Seks vanlige ammeproblemer

Foto: Shutterstock ©
Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få eller ingen kvinner opplever at ammingen er helt problemfri. Her er noen av de vanligste problemene og løsningene gjengitt. Hvis du ikke finner hjelp her, står ammehjelpen til din rådighet. Telefonnummer til den lokale ammehjelpen finner du i telefonkatalogen, eller på ammehjelpen.no

Å innhente kunnskap om det å amme og om ammeproblemer og løsninger er det viktigste du kan gjøre for at ammingen skal bli så vellykket som mulig.

Les også:
- Når ammingen ikke fungerer
- Morsmelkerstatning
- Mat ammende bør unngå

Brystspreng

Etter 3-4 døgn har mange barselkvinner brystspreng på grunn av økt blodtilførsel til brystene og full melkeproduksjon. Brystene blir vonde og harde. Dette problemet pleier å gi seg når brystene har fått klare signaler om hvor mye barnet trenger.

Løsning: La barnet suge ofte og heller litt kortere. Da tar det mindre av gangen og brystet blir ikke stimulert til unødig stor produksjon. Slik unngår du at brystene blir så fulle at de forårsaker smerte. Tilbud og etterspørsel vil tilpasse hverandre etter hvert.

Tilstoppede melkeganger

Når et område av brystet ikke tømmer seg nok, kan du kjenne et ømt og hovent felt .
Årsak: Barnet har kanskje ikke tømt brystet godt nok, en kant på BH'en kan ha klemt av en melkegang? Ved bruk av brystskjold er dette ikke uvanlig. Skjoldet klemmer ikke så godt om melkeampullene som barnets munn gjør.

Løsning: Brystet må tømmes! Det beste er å få barnet til å suge på brystet. Etter at melken har begynt å renne, kan du prøve å stryke litt på det vonde området mot brystvorten samtidig som barnet suger. Masser det så forsiktig. Stryk fast, men varsomt. Bruk gjerne litt krem, så du ikke irriterer huden. Ikke gi deg før området er blitt mykt. Pumping og håndmelking kan man også ty til.
Går det ikke første gang du prøver, forsøk igjen etter en stund.
OBS: Ikke masser et fullt bryst!

Brystbetennelse (mastitt)

Om brystspreng og tilstoppede brystganger får bli stående ubehandlet og det kommer til bakterier, kan det oppstå brystbetennelse. Brystet blir hardt, rødt, ømt, hovent og varmt. Du vil få feber og kanskje frostanfall. Noen har hovne kjertler i armhulen.
Enkelte kvinner har lettere for å få brystbetennelse enn andre.

Løsning: Tøm brystet! Amme råd som ved tilstoppede melkeganger (se ovenfor). Noen leger vil at du forsøker å løse opp knutene et par dager, før du eventuelt blir satt på antibiotika-kur. Andre leger vil gi deg antibiotika med en gang. Uansett - kontakt lege for råd.

Såre brystvorter

Såre brystvorter er smertefullt ved amming. Du blir anspent, og det kan igjen føre til at utdrivningen av melken blir dårlig.

Forebygging og løsning: Riktig ammestilling, unngå bruk av såpe på selve vorten, god håndhygiene, press noen dråper morsmelk ut etter amming, og smør tykt på vortene - la dette lufttørke. Skift brystinnlegg så fort de er fuktige! Det er ikke nødvendig å vaske brystene før amming!

Ved generell sårhet og sprekker i selve vorten: Følg rådene ovenfor! Ved store sprekker i vorten - kontakt lege/jordmor/helsesøster. Svært viktig å smøre vortene med morsmelk og la dem lufttørke. Unngå nedkjøling av brystene. Det finnes midler du kan pensle på vortene - rådfør deg med helsepersonell.

Ikke gi opp ammingen! Dette er trolig et midlertidig problem!

Barnet avviser brystet

Når yngre spedbarn avviser brystet, kan det være flere årsaker til dette. Det kan være sykdom hos barnet som øreverk, tett nese, eller det har opplevd smerte eller har blitt skremt i die-posisjon. Ved mistanke om sykdom kontakt lege. Kanskje har det opplevd at mor lukter annerledes, parfyme, såpe, røyk, alkohol eller menstruasjon. Eller melken smaker annerledes på grunn av endringer i kosten eller en tablettkur?

Løsning: Vær detektiv og let etter årsaken. Her gjelder det å være tålmodig! Prøv å tilby barnet brystet når det er døsig og trett. Hold barnet i en ny stilling. Kanskje du vil prøve å la det "stå" mens det suger. Ikke tving barnet, men prøv å friste det. Diestreik kan vare litt, men går nesten alltid over. Prøv i mellomtiden å melke ut litt, og gi barnet melken i en liten kopp. Til nyfødte kan et lite medisinbeger fungere som drikkekopp. Kontakt evt. ammehjelpen hvis disse rådene ikke hjelper. Kanskje du også må pumpe deg for å holde produksjonen oppe.

Mange barn avvenner seg selv fra 1-års alder. Melken kommer tregt hos mamma og det er vanskelig å ligge i ro vendt inn mor brystet når det er mye annet spennende å se på. Barnet trenger ikke morsmelk lenger. Vil det ikke die lenger, er det ikke mye du kan gjøre for å forhindre avvenning.

Bryst som lekker

Dette oppstår spesielt de første månedene. Brystene lekker når de er fulle, og når du ammer vil det renne fra det andre brystet som barnet ikke dier. Dette er knapt nok et problem, bare et helt vanlig fenomen, men noen praktisk løsninger finnes.

Løsning: Bruk brystinnlegg. Vær klar over at engangs-innlegg kan føre til sårhet på brystvortene. Kanskje en bomullsklut kan gjøre samme nytten? Ha alltid kluter for hånden. Brystene har en tendens til å lekke når du ønsker det minst.

Her skal du få et råd som slår to fluer i en smekk: På apoteket kan du kjøpe "brystglass", dette er en liten melkeoppsamler til å legge rundt brystvorten. Legg det på det brystet barnet ikke dier fra. Melken som samler seg opp her kan du fryse - så har du litt morsmelk i reserve. Du bør ikke ha på samleren særlig lenger enn 20 minutter, da den skaper et lite trykk på brystvorten.

Mer hjelp kan søkes på:

Hva trenger jeg av utstyr til amming? Her kan du lese om amme-BH, brystpumper og brystinnlegg. Selvsagt er ikke noe av dette avhengig for å få til en vellykket amming, men det kan være greie hjelpemidler.

 

Kilder:
Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus, gjennomlesing og rådgivning av jordmor Marie Svedberg. - "Svangerskap, fødsel og barseltid. lærebok for sykepleiere". Inger Eide Haugen. 6. utgave 1999. Ad Notam.
- "Mamma for første gang". Gro Nylander. Gyldendal fakta 1999.
- "Barnets tre første år", Daphne Metland (red.), Cappelen 2002

Husk: Informasjon via Internett erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell. Rådfør deg med din kontaktperson i det offentlige helsevesenet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer