Seks stadier for å lære å gå

Foto: Istockphoto ©
Foto: Istockphoto © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens andre pattedyr reiser seg opp umiddelbart etter de er født, bruker menneskebabyen 12-15 måneder på å lære å gå. Her kan du lese om de seks stadiene et barn må gjennom første leveår, før den lille kroppen er klar for å ta de første skrittene på egenhånd. 

 

1. Stadium - gårefleks
Det aller første tegnet på at en baby er programmert for å gå, vises når det bare er et par dager gammelt. Når den nyfødte holdes oppreist med støtte under armene og føttene såvidt berører underlaget vil det sparke kraftig ifra, som om han prøver å gå. Les mer om babyens reflekser

2. Stadium - refleksen forsvinner
Når babyen er to måneder, har denne tidlige refleksen forsvunnet. Babyen synker bare sammen hvis foreldrene holder ham under armene og lar føttene berøre gulvet.

3. Stadium - stive ben
I tre-måneders alderen synker ikke babyen sammen i knærne lenger når han blir holdt mot et fast underlag, godt støttet under armene. Bena blir stive og gjør et forsøk på å støtte opp kroppen. Etter hvert som ukene går, og babyen får lov til å stå slik noen ganger hver dag, bli bena stadig sterkere og han blir bedre i stand til å holde kroppen oppreist.

4. stadium - dra seg selv opp
Når babyen er mellom seks og ni måneder gammel, kommer tiden for å reise seg opp på egen hånd. Babyen tar tak i et egnet møbel og drar seg opp på beina. Sprinkelsenga, lekegrinden eller møbler kan brukes som "håndtak". Når han endelig har klart å reise seg opp, skuer han stolt utover sin nye utsikt. Og brått deiser han i bakken igjen, men lar seg ikke avskrekke av dette. Følelsen av å skue ut over et nytt rike er uimotståelig, og snart er han på beina igjen. Sakte, men sikkert blir han vant til å balansere sin egen kroppsvekt med sine egne ben.
Ved 11 måneder klarer 50% av barna å stå uten å holde seg fast i noe.

5. stadium - gå med støtte
Ved ni til tolv måneder kan barnet bevege seg fremover ved hjelp av støttende foreldrehender. I denne fasen vil barnet gå få skritt med støtte, for så å miste balansen. Den voksne forhindrer babyen i å falle. Babyen synes et fall er forferdelig frustrerende. Nå vet han akkurat hva han vil gjøre, men blir knust av nederlaget når balansen og styrken i bena svikter. Men han holder ut, og hvert skritt blir stadig stødigere. Det store øyeblikket hvor han klarer å gå helt alene nærmer seg...

6. stadium - gå alene
Mellom 12-15 måneder tar de fleste barn sine første skritt. Det er faktisk en myte at de fleste barn går ved 12 måneders alder. Bare 50% klarer det, de resterende 50% lærer å gå i løpet av de neste 3 månedene.
De førte skrittene gås med armene hevet og albuene bøyd for å holde balansen. De går bredbent, er ustø og skrittenes lengde varierer for hvert skritt. Etter noen få måneder er bevegelsene langt mer kontrollert, og armene er ikke lenger hevet. Ved 18 måneder går de fleste smårollinger støtt og har få fall.

Visste du at...
For mange år siden fikk foreldre høre at små barn hadde ustø ankler og var plattfot og derfor trengte stive lærsko for lettere lære å gå. Moderne forskning viser derimot at barn som får gå mye uten sko utvikler sterkere og mer koordinerte muskler. Sko bør brukes, ikke til å gå med hjemme, men til å beskytte foten mot skarpe overflater og kulde utendørs.


Skrevet av: sykepleier Elisabeth Lofthus. Foto: Istockphoto.com.
Kilder: "Baby - et underverk", Desmond Morris, Gyldendal 2008
"Cappelens store bok om barnet", Nina Misvær (red), cappelen 2005

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer