er fint med tanke på kommende generasjoner som skal kikke i albumet. Dersom du ønsker å ha med mye tekst, men har liten plass igjen på siden til dette, så kan du enten skrive ut fra PC’n med en font i liten størrelse, eller du kan lage en tekst som kan skjules ett eller annet sted på siden, enten i form av et lite brev i en konvolutt, som en liten lapp bak et bilde eller noe lignende. Det går også an å skrive ut på transparent papir og feste over et bilde, dersom man har mye tekst og liten plass, og gjerne vil at teksten skal være synlig.

Til slutt er tiden kommet for å pynte siden. Dette er liksom prikken over i’en, og her er det bare fantasien som setter grenser for hva man kan bruke. Det finnes mange produkter som er laget spesielt for scrapbooking, men det er mye man har liggende som er helt topp å bruke. Bånd og knapper er kjempeflott pynt, og dette er ting som ofte er enkelt å få tak i for de fleste. Klistremerker er også noe som er enkelt å få tak i, og disse finnes i alle mulige varianter, så her er det muligheter for å få tak i noe som passer akkurat til dine sider. Metallpynt og blomster av papir eller stoff er populær pynt. Utstansede papirfigurer (såkalte die-cuts) kan man også få tak i i alle mulige farger og former, og mange har også kjøpt seg die cutting systemer for å trykke ut egne figurer og bokstaver selv. Man kan også lage seg egen pynt med papir og annen pynt, slik at man får noe som passer perfekt til akkurat det man driver og jobber med. Stempler er også kjempefin pynt. Og har du spart på spesielle ting som babyhår, billetter, penger osv, så pass på å få med disse på sidene dine. Se etter ting som passer til det temaet du jobber med, eller velg noe helt annet. Valget er ditt!

Husk at det viktigste når du scrapper ikke er hvilket papir du bruker eller hvilken pynt du velger, men at du blir fornøyd med det du lager. Finn fram noen bilder, litt papir og sett fantasien i sving. Og ikke minst – kos deg! Lykke til med en helt super hobby!

Skrevet av Marit, www.scrapbookexpress.no
 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer