<b>GUTT ELLER JENTE?</b> Du lar deg vel ikke "forvirre" av en RØD body? Moteblogger Ingrid Holm synes det er helt greit med rødt på gutt. Foto: Elisabeth Lofthus
GUTT ELLER JENTE? Du lar deg vel ikke "forvirre" av en RØD body? Moteblogger Ingrid Holm synes det er helt greit med rødt på gutt. Foto: Elisabeth Lofthus Vis mer

Selv nyfødtklærne er ulike for jenter og gutter

Det bekymringsverdig - spesielt for jentene, sier sosiolog.

Publisert
Sist oppdatert

-  Så søt han er. Det er vel en gutt, forresten? 

Mammanett møtte Stylista-bloggeren Ingrid Holm og lille James (3 måneder) tilfeldigvis på et arrangement i Oslo. Han er kledd i en rød body med hvite striper. 

Ingrid smiler og synes det er kult at vi spør. - Nå kommer pappaen til å bli fornøyd. Han er veldig opptatt av at James ikke skal bli kledd opp i kjønnsstereotypiske klær. Det er han som har kjøpt den røde bodyen. Det er litt morsomt fordi han kommer hjem med de merkeligste plagg. Leopardmøntrede klær for eksempel – det er jo noe de flest forbinder som «jentemønster». 

Rosa - der går grensa!

Men Ingrid er klar på at et sted går grensa.

Det er helt uaktuelt å kle James i rosa. Hadde det vært opp til faren kunne han sikkert gått i rosa klær også, men der går grensa for meg.

Men hvorfor det, egentlig?

Mange foreldre forteller det samme som Ingrid – blått, svart, brunt, grønt, kaptein sabeltann og lynet mcqueen passer like godt til jente som gutt. Men rosa gutteklær er den absolutt siste skanse for mange.  

Synet av den lille babysønnen i rosa, virker for de fleste som en latterlig idè. Hvis da plagget ikke gjemmes i form av en ulltrøye under et annet plagg. Det går. Til nød. 

Bekymret for jentene

Sosiolog Elin Borg har brukt mye tid på å studere barneklær, og har sett en klar tendens.

Det er ikke fargene i seg selv som er problematiske men at klærne til jenter og fremstillingen av jenter i reklamen spilte på at jenter skulle være pene og passive, mens gutter ble presentert som tøffe og aktive, sier hun til Mammanett.

Da hun skrev sin masteroppgave i sosiologi, gjennomførte hun en analyse av H&M-katalogen fra 1987 til 2004. Ikke fordi hun var spesielt opptatt av H&M, men fordi det var en stor og representativ aktør som selger mye barneklær. 

- Det viktigste funnet var at barndommen nesten er borte i 2004. Mens klærne i 1987 signaliserte et aktivt og morsomt barneliv, ligger vekten nå på mote og utseende. Jentene har utpreget trange klær, kroppen og seksualiteten er blitt viktigere, sier Borg.

Større fokus på hvordan jentene ser ut

Hennes bekymring var at jenter i en alt for tidlig alder skal bli opptatt av å se pene ut og at det er det som er deres verdi. Mens gutter får skryt for hva de gjør, får ofte jenter skryt for hvordan de ser ut. Dette kan skape uheldige konsekvenser for barna slik jeg ser det. 

- Ved å ha små barn selv, registrerer jeg nettopp dette at jenter får komplimenter for hvordan de ser ut, og det er klart at de ønsker å få mer skryt og kle seg som «små prinsesser». Gutter blir på en annen måte komplimentert på hvor tøffe de er, men også hvor tøffe de ser ut. Hvilken betydning dette har på lang sikt er som sagt vanskelig å forutse, men jeg synes det er trist hvis jenter allerede i 2-3 års alderen skal være opptatt av hvordan de ser ut, og ikke få lov til å bare være barn, understreker Borg.

<strong>LEOPARDBUKSE TIL GUTTER:</strong> - Helt greit, synes John. Foto: PRIVAT
LEOPARDBUKSE TIL GUTTER: - Helt greit, synes John. Foto: PRIVAT Vis mer

Pappa kritisk til kjønnsdelingen

John, samboer til Ingrid Holm og pappa til James i rød body og leopardbukse, forteller han bevisst velger litt utradisjonelt når det gjelder sønnens klær.

- Hvorfor er du opptatt av at James ikke skal gå i bare lyseblått og tradisjonelle «gutteklær»?

- I utgangspunktet er jeg litt kritisk til den ekstreme kjønnsdelingen i barneklær. Jeg har ikke det store behovet for å dytte på kjønnsstereotyper fra dagen dem er født. Det viktigste for meg ang babytøy er at det er komfortabelt og funksjonelt. 

Han tror ikke valg av babyklær kommer til å å påvirke barnet noe særlig, hverken nå eller senere.
- Når han blir eldre kan han selv velge hva han ønsker å gå i. I mellomtiden har ikke jeg behov for t-skjorte med teksten «tøffen» for å vise at det er en gutt. 

<strong>KJØNNSNØYTRALT:</strong> nyfødplagg som passer for både jente og gutt. Foto: Kollasj med produktbilder fra HM.com/NO
KJØNNSNØYTRALT: nyfødplagg som passer for både jente og gutt. Foto: Kollasj med produktbilder fra HM.com/NO Vis mer

Gutte- og jenteavdelinger gjør det vanskeligere

Bloggeren Nymfen hos Mammanett.no mener det er en myte at det finnes så lite kjønnsnøytrale klær. Hun venter baby og har trålet de største kjedene og mener utvalget er større enn man kanskje ser ved første øyekast. 

- Jeg har brukt litt tid på å lete etter nettopp kjønnsnøytrale klær. Det er fort å føle at det kun er hvite, grå og brune klær som er skikkelig nøytrale. De uten rosa kaninprint eller spiderman-logo på. Det blir fort å se seg blind, det er mye fra jenteavdelingen som fungerer fint på gutter.

Hun mener butikkene må ta en del av ansvaret for at man ikke finner frem til klærne som passer like bra til jenter som gutter.

Butikkene drar det litt lenger også. Helt nøytrale, røde klær henger i jenteavdelingen. Grønne klær havner typisk som gutteklær. Svart er gutt. Altså: butikken tar et valg for oss uten at vi er klar over det. 

Bloggeren tror at hvis man handler kjønnsnøytrale klær ender man lopp med praktiske klær som man faktisk kommer til å bruke. 

Sagt i Mammanetts forum:

  • Er også mektig lei dette rosa for jenter, blått for gutter - tyranniet! Og tenk at til og med ski og akebrett og lignende må være rosa eller blått! Og folk leiter etter "jentepotte", eller vil ha en bilstol i "guttefarger". Og tenk at mange lekebutikker er delt inn i gutte- og jenteavdeling! Skikkelig dritt!  Lille-Ida
  • Samboeren er så opptatt av hvilke farger vår sønn har på klærne. Rosa er aldri akseptert, men han mener også at lilla, gul og enkelte rødnyanser er for jentete.  Line-mor.

 

DELTA I DISKUSJONEN: Jenter i blått, gutter i rosa?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer