<b>KOM ALT FOR TIDLIG</b> Sebastian var født i uke 26. Foto: Anja Ka
<b>KOM ALT FOR TIDLIG</b> Sebastian var født i uke 26. Foto: Anja Ka

Sebastian var ikke større enn en smørpakke

Anja Amundsen fikk sjokkbeskjed i uke 26 – du skal føde!

Anja er gravid i uke 25. Hun kjenner at noe er galt, enorme smerter som ikke skal være der. Anjas hjerte hamrer, hun er redd. På sykehuset blør hun mye, og legene advarer – fødselen kan starte tidlig.

Heldigvis har babyen i magen fin puls. Men han er liten, samtidig som Anja har noe som ligner på kynnere. Hun får ikke reise hjem, og må bli på sykehuset én uke. Sebastian som gutten i magen skal hete, får modningssprøyte slik at lungene hans skal modnes raskere, i tilfelle han kommer ut. Situasjonen er kritisk, og de vet ikke om barnet vil overleve. Likevel får Anja dra hjem.  

Fødselen er i gang!

Fire dager senere er krampene tilbake. Denne gangen hyppigere og sterkere. Hun ankommer Ullevål Sykehus, og klarer nesten ikke å fylle inn skjemaet sitt. Endelig er det hennes tur, og hun sjekkes av flere, før en sier:

Dette forventet du nok ikke i dag, men du skal føde”.  

Fødselen er allerede i gang. Hun har seks cm åpning. Anja knekker sammen, hastekeisersnitt er eneste mulighet.

BITTELITEN: Sebastian var på størrelse med en margarinpakke. Foto: Anja Ka
BITTELITEN: Sebastian var på størrelse med en margarinpakke. Foto: Anja Ka Vis mer

– Jeg hadde tre, fire sykepleiere rundt meg, som tok av meg klærne, og kledde på meg sykehusklær og rare sokker. Så ble jeg trillet rett opp til et operasjonsrom. Her skulle de rett og slett skjære meg opp. Jeg sier det på den måten, for det var slik det føltes akkurat da. Jeg var ikke klar for det!  

Anja husker hun tenkte; Dette er helt jævlig, det skjer ikke nå, det vil jeg ikke, jeg takler det ikke. Så går hun i narkose. 30 minutter senere er Sebastian født og nå begynner kampen. Lite vet de om hva som venter dem i ukene fremover.

– Tankene mine var ganske ”borte”. Også når alt det dramatiske var over, og lenge etter. Narkosen i kombinasjon med smertestillende gjorde meg ganske rolig.

Anjas samboer derimot er vitne til alt, og er sikker på at den lille gutten ikke vil overleve.

LES OGSÅ: Victoria veide bare 950 gram - se henne i dag!

MINIMENNESKE: Vekten gikk ned, og til slutt veide ikke Sebastian mer enn en pakke smør. Foto: Anja Ka
MINIMENNESKE: Vekten gikk ned, og til slutt veide ikke Sebastian mer enn en pakke smør. Foto: Anja Ka Vis mer

Han trodde ikke sine egne ører da legene fortalte at Sebastian levde, og hadde det bra i en kuvøse, forteller Anja.

Liv og død

Sebastian veider 623 gram og er 31 cm lang. Legene tør ikke å love noe, de må ta én dag om gangen.

C-PAP: Sebastian fikk hjelp for å holde trykket i lungene. En medisinsk livredder for premature. Foto: Anja Ka
C-PAP: Sebastian fikk hjelp for å holde trykket i lungene. En medisinsk livredder for premature. Foto: Anja Ka Vis mer

Heldigvis har lungemodningssprøyten fungert og han får topp resultat på Apgar-score. Hver dag er dramatisk, men sykehuspersonale oppmuntrer foreldrene til å holde motet. Sebastian har trossalt det beste utgangspunktet for å være ekstrem prematur.

Men vekten fortsetter å falle. Han veier like mye som en pakke smør. Og Anja er redd for at det ikke vil snu. 

– Øynene ville ikke åpne seg, og han hadde gulsott. Derfor la de han i ”solarium” i to omganger.

Tredje dagen begynner Anja å pumpe melk. Følelsen er helt fjern, babyen hennes skulle ha ammet av brystet. Hun må holde fokus, melken er nemlig livsviktig for Sebastian.

Situasjonen hans er fortsatt kritisk. Fordøyelsessystemet fungerer ikke optimalt, og alle organene er umodne.

Faren for hjerneblødning er stor, og at lungene ikke vil utvikle seg.

Jeg var veldig redd for at Sebastian ikke skulle overleve de første 3 ukene. Men, det sier man ikke høyt, du holder det for seg selv, for det er den verste frykten. Jeg valgte å fokuserer på at det skulle gå bra. Det eneste du kan gjøre, er så godt du kan. 

Etter fire dager kan Anja endelig holde han. Sebastian ligger inntil brystet hennes, dekt med ledninger. Under skjorta for å kjenne varme og et hjerte som slår. Frem til nå har hun bare sett på den lille gutten i kuvøsen. Han lager små bevegelser og lyder. Nå føler Anja at hun kan gi noe til barnet sitt, trygghet. 

STELL I KUVØSE: Sebastian var for liten til å tas ut av kuvøsen. Foto: Anja Ka
STELL I KUVØSE: Sebastian var for liten til å tas ut av kuvøsen. Foto: Anja Ka Vis mer


  
Det er tøffe tak. Anja og Olafur flytter inn på sykehuset. Allerede etter to uker må Olafur begynne å jobbe. Dagene går sin gang, men Anja får aldri fred. Tankene, inntrykkende og redselen, hugger tak hvert sekund. Hun frykter det verste, hva hvis Sebastian ikke overlever. Den lille gutten hennes, som kjemper så hardt. Likevel er hun streng, hun kan ikke tillate destruktive tanker. 

LES OGSÅ: - Det var vondt å se tvillingene ligge helt utslått med pustehjelp

EVIG TAKKNEMMELIG: 2 år senere er Sebastian er frisk gutt. Anja føler seg heldig. Foto: Anja Ka
EVIG TAKKNEMMELIG: 2 år senere er Sebastian er frisk gutt. Anja føler seg heldig. Foto: Anja Ka Vis mer

Endelig snur det

Plutselig er alt bra. 2 ½ måned senere pakker de tingene sine. Sebastian trenger ikke å være på avdelingen lenger. 

– Det går så fort fra at du ikke vet om du kan feire jul hjemme, til dagen etter du får vite at i morgen kan dere reise hjem. 

Den første tiden hjemme består i pumping, og nærhet. Sebastian ligger for det meste i tøybæresele tett inntil moren. 

– Nærhet, nærhet, nærhet var min beste måte å få han til å føle seg trygg på.  Han var veldig avhengig av det. Og måtte sovne på en av oss før vi kunne legge han i sengen. Han lå mellom oss ganske lenge.

Alt går fremover, med ukentlige møter med helsesøster og fysioterapeut. Han sliter likevel med vekten, og det går sagte. Kulden blir enda en utfordring.  Premature babyer er ikke anbefalt å være ute i mer enn 5 minus grader. Oslo har den kaldeste vinteren på lenge, og til Anjas store fortvilelse får Sebastian RS virus. Familien er på isolat i over én uke. I tiden som kommer beskytter foreldrene han for både kulde og offentlige steder, der bakteriene florer. Han kan ikke bli syk igjen. Det tåler han ikke.

– Når Sebastian fylte ett år, og skulle begynne i barnehage rådet legen oss til å vente. Han var ikke ruset for alle sykdommene som kommer første året.

LES OGSÅ: Englene sang for sønnen min

ENERGISK BARNEHAGEGUTT: Full fart! Foto: Anja Ka
ENERGISK BARNEHAGEGUTT: Full fart! Foto: Anja Ka Vis mer

Evig takknemlig

Selv om alt har gått bra med Sebastian til nå, klarer ikke Anja å slutte å bekymre seg. De små er spesielt utsatt for senskader, men han er en sterk liten kar som klarer seg bra. 

– Jeg tenker fortsatt på hvor liten han kommer til å være i størrelse første skoledag. Selv om han bare er 3 måneder bak. Jeg vet han kommer til å ta det igjen, og at det er genene som bestemmer størrelsen, så dette er bare små bagateller. 

EN TRYGG GUTT: SEbastian sammen med pappa Foto: Anja Ka
EN TRYGG GUTT: SEbastian sammen med pappa Foto: Anja Ka Vis mer

I dag er Sebastian to år. Anja er ikke lenger bekymret for sønnens sosiale atferd. Sebastian er nemlig den mest rampete og energiske gutten på sin avdeling. Han finnes ikke utrygg, har sosial angst eller konsentrasjonsvansker. Derimot har han masse behov for kjærlighet, kos og klemmer.

– De to første ukene i barnehagen lekte han hele dagen, uten at han lette etter mamma og pappa. Jeg liker å tenke at han har en trygghet i seg, og at vi er med han. Trygghet er veldig viktig hos premature og det har jeg fokusert på siden dag én. 

Anja og Olafur gleder seg ofte over hvor sosial Sebastian er. Hvor godt likt han er og den oversprudlende energien han har. 

– Han er MYE og roper «hei» og «bye bye», han er ikke redd for å vise han er tilstede! Jeg gleder meg hver dag over at han er så livssglad, og det gjør meg lykkelig og enda mer motivert til å være den beste versjonen av meg selv for han. Sebastian har også gitt meg ny gnist og en stor motivasjon i livet!

Les flere historier

Svært tidlig fødte barn - omdiskutert hvor grense for behandling

Det fødes svært få spedbarn før uke 30. Dette kalles svært tidlig fødsel. Disse barna må ligge lengre på sykehus enn barn født ved termin. Barna er underutviklet når de kommer til verden. Noen trenger pustehjelp fra en maskin. Barn som fødes svært tidlig kan få alvorlige helseproblemer. Det diskuteres i dag hvor tidlig det skal tilbys hjelp for å redde barn. Premature barn fødes i dag med fødselsvekt ned mot 500–1000 gram, og det er vanlig å forsøke å redde dem helt ned til uke 24, i følge helsenorge.no

Metoder for å redde barn ved for tidlige fødsler er stadig blitt mer raffinerte, men de kan ikke alltid forhindre at barn født svært tidlig ofte får alvorlige helseproblemer.​​

​Helsenorge.no skriver imidlertid også at spedbarn som fødes etter uke 30, klarer seg som regel fint. De er som regel små og kan ha bruk for noen flere dager på sykehuset enn andre spedbarn. På lengre sikt har de imidlertid like gode helseutsikter som barn født rundt termin.​

Tips oss om din historie

 

Til forsiden