Å ikke få barn:

- Selv om man ikke blir mamma, betyr ikke det at det ikke går an å ha et fullverdig og vellykket liv

Noen kvinner sliter med å bli gravide, men som regel går det jo bra til slutt. Elisabeth (45) prøvde i åtte år – men lyktes aldri.

Å IKKE FÅ BARN: Elisabeth «satte livet på vent» i åtte år for å fokusere på å bli mamma. FOTO: Privat
Å IKKE FÅ BARN: Elisabeth «satte livet på vent» i åtte år for å fokusere på å bli mamma. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Elisabeth Tøtte Hansen (45) er ikke en av dem som alltid har ønsket seg barn, og lett desperat etter en partner for å oppfylle drømmen. Men i en alder av 35 møtte hun det som hun trodde var mannen i sitt liv.

– Ønsket om å få barn kom da, jeg var egentlig ikke så interessert i barn før det. Men da ble det plutselig viktig å prøve alt for å få det til.

Planen om familieforøkelse skulle vise seg å bli uhyre vanskelig. Verken alderen eller tiden spilte på lag med Elisabeth, men tilsynelatende fikk «alle andre» det til, så hun ga ikke opp håpet.

Prøveperioden strakk seg over fem år, med åtte mislykkede prøverørsforsøk. Den aller første gangen Elisabeth hadde et forsøk på Riksen, ble hun gravid utenfor livmoren.

Etter flere mislykkede forsøk, var parets eneste mulighet å prøve eggdonasjon i Barcelona. Denne prosessen ble aldri satt i gang, da forholdet tok slutt. Ønsket om barn ble om mulig enda større. Elisabeth ville ikke være «hun barnløse, single».

LES OGSÅ: Jeanette (31) er ufrivillig barnløs: - Det er et ubeskrivelig savna

«Kastet bort» åtte år og 300 000 kroner

Etter å ha blitt alene hadde Elisabeth én siste mulighet – embryoadopsjon i Spania, hvor man får egg fra én anonym donor, og spermier fra en annen ukjent donor. Elisabeth grublet over dette i et helt år, før hun til slutt valgte å gi det et forsøk.

– Jeg ville prøve alt, slik at jeg ikke kunne se tilbake og angre på noe jeg ikke gjorde.

Elisabeth ble gravid to ganger, men det endte med spontanabort begge gangene.

– Første spontanabort skjedde på jobb midt under en radiosending, og andre gang da jeg var på besøk hos en venninne i Bergen.

Det ble en sjette og siste tur til Spania sammen med venninnen Hanne, som hadde vært med hver hver eneste gang, og med venninnen Thale, som ble med på første og siste Spania-tur.

– Jeg skal ikke påstå at jeg er heldigere enn andre, men jeg har ekstremt gode venner. De stiller opp og gir meg støtte uansett hva det gjelder. Hanne er gift og tobarnsmor, men hun og mannen har støttet meg og stilt opp helt til «the bitter end» – jeg kan ikke få sagt nok hvor mye jeg setter pris på det.

BLE ALDRI ET LIV: Elisabeth klamret seg til håpet om at hun en dag skulle bli mamma, men slik ble det aldri. FOTO: Privat
BLE ALDRI ET LIV: Elisabeth klamret seg til håpet om at hun en dag skulle bli mamma, men slik ble det aldri. FOTO: Privat Vis mer

Også denne gangen så Elisabeth starten på et lite liv på skjermen, mens legen satte et bittelite embryo på plass. Men det ble ingen baby denne gangen heller. Elisabeth følte seg mislykket og verdiløs.

– På dette tidspunktet orket jeg ikke mer. Jeg hadde brukt åtte år og 300 000 kroner på å prøve å bli mamma. Det var flere ganger jeg spurte meg selv hva jeg egentlig holdt på med, men for min egen del, måtte jeg gjøre det. Jeg sier ikke at det er noe alle må, men det var min reise.

LES OGSÅ: Ett av seks par sliter med å bli gravide. Ikke vent for lenge med å oppsøke lege, råder gynekolog

Følte en slags lettelse da hun ga opp

Etter å ha fått håpet knust så mange ganger, opplevde Elisabeth en slags lettelse da hun ga opp tanken på å få barn. Det lå to embryoer på vent i fryseren i Barcelona, og hun vurderte å prøve igjen, men hun klarte ikke mer. Nå er det snart et år siden hun sluttet å prøve.

– Det tar tid å legge en slik prosess bak seg, og jeg har nok ikke landet 100 prosent ennå, men 90. Kroppen må komme i gang igjen, og mentalt må man omstille seg og tenke at «ok, nå må vi sette fokus på andre ting», sier hun, og fortsetter:

– Etter å ha brukt så mye tid og krefter på dette i så mange år, er det faktisk ganske befriende å gi slipp. Det er en ærlig sak. Nå fokuserer jeg fremover, og ser andre muligheter. Livet er her og nå.

LES OGSÅ: 1 av 7 par strever med å få barn

EN FIRBENT SØNN: Kompis ble viktig for Elisabeth i tiden etter at hun la mamma-prosessen bak seg. FOTO: Privat
EN FIRBENT SØNN: Kompis ble viktig for Elisabeth i tiden etter at hun la mamma-prosessen bak seg. FOTO: Privat Vis mer

Et nytt familiemedlem ble et stort plaster på såret

Det er historiene med en lykkelig slutt man ofte hører om – kvinnene som prøver og prøver, og til slutt lykkes. Men det gjelder ikke alle, og da kan man fort føle seg ensom. For Elisabeth hjalp det å få et nytt familiemedlem, hunden Kompis, som kom på plass bare seks dager etter at babydrømmen ble lagt på is. Det ble en stor trøst.

– Selv om man ikke blir mamma, betyr ikke det at det ikke går an å ha et fullverdig og vellykket liv.

Det finnes så mange barn der ute som ikke har det så bra, og som man kan ta vare på om man har mulighet til det. Dette er en løsning Elisabeth ser for seg i fremtiden.

– Prosessen er ikke 100 prosent i gang, men det er fordi jeg har flyttet litt rundt i landet, og jobbsituasjonen har gjort det vanskelig. Men nå håper jeg brikkene faller på plass slik at jeg kan bli fostermor for et barn som virkelig trenger meg.

Vil du vite mer om Elisabeths historie, kan du gjøre det her.

LES OGSÅ: - Hadde vi ventet en time lengre før vi kontaktet sykehuset, så hadde han mest sannsynlig ikke overlevd

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer