Tvangstanker

- Se for deg en biltur på to timer hvor barnet ditt strigråter og truer med å hoppe ut i fart

Lille «Sofie» på 7 år lider av alvorlig OCD - invaderende tvangstanker som nærmest overtar livet til både henne selv og alenemoren med tre barn.

OCD: Angsten OCD gir handler om en kombinasjon av noe som ligger medfødt og ting som skjer i livet ditt. Det ligger der hele tiden, og så vil ting som skjer i livet ditt trigge det. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
OCD: Angsten OCD gir handler om en kombinasjon av noe som ligger medfødt og ting som skjer i livet ditt. Det ligger der hele tiden, og så vil ting som skjer i livet ditt trigge det. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Jeg følte at folk tenkte sitt. «Sofie» var som regel veldig tynnkledd og forgrått da vi ankom skolen. Etter fire timer med skriking på morgenkvisten blir man desperat og gjør alt for at det skal bli stille, sier mamma «Anette».

KK har valgt å gjøre dette intervjuet anonymt med fiktive navn av hensyn til barna som er involvert. Ifølge Helsenorge er OCD en angstlidelse som kjennetegnes av tilbakevendende uønskede tanker og/eller tvangshandlinger. «Anette» begynte å merke symptomene til «Sofie» allerede da hun var rundt tre-fire år gammel. Først kun de små tegnene, men etterhvert eskalerte det og ble et reelt problem.

- Når det er snakk om et lite barn kan det være vanskelig å skille hva som er tvang og hva som bare er en «fase». I den alderen hun var i er det jo normalt å like at ting gjøres på bestemte måter - hva er innenfor normal utvikling og hva er utenfor?

Redsel

Det begynte som sagt i det små, først tvangstanker rundt sensoriske ting, og etter hvert kom de strenge ritualene og reglene hun lagde for seg selv. I behandling fikk tvangstankene navnet «Slemme». Og «Slemme» i magen dukket stadig opp på besøk hos lille Sofie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer