<strong><b>EGNE RUSSEKORT OG RUSSEKLÆR:</strong></b> I denne barnehagen er det tradisjon at skolestarterne får være rosaruss. Foto: Privat
EGNE RUSSEKORT OG RUSSEKLÆR: I denne barnehagen er det tradisjon at skolestarterne får være rosaruss. Foto: Privat Vis mer

Se knutereglene for rosarussen

Barnehagen til Lilly (5) og Bastian (5) markerer overgangen til skole med ellevill russefeiring - på rosa vis!

Publisert
Sist oppdatert

– Jeg var først litt skeptisk fordi jeg tenkte at det ville bli press for å måtte kjøpe masse ting, men slik ble det ikke. Barnehagen står både for rosarussgenser, russelue og russekort til alle sammen, sier en fornøyd tobarnsmor Nina Hansen Miziula.

Tradisjon å være rosaruss

Datteren Lily (5) går i Ulsnes Barnehage på Hundvåg, hvor det i flere år har vært en tradisjon for at skolestartene er rosaruss.

Det innebærer blant annet at de får gå som rosaruss i 17. maitoget, ha russelue med knuter og en egen avslutning like før barnehageslutt.

<strong>EGNE KNUTEREGLER:</strong> Lily har fått flere knuter i russelua si, blant annet for å ha spist kake uten å bruke hendene. Foto: Privat
EGNE KNUTEREGLER: Lily har fått flere knuter i russelua si, blant annet for å ha spist kake uten å bruke hendene. Foto: Privat Vis mer

Barnehagen betaler

– Det er også veldig stas med russekortet, sier Margot Helene Handeland, som er mamma til Bastian (5) i samme barnehage. Hun synes det er kjempebra av barnehagen å sette av penger i budsjettet spesifikt for at barna kan få være rosaruss.

– Jeg tror ikke det er så mange barnehager som gjør det, men det er så bra at det ikke koster noe slik at alle kan bli med. På den måten blir ingen ekskludert fordi de ikke har råd.

– Det er så gøy å se at ungene er helt i hundre når vi henter dem i barnehagen. Det er jo selvsagt ekstra stas at de har fått lov til å spise is og drikke brus i barnehagen, sier hun.

LES OGSÅ: Nå kan du søke om rimeligere barnehageplass

Her er noen av rosarussens knuteregler i Ulsnes Barnehage:

 • Drikke ett glass brus uten å rape
 • Spise kake uten å bruke hender
 • Gi daglig leder i barnehagen et kyss
 • Plukke søppel og gjøre det fint til 17. mai
 • Spise en is uten å slikke seg rundt munnen

 

Flere typiske knuteregler i andre barnehager:

 • Tygge en hel pakke tyggis på en gang
 • Bli med å bytte bleie på en av de minste barna
 • Klemme en russ
 • Klemme kommende rektor
 • Overnatte i barnehagen
 • Spise lakrislisser uten hender
 • Skrive navnet sitt
 • Spise frokost under bordet
 • Fiske i fontena i sentrum

- Ikke noe press!

Foreldrene i barnehagen har på eget initiativ også gått sammen om å kjøpe rosa selebukser med navn på til ungene. – Selv om det kanskje var litt unødvendig, så får Lily denne buksen i stedet for bunad. Hun skal jo gå med dette på 17. mai, sier Nina.

Hun tror ikke at noen av foreldrene har følt seg presset til å delta på rosarussfeiringen. – Nei, det har jeg ikke inntrykk av. Jeg var jo egentlig litt skeptisk selv, men nå synes jeg det bare er moro. Det er gøy med alt som bryter litt med det vanlige, sier hun.

– Når jeg fikk se hvor stas dette var for datteren min, så synes jeg det var et kjempefint tiltak. Jeg synes det å være rosaruss markerer en veldig fin overgang fra barnehagen til skolen, sier hun. 

LES OGSÅ: Slik forbereder du barnet på skolestart

<strong>GLEDER SEG TIL Å BEGYNNE PÅ SKOLEN:</strong> - Da skal jeg være skikkelig flink slik at jeg kan bli gullruss, sier Bastian. Foto: Privat
GLEDER SEG TIL Å BEGYNNE PÅ SKOLEN: - Da skal jeg være skikkelig flink slik at jeg kan bli gullruss, sier Bastian. Foto: Privat Vis mer

Seigann i lua for å spise noe man ikke liker

Hege Bekkelund Moe forteller at sønnene hennes, Sander,  er rosaruss i Kattfjord barnehage utenfor Tromsø. 

- Den verste knuta gjenstår ennå. For å få en seigmann i lua må han spise noe han ikke liker, forteller hun.

Knutereglene for Kattfjord barnehage i Troms. Foto: privat
Knutereglene for Kattfjord barnehage i Troms. Foto: privat Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer