Omsorgssvikt:

Seks av ti offentlige ansatte tannleger har sendt bekymringsmelding til barnevernet

- Vi tannleger må alltid ha i bakhodet at folk er i stand til å gjøre grusomme ting mot barn.

OMSORGSSVIKT: - Et typisk tegn på omsorgssvikt er at barnet har mye hull i tennene, uten at det finnes en logisk forklaring. Et barn på tre år skal ikke ha hull i 17 av 20 melketenner. FOTO: NTB Scanpix
OMSORGSSVIKT: - Et typisk tegn på omsorgssvikt er at barnet har mye hull i tennene, uten at det finnes en logisk forklaring. Et barn på tre år skal ikke ha hull i 17 av 20 melketenner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingen i helsevesenet ser barna like mye som tannhelsetjenesten. De innkaller alle barn mellom tre og 18 år til jevnlig kontroll, og tannleger og tannpleiere har derfor en unik mulighet til å avdekke omsorgssvikt og overgrep. I 2017 meldte tannhelsepersonell over 850 bekymringer til barnevernet.

- Det første vi reagerer på er dersom noen ikke møter opp til timen, og vi ikke får en forklaring på hvorfor. Hvis vi ikke hører noe, og barnet uteblir fra timer over tid, sender vi en bekymringsmelding til barnevernet, sier Anne Rønneberg, som er klinikksjef og spesialist i pedodonti ved Institutt for klinisk odontologi, Det odontologiske faktultet, Universitetet i Oslo.

En landsomfattende undersøkelse blant over 1500 tannleger og tannpleiere i Norge (Av Brattabø, et al. 2016), viser at 60 prosent av de som er ansatt i den offentlige tannhelsetjenesten, har sendt bekymringsmelding én eller flere ganger i løpet av karrieren.

- Et typisk tegn på omsorgssvikt er at barnet har mye hull i tennene, uten at det finnes en logisk forklaring. Et barn på tre år skal ikke ha hull i 17 av 20 melketenner. Vi spør, og er bekymret inntil det motsatte er bevist, sier Rønneberg.

LES OGSÅ: Får barn som får tenner tidlig, dårligere tenner?

Vurderer adferd, karies og skader

Det er ikke uvanlig at barn gråter hos tannlegen, og det trenger ikke være en indikasjon på at noe er galt. Men Rønneberg forteller at individer som har vært utsatt for eksempelvis orale seksuelle overgrep, kan slite med tannbehandlingssituasjonen.

- Mange har vonde assosiasjoner med å ha noe i munnen, forklarer hun.

98 prosent av norske barn i alderen tre til 18 år går regelmessig til tannlegen. Det er ikke alltid enkelt å se de som «trenger å bli sett», men tannleger og tannpleiere har en unik mulighet til å se barn og ungdom. De er godt opplyst, og er i en svært spesiell situasjon som kan minne om en overgrepssituasjon. De vurderer både adferd i tannlegestolen, alvorlig karies og skader på tennene, sier Rønneberg.

- Vi tannleger må alltid ha i bakhodet at folk er i stand til å gjøre grusomme ting mot barn. Over 50 prosent av skader som påføres barn ved fysisk mishandling, skjer i hode- og halsområdet. Dersom noen har en skade på tannen, og forteller at de falt på isen, er det viktig å vurdere om det stemmer med den faktiske skaden. Tannhelsepersonell vil prøve å få foreldre og barn i tale, sier hun.

LES OGSÅ: Hvorfor er det så vanskelig å oppdage at et barn har blitt seksuelt misbrukt?

Kan få fatale følger

- Dårlig tannhelse kan få alvorlige følger for barna. Mye og dype hull fører til mye smerte, som igjen kan gå utover ernæring. De kan få problemer med å tygge og få i seg mat. Mange får gjerne problemer med å sove, på grunn av smertene. De kan også få problemer med å konsentrere seg, sier Ingfrid Vaksdal Brattabø, PhD stipendiat ved HEMIL-senteret Universitetet i Bergen og Tannhelsetjenestens kompetansesenter Vest/Hordaland.

I noen tilfeller er omfanget av hull i tennene så stort at barnet må behandles i narkose. I tillegg er det risiko for at barn med mye hull og stort behandlingsbehov utvikler sterk frykt og angst for tannbehandling, som over tid kan gi odontofobi. Hun forteller at dårlig tannhelse i tillegg kan være veldig stigmatiserende.

- De fleste unger i Norge har god tannhelse. Å gå rundt med tenner som er svarte og råtne, gjør at barna utmerker seg veldig. Det kan være stigmatiserende og belastende for barnet, sier hun.

Lovpålagt meldeplikt

Både tannleger, tannpleiere og tannhelsesektretærer har en lovpålagt meldeplikt, i henhold til Helsepersonelloven.

- De skal alltid sende bekymringsmelding hvis de mistenker at barnet er utsatt for alvorlig omsorgssvikt. En nylig publiserte studie (Brattabø et al. 2018) viser at hovedandelen av bekymringsmeldingene som sendes inn, handler om mye hull i tennene, mangelfull hygiene eller at barn ikke møter til tannlege eller tannpleier gjentatte ganger. Ofte er det en kombinasjon av disse faktorene, sier Brattabø.

Brattabø forteller at tannhelsepersonell i tillegg til mistanke om vanskjøtsel, også sender bekymringsmelding på grunn av mistanke om fysisk, psykisk og seksuell mishandling.

- At helsepersonell har en mistanke om alvorlig omsorgssvikt, er nok til at de skal melde bekymring. Det er opp til barnevernet å undersøke om det er reelt eller ikke, sier hun.

Undersøkelser viser likevel at 33 prosent av tannhelsepersonell har unnlatt å sende bekymringsmelding, til tross for mistanke om omsorgssvikt.

LES OGSÅ: Rundt 10 prosent av ofre har hatt en kvinnelig overgriper

MÅ HJELPE MED TANNPUSS: - Det som skjer forholdsvis ofte, er omsorgssvikt der barna ikke får hjelp til å pusse tennene. Man må hjelpe barna, fordi god tannhelse er viktig for den generelle helsen. FOTO: NTB Scanpix
MÅ HJELPE MED TANNPUSS: - Det som skjer forholdsvis ofte, er omsorgssvikt der barna ikke får hjelp til å pusse tennene. Man må hjelpe barna, fordi god tannhelse er viktig for den generelle helsen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Må hjelpe med tannpuss helt til de er 11 år

- Det er foreldrenes ansvar å ivareta barnas tannhelse, og barn bør få hjelp med tannpuss morgen og kveld helt til de er 11 år. I tillegg må foreldre ta barna med på jevnlig kontroll hos tannhelsetjenesten. Barna har en lovfestet rett til gratis tannbehandling, og får regelmessig innkalling fra den offentlige tannhelsetjenesten fra de er 3 år, sier Brattabø.

Rønneberg sier at en del av det å ha ansvar for et barn, er å sikre at de har god tannhelse.

- Det som skjer forholdsvis ofte, er omsorgssvikt der barna ikke får hjelp til å pusse tennene. Man må hjelpe barna, fordi god tannhelse er viktig for den generelle helsen. En svensk undersøkelse viser at i 86 prosent av de sakene hvor tannlegen sender bekymringsmeldinger, har barnevernet allerede en bekymring liggende. Det er ofte en grunn til at de blir bekymret, og det er viktig at de melder fra, sier hun.

Brattabø sier videre at tannhelsetjenesten jobber hver dag for at alle barn og unge i Norge skal ha en god tannhelse, og tilrettelegger for pasienter som vegrer seg eller har spesielle behov. Men for at tannhelsetjenesten skal kunne gi et godt og tilrettelagt tilbud, er en helt avhengig av at foreldrene tar barna med til tannklinikken når de får innkalling.

Flere bekymringsmeldinger

Tallet på antall bekymringsmeldinger fra tannhelsetjenesten til barnevernet har vært stigende. I 2017 meldte over 850 sin bekymring.

Barnevernstjenesten mottar stadig flere meldinger fra personer som er bekymret for et barn. Når barnevernstjenesten mottar en slik melding, skal den snarest og senest innen én uke gjennomgå meldingen og vurdere om den gir grunnlag for en nærmere undersøkelse etter barnevernloven.

I 2008 gikk barnevernstjenesten gjennom i overkant av 37 200 meldinger, mens antallet i 2016 hadde steget til over 58 000. Det tilsvarer en økning på 56 prosent.

LES OGSÅ: ​Når kroppen husker det hodet glemmer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer