Se opp for «zombiemødrene»!

Stor søvnmangel i overgangen fra fødselspermisjon til jobb kan påvirke både helsa og arbeidsevnen.

TOTALT UTSLITT: Stor søvnmangel kan få selv den mest energiske mor til å føle seg som en «zombie-mamma». Foto: Shutterstock
TOTALT UTSLITT: Stor søvnmangel kan få selv den mest energiske mor til å føle seg som en «zombie-mamma». Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg gikk med finblusen på vranga på jobb i mange timer før jeg fant ut av det. Jeg hadde til og med knappet igjen knappene innover i stedet for utover, forteller Sandra Røstberg Strøm (24).

Hun er en av mange «zombiemødre» som er tilbake på jobb etter endt permisjon.

Våkner utallige ganger

For Sandra har mangelen på søvn blitt en livsstil. Datteren Thea-Amalie (2) har av medisinske årsaker ikke sovet en hel natt siden hun ble født.

En typisk natt for familien består av utallige oppvåkninger, noe som selvsagt både påvirker Sanda og ektemannen Stig-Robert.

SØVNTABELL: Her kan du sjekke om ditt barn sover nok.

Prioriterte fars søvn

Da permisjonen var ferdig jobbet de begge fulltid, men prioriterte at han fikk sove mest på grunn av at han har en fysisk svært krevende jobb.

På det tidspunktet jobbet Sandra som nestkommanderende i en butikk og hun sier at hun fungerte bra til tross for den store mangelen på søvn.

– Jeg velger å tro at jeg var mer nøyaktig på tingene jeg gjorde og at jeg tok meg tid til å se over ting. Men samtidig måtte jeg skrive ned alt jeg skulle huske, da konsentrasjonen min ikke var som før. Jeg ble lett distrahert og kunne ta fatt på en ny oppgave før jeg var ferdig med den første, sier hun.

– Selvfølgelig var jeg sliten før jeg kom meg på jobb, men er du på jobb så legger du fra deg privatlivet hjemme, legger hun til.

KONSTANT SØVNMANGEL: Sandra husker nesten ikke hvordan det er å kunne sove en hel natt i strekk.  Foto: Privat
KONSTANT SØVNMANGEL: Sandra husker nesten ikke hvordan det er å kunne sove en hel natt i strekk. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: - Vi har prøvd alt, absolutt alt!

Påvirket av søvnmangel

Etter bare seks måneder gikk Sandra allikevel på en «smell» og ble sykemeldt på grunn av beinhinnebetennelse og senebetennelse i skuldre og nakke. Betennelsene kom som et resultat av at hun på natten tilbrakte timevis med å bære datteren i søvn. Etter fire måneder var hun tilbake i jobb, men søvn var det fortsatt svært lite av.

Selv om hun er ei dame som alltid er i godt humør, innrømmer Sandra at spesielt tålmodigheten hennes blir påvirket av søvnmangelen.

– Jeg er ekstremt tålmodig med Thea-Amalie, det må man være. Men dersom noen «trommer» med fingrene sine på et bord, smatter, trykker mange ganger rytmisk med en penn og lignende, gjør det meg uvel. Det irriterer meg så utrolig. Slike ting merket jeg ikke engang før, sier hun.

Bør senke forventningene

– Kvinner som er tilbake i jobb etter svangerskapspermisjon bør nok unne seg å ikke ha samme forventninger til egne prestasjoner som før de fikk barn, sier Ane Wilhelmsen-Langeland som er psykolog, PhD og søvnekspert ved Institutt for Psykologisk Rådgivning og Bergen Søvnsenter.

Wilhelmsen-Langeland understreker at alle som har hatt et langvarig fravær fra jobb, vil bruke tid på å komme inn i rutinene og arbeidsvanene.  I tillegg preges mange mødre av mangel på søvn som kan påvirke både arbeidsevne, prestasjon og humør, samt gjøre dem mer mottagelig for sykdommer.

– På kort sikt kan en bli ukonsentrert, prestere dårligere på oppgaver som krever langvarig oppmerksomhet, bli irritabel, sur, sint og til og med litt nedfor. Noen merker også en uro i kroppen av lite søvn, forklarer hun.

PÅVIRKER IMMUNFORSVARET: - Det er stressende for kroppen å sove for lite over lang tid, sier psykolog og søvnekspert Ane Wilhelmsen-Langeland. Foto: Jan Kåre Wilhelmsen
PÅVIRKER IMMUNFORSVARET: - Det er stressende for kroppen å sove for lite over lang tid, sier psykolog og søvnekspert Ane Wilhelmsen-Langeland. Foto: Jan Kåre Wilhelmsen Vis mer

Økt risiko for sykdommer

Langvarig søvnmangel kan ifølge Wilhelmsen-Langeland også føre til depresjon, angst, samt en veldig utmattende følelse i kroppen. Hun forteller at noen opplever følelsesavflatet når de har gått lenge med for lite søvn.

– Det har også vært indikasjoner på at langvarig søvnmangel kan øke risiko for å utvikle diverse sykdommer som metabolsk syndrom og type 2 diabetes. Generelt blir kroppen mindre motstandsdyktig mot infeksjoner og lignende.

– Det er stressende for kroppen å sove for lite over lang tid, da skiller kroppen ut stresshormoner, som i korte perioder styrker immunforsvaret. Men dersom utskillelse av disse hormonene vedvarer, kan kroppens celler brytes ned og det tærer på kroppen.

Naturlig i småbarnsperioden

Ane Wilhelmsen-Langeland mener at det å få mindre søvn i årene med småbarn er helt naturlig og at det for mange vil være lurt å møte denne utfordringen med positiv tankegang.

– Dersom man tenker «I natt har vesla holdt meg våken i flere timer, nå er dagen i morgen ødelagt!» - Ja, da blir nok dagen i morgen ikke så bra, sier hun.

– Klarer man å tenke mer konstruktive tanker, kan dagen i morgen bli bedre. For eksempel «Jaja, da får jeg en trøtt dag i morgen, jeg får bare gjøre det beste ut av det, kanskje jeg skal starte dagen med morgenkaffe med kollegaer og kvitte meg med frustrasjonen før jeg starter på arbeidet».  

LES OGSÅ: Slik hjelper du barnet ditt å sove - 10 råd

Individuelle forskjeller

Professor Ståle Pallesen ved Nasjonalt kompetansetjeneste for søvnsykdommer forteller at norske kvinner sover i gjennomsnitt syv timer og et kvarter hver natt, men at man ofte fint kan fungere tilfredsstillende på jobb med færre timer.

– Hvor mye søvn man trenger varierer og er veldig individuelt. Om du fungerer noenlunde bra på jobb og føler deg opplagt, så får du nok søvn, sier han.

SVEKKER KONSENTRASJONSEVNEN: - Men om du kan bestemme tempoet på arbeidsoppgavene selv, har det ikke så stor betydning, sier professor Ståle Pallesen. Foto: Magnus Vabø
SVEKKER KONSENTRASJONSEVNEN: - Men om du kan bestemme tempoet på arbeidsoppgavene selv, har det ikke så stor betydning, sier professor Ståle Pallesen. Foto: Magnus Vabø Vis mer

Søvnmangel farlig i enkelte yrker

Pallesen legger til at det i de aller fleste yrker ikke vil være farlig å få for lite søvn.

– Om du kan bestemme tempoet på arbeidsoppgavene selv har det ikke så stor betydning. Mangel på søvn gjør at du gjerne jobber litt saktere, men du gjør ikke nødvendigvis så mye mer feil, sier han.

Dersom du derimot jobber i et yrke som krever langvarig konsentrasjon, oppmerksomhet, presisjon og du selv ikke kan bestemme arbeidstempoet, kan stor søvnmangel få farlige konsekvenser.

– Hvis du for eksempel jobber som yrkessjåfør eller sitter foran en skjerm hvor du skal passe på noe som er svært viktig, bør du vurdere å be arbeidsgiver om å få andre oppgaver i en periode. Ved stor mangel på søvn vil du ha en svekket konsentrasjonsevne og kan overse ting som du vanligvis ville lagt merke til, sier Pallesen.

LES OGSÅ: Nye regler for pappapermisjon

På bedringens vei

For familien Røstberg Strøm har søvnen nå endelig begynt å stabilisere seg. Sandra har fått en ny jobb hvor hun er ekstrahjelp som resepsjonist. Redusert arbeidstid i kombinasjon med datterens behandlinger har gitt resultater.

– På en god natt sover Thea-Amalie i over seks timer. Sjeldent sammenhengende, men det er fortsatt seks timer noe som er helt fantastisk, forteller mamma Sandra glad.

– Jeg skriver fortsatt en del lister over hva jeg skal huske, men bortsett fra det så er jeg som jeg var før jeg «sluttet å sove».

Psykologens råd til deg som får for lite søvn:

Innarbeid gode søvnrutiner og hjelp barnet til å få gode sovevaner:

- Dersom far er i permisjon, kan han ta det som måtte være av arbeid med barnet om nettene, selv om barnet kanskje ønsker sin mor. Barnet venner seg raskt til at far kommer dersom det blir en rutine og det er konsekvent, sier Ane Wilhelmsen-Langeland.

Om barnet våkner svært tidlig:

- Legg deg tidlig nok til at du får nok søvn om natten. Det betyr at du ofrer en del voksentid, men jeg vil likevel anbefale på det sterkeste å prioritere søvn fremfor TV-kos for en periode.

Finn ut når du bør legge deg for å få nok søvn:

- Dersom du har et barn som våkner 06:30 de fleste morgener, kan du telle deg bakover og finne ut når du selv bør legge deg. Trenger du syv timer søvn, bør du nok ligge i sengen i syv og en halv, til åtte timer for å sove syv av dem. Det vil si at du bør legge deg senest 23:00, gjerne 22:30.

Senk egne forventningene til deltakelse i sosiale sammenkomster for en periode:

– Det er godt å komme ut av huset litt, men pass på at det ikke går utover trivsel i hjemmet og egen helse.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer