Født døv

Se døve Matheos reaksjon idet han hører sin første lyd

Da sønnen var tre måneder gammel fikk foreldrene sjokkbeskjeden: Matheo var født uten hele det indre øret.

FØDT DØV: Etter mange overveiinger valgte Malin og Adam til slutt å satse på innovativ teknologi for å gi sønnen en mulighet til å kunne høre. FOTO: Privat
FØDT DØV: Etter mange overveiinger valgte Malin og Adam til slutt å satse på innovativ teknologi for å gi sønnen en mulighet til å kunne høre. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

De siste årene har Malin Dalen og ektefellen Adam hatt ett stort mål for øye: at sønnen deres Matheo (3,5) skulle kunne høre.

Prosessen skulle vise seg å ikke bli enkel, blant annet på grunn av restriksjoner i forbindelse med koronapandemien, men mest fordi det ble oppdaget at Matheo er født med en sjelden diagnose.

Malin forteller at hørselsproblemet ble oppdaget da han var nyfødt.

– Like etter fødselen tok de to hørselstester som han ikke passerte og i starten trodde de at det skyldtes vann i ørene, men da han var ti uker gammel fikk vi beskjed om at han var døv. På det tidspunktet var jeg allerede ganske forberedt på det, fordi jeg følte på meg at noe ikke stemte, men det var uansett brutalt å få det bekreftet, sier hun.

Fikk sjokkbeskjed

På forhånd hadde hun lest seg opp om cochleaimplantat (CI), et hjelpemiddel som ifølge Oslo Universitetssykehus kan gi døve og sterkt hørselshemmede mulighet til å oppfatte lyd og tale, gjennom elektrisk stimulering av hørselsnerven.

Med et slikt apparat ville Matheo trolig høre og lære seg å snakke, og Malin var derfor optimistisk på at dette ville ordne seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer