Seksuelt samliv ved graviditet

Seksuelt samliv ved graviditet
Seksuelt samliv ved graviditet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Seksuallivet kan endre seg når du er gravid. Store hormonelle endringer kan føre til at kvinnen føler seg trett og uopplagt. Kanskje du også er plaget av kvalme? Disse plagene kan medføre at lysten på sex er redusert. På slutten av svangerskapet føler også mange seg stor, tung og ubekvem. Her er det forskjeller fra kvinne til kvinne. Noen føler seg i god form og kan ha et vellykket seksualliv. Lysten kan også variere gjennom svangerskapet.

Noen menn synes gravide kvinner er tiltrekkende, andre føler det motsatte. Både kvinner og menn kan være engstelige for at fosteret kan bli skadet ved samleie.

Kan samleie skade?
Svaret er i de aller fleste tilfeller nei. Ved en normal graviditet kan du ha samleie helt frem til fødselen setter i gang. Tidligere ble det frarådet mot å ha samleie de siste 4 uker før termin. I dag har man gått bort fra dette. Hvis du går på overtid, blir det til og med rådet å ha samleie for å sette i gang fødselen. I mannens sædceller finnes prostaglandiner som suges opp av kvinnens kropp og kan gi rier.
I noen spesielle tilfeller må man allikevel unngå samleie. Ved forliggende morkake, fare for abort, eller ved for tidlige rier (fare for å føde et prematurt barn), skal du ikke ha samleie. Dette vil lege eller jordmor informere deg om.

Seksuelt samliv dreier seg om langt mer enn samleie. Både den gravide kvinne og hennes partner har i denne periode av livet behov for ømhet, nærhet og varme.

Om seksuelt samliv etter fødsel

Skrevet av sykepleier Elisabeth L. Lofthus
Kilde: Svangerskap, fødsel og barseltid, 6. utgave, 2. opplag 1999, Inger Eide, Haugen, Ad Notam Gyldendal.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer