Se hvilken babygrøt du bør velge

HVILKEN VELGER DU: Se vår pristest og kommentarer fra ernæringsfysiologen nedenfor.
HVILKEN VELGER DU: Se vår pristest og kommentarer fra ernæringsfysiologen nedenfor. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se vår pristest og les hva ernæringsfysiologene sier om næringsinnholdet i barnegrøter fra Hipp, Småfolk og Nestlé.

Barnegrøtpulver er en viktig del av hverdagskosten i småbarnsfamilier. For mange babyer er nettopp barnegrøt den første introduksjonen til annen føde enn morsmelk. Men hvilken grøtt mer penger på en grøt for å sikre seg optimalt næringsinnhold? 

Mammanett har fått to ernæringsfysiologer til å se på pris og innhold i syv forskjellige barnegrøter for ulike aldersgrupper. Camilla Nybø er klinisk ernæringsfysiolog ved Stavanger Universitetssykehus. Her arbeider hun med barneernæring og ernæring til gravide.

Caroline Heggen er ernæringsfysiolog og personlig trener ved Helse i Fokus. Hun er tilknyttet Helsesenter1 i Tønsberg, og holder foredrag på skoler og i barnehager om ernæring for barn i vekst og matglede.

Vi har valgt ut både rene fruktgrøter og varianter med ulike korntyper som hovedingrediens. Barnegrøtene de har sett på er varianter for barn fra fire, seks og åtte måneder.

Ernæringsfysiologene har sett på grøtenes ingredienser og næringsinnhold, og om dette står i forhold til prisene. Er det noen av grøtene som peker seg ut spesielt i negativ eller positiv retning når det kommer til næringsinnhold? Og virker alle grøter å være riktig tilrettelagt i forhold til alderen de er ment for?

 NAVN PÅ GRØT ALDERS-GRUPPE GRAM I PAKKEN PRIS PÅ PAKKENØRE PER GRAM

Hipp mild grøt med frukt

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"61817","attributes":{"alt":"","title":"","typeof":"foaf:Image","wysiwyg":1,"class":"media-image media-image-center"}}]] Se næringsinfo her

6 mnd 28024,50

 

8,75 Billigst!

 

Hipp Fullkornsgrøtt med eple

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"61818","attributes":{"alt":"","title":"","typeof":"foaf:Image","wysiwyg":1,"class":"media-image media-image-center"}}]] Se næringsinfo her

8 mnd28030,3010,82

Småfolk mild fruktgrøt med eple og banan

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"61819","attributes":{"alt":"","title":"","typeof":"foaf:Image","wysiwyg":1,"class":"media-image media-image-center"}}]] Se næringsinfo her 

6 mnd30029,209,73

Småfolk mild fullkornsgrøt med pære, eple og bringebær

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"61820","attributes":{"alt":"","title":"","typeof":"foaf:Image","wysiwyg":1,"class":"media-image media-image-center"}}]] Se næringsinfo her 

8 mnd30032,8010,93

Nestlé Min første havregrøt med ris og hvete

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"61821","attributes":{"alt":"","title":"","typeof":"foaf:Image","wysiwyg":1,"class":"media-image media-image-center"}}]] Se næringsinfo her 

4 mnd24028,9012,04

Nestlé mild havregrøt med banan og bringebær

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"61822","attributes":{"alt":"","title":"","typeof":"foaf:Image","wysiwyg":1,"class":"media-image media-image-center"}}]] Se næringsinfo her 

6 mnd27032,90

 

12,19 Dyrest! 

Nestlé fruktgrøt med pære og banan[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"61823","attributes":{"alt":"","title":"","typeof":"foaf:Image","wysiwyg":1,"class":"media-image media-image-center"}}]] Se næringsinfo her 

 8 mnd 300 33,90 11,30

Alle er akseptable

Caroline Heggen
Caroline Heggen Vis mer

Barn under ett år har et høyt energibehov. Kropp og organer skal vokse og utvikles og dette gir også et stort behov for vitaminer og mineraler. Der er derfor viktig at barnematen har nok energi og godt med næringsstoffer, forteller Heggen.

Det er strenge krav og forskrifter til hva og hvor mye næringsstoffer barnemat skal inneholde. Noe som er bra for å sikre riktig næring til små barn.

– De syv barnegrøtene jeg har vurdert er alle akseptable når det gjelder næringsinnhold, men det er samtidig kvalitetsforskjeller mellom dem, sier Heggen. 

Hun mener Småfolks mild fullkorngrøt med pære, eple og bringebær (fra 8 mnd) og Nestles mild havregrøt med banan og bringebær (fra 6 mnd) peker seg spesielt ut i positiv retning når det gjelder sammensetning og næringsinnhold.

– Småfolk inneholder både mye jern, C og D-vitamin, kalsium, umettet fett og energi. Den har noe høyt sukkerinnhold som følge av frukt, pære- og eplejuicekonsentrat men ikke blant de verste. Grøten er beriket med vitaminer og mineraler. Nestle sin havregrøt har lite mettet fett, fint innhold av jern, kalsium, D-vitamin. Denne er heller ikke tilsatt sukker, men inneholder frukt som øker sukkerinnholdet noe. Den er beriket med vitaminer og mineraler og har høyere innhold av fiber enn Småfolk, sier hun.

Viktig med jern

Da spedbarns jernlagre går tom etter seks måneders alder er det viktig med jernholdig kost ved annet levehalvår. Grøt er en viktig kilde til jern. Det er derfor viktig at grøten inneholder en del jern og at jernet er lett absorberbart, forteller Nybø. Det er derfor nyttig hvis produsenten opplyser om hvilket jern grøten inneholder.

– Hipp opplyser om at deres grøt inneholder jernfurumat som absorberes bra fra tarmen. De andre grøtene opplyser ikke om hvilken form jernet er i. Hipp har allikevel lavt innhold av jern (3,2 mg og 3,9 mg/ 100 gram) sammenliknet med de andre grøtene. (8,5 mg, 10 mg/ 100 gram), forteller hun.

Ønsker du å lage babygrøt selv, er jerninnholdet en av de viktige tingene du må ta i betraktning. Med jernberiket mel kommer du langt på vei. Du kan også bruke kornsorter som inneholder en del jern fra før.

LES OGSÅ: Slik lager du babygrøt 

Camilla Nybø (Foto: Jeanette Larsen).
Camilla Nybø (Foto: Jeanette Larsen). Vis mer

Sjekk konsistensen

Camilla Nybø vil anbefale både Nestlé og Småfolks grøter for småspiste barn.

– Disse har en høyere konsentrasjon enn Hipp sine grøter. Men det er alltid det resultatet av det totale matinntaket som er viktig, understreker hun.

Hun fremholder varierende konsistens som viktig når man skal velge mat til sitt barn.

– Varierende konsistens er viktig for barnet spiseutvikling. Flytende mat med biter i er motorisk vanskelig å spise. Dette må barnet trene på. Det er viktig at barnegrøter beregnet til 8 måneder har varierende konsistens.

Står innhold i forhold til pris?

Billigst i testen er Hipp mild grøt med frukt, som koster 8,75 øre per gram. Dyrest er Nestlé mild havregrøt med banan og bringebær.

Hva er dommen fra ernæringsfysiologene?

Camilla Nybø mener at Nestlés variant ikke skiller seg så markant positivt ut at prisen kan forsvares. Caroline Heggen mener derimot at Nestlés mild havregrøt med banan og bringebær er en av de to beste grøtene i testen, og det derfor er verdt å betale litt ekstra for bedre råvarer. 

Heggen mener den billigste grøten i utvalget,Hipp mild grøt med frukt, ikke er gunstig sammensatt for små barn. Også den andre av denne produsentens grøter kommer dårligere ut i forhold til sammensetning av næringsstoffer.

– Det er ikke tilsatt sukker i grøtene, noe som er bra. Likevel er det er det høyere innhold av naturlige sukkerarter i Hipps grøter, i form av morsmelkserstatning, skummetmelkspulver, frukt og juicekonsentrater, enn det er i de andre grøtene. Grøtene har også en mer uheldig sammensetning av fett. Grøtene er beriket med vitaminer og mineraler og har et greit kalsium- og D-vitamininnhold, sier Heggen.

Også Nybø mener fettsammensetningen i Hipps grøter er ugunstig på grunn av høyere anedel mettet fett. Hun bemerker også sukkerinnholdet i Hipps grøter.

– Hipp-grøtene har betydelig høyere sukkerinnhold (herav sukkerarter) enn de andregrøtene. Dette er ikke et stort problem, men gjøre de andre grøtene litt sunnere. Også innholdet av kalsium og tiamin er lavere i Hipps grøter enn i det andre. Igjen gjør dette grøten litt mindre sunn, sier hun.

Inneholder tilskuddsnæring 

Agneta Kjällmann i Hipp mener næringsinnholdet, inkludert vitaminer og mineraler, i deres grøter ligger innenfor grensene som angis i loven. 

– Hipps produkter oppfyller den strikte lovgivingen for barnemat som baseres på anbefalinger fra den europeiske sammenslutningen av barneleger, forteller hun.

Kjällmann mener årsaken til at sukkerinnholdet er høyere, er laktoseinnholdet i produktene.

– Hipp tilsetter ikke sukker i grøtene. Hipp Mild grøt med frukt inneholder en liten mengde pære- og eplejuicekonsentrat, samt tørket frukt av banan, eple og fersken, ingredienser som inneholder naturlige sukkerarter. For øvrig inneholder grøten tilskuddsnæring der brystmelken står som modell. Tilskuddsnæring inneholder laktose, det vil si melkesukker, som finnes naturlig i brystmelk, og som er den naturlige formen for karbohydrater for spedbarn, avslutter hun.

Bør jeg velge økologisk? 

Hipps grøter er de eneste i utvalget som er helt økologiske. De er derfor merket med Debio-merket.

– All vår barnemat er økologisk. Det innebærer blant annet at vi ikke bruker noen kjemiske plantevernmidler, veksthormoner eller unaturlige tilsetninger. Vi bruker naturlige hjelpemidler i våre avlinger, forteller Agneta Kjällmann.

Caroline Heggen mener kravene til barnemat er strenge uansett om de er merket økologisk eller ikke.

– De som er tilnærmet økologiske merkes ikke, men barnemat har strenge krav og grenseverdier når det gjelder plantevernmidler. Plantevernmidler er kjemiske stoffer/preparater som beskytter og bekjemper bakterier/insekter på planter, sier hun.

Camilla Nybø mener barnemat som er økologisk fremstilt ikke nødvendigvis er sunnere enn annen mat.

Så konklusjonen blir uansett; ta bevisste valg og vær en nysgjerrig forbruker! 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer