Se meg, svar meg, elsk meg

spedbarn
spedbarn Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spedbarn oppfatter langt mer enn vi tror. Allerede like etter fødselen begynner de å "lese" mammas ansikt og kroppsspråk. Et unikt forskningsprosjekt skal kartlegge hvordan samspillet med moren virker inn på barnas utvikling.  En norsk undersøkelse om samspill og tilknytning mellom mor og barn vil gi svar på hvordan vi best kan forebygge at noen barn får en skjev start i livet. Forsker Kari Killén har fulgt 300 mødre og barn fra alle samfunnslag gjennom fire år. Med videoopptak har hun dokumentert samspillet mellom mor og barn. Første gang på stellebordet allerede ved tre-fire måneders alder, og videre ved seks-syv måneders alder, ett år, to år og fire år.

Annonse: 

Småbarna blir filmet mens de leker med mor på gulvet. For fireåringene bruker hun spesielle opptaksrom der barn blir observert i ulike situasjoner. Hvordan reagerer de på fremmede? På at moren plutselig forlater rommet? Og hvordan oppfører de seg når moren kommer tilbake igjen? De samme barna blir også observert i barnehagen senere.- Forskningsprosjektet skal vise hvordan samspillet med moren virker inn på hvordan barnet fungerer i forholdet til andre mennesker, og hvordan det påvirker lek, læring og utvikling, forteller den erfarne samspillforskeren ved sosialforskningsinstituttet NOVA.Til høsten begynner hun å publisere resultater av sammenligning mellom spedbarn i ulike situasjoner med samspill. Men allerede nå kan hun trekke noen konklusjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer