Tar oppgjør med mammapolitiet

– Selv om mor drikker seg bevisstløs, vil ikke brystmelken være farlig for barnet

Sterilisere tåteflasker og pumpe brystmelk etter at du har drukket vin? Helt unødvendig hevder barnelege og professor i ny bok.

SLÅR HULL PÅ MYTENE: Barnelege Cecilia Chrapkowska og professor i bakteriologi Agnes Wold er aktuell med boken «Snart foreldre» hvor de tar for seg mange av mytene som stresser nybakte foreldre. FOTO: Cappelen Damm
SLÅR HULL PÅ MYTENE: Barnelege Cecilia Chrapkowska og professor i bakteriologi Agnes Wold er aktuell med boken «Snart foreldre» hvor de tar for seg mange av mytene som stresser nybakte foreldre. FOTO: Cappelen Damm Vis mer
Publisert

Som gravid eller nybakt forelder er du utrolig fokusert på at det skal gå så bra som mulig for barnet ditt. Dette innebærer naturlig nok at du er sensitiv for informasjon om hva som er den beste pleien.

Men ifølge forfatterne av boken «Snart foreldre» som nylig har kommet ut på norsk, finnes det dessverre mange myter rundt hvordan man skal ta hånd om et spedbarn. Myter som gjør at dette både blir vanskeligere og tar unødvendig mye tid.

Ønsker å slå hull på alle myter rundt barns kosthold

Boken, som er skrevet av professor i bakteriologi Agnes Wold og barnelege Cecilia Chrapkowska, vakte stor oppstandelse da den for et par år siden ble utgitt i Sverige.

Blant annet fordi de tar tak i et av de temaene som engasjerer foreldre aller mest; spedbarns kosthold.

– Jeg er overbevist om at alle foreldre i alle tider har uroet seg over barna sine, noe som jo i grunn er bra fordi man behøver å beskytte spedbarn og ta hånd om dem. Men det finnes en overdreven uro i dag som ikke er foreldrenes skyld, men som kommer av at mennesker uten grunnlag sprer ulike myter som skaper uro. De fleste mytene spres på nettet, men også i direkte kontakt mellom mamma og mormor eller kompiser, sier Cecilia Chrapkowska til KK.

Det som kjennetegner mytespredningen i dag, er ifølge Chrapkowska at det skjer raskere og til en større gruppe.

– I Sverige har vi hatt en myte om at det er farlig for barnet å ha plastleketøy eller materialer av plast på rommet sitt, selv om det ikke finnes noe vitenskapelig belegg for dette. Før vi hadde internett kunne en slik myte spres til en liten gruppe, men om dette i dag havner hos en kjent blogger som mange mødre følger, kan det spres til hundretusentalls foreldre på bare noen få uker.

– Resultatet blir at mange foreldre får angst fordi de har en plastmatte i soverommet som ikke kan byttes, noe det jo også er helt unødvendig å gjøre.

– Synes du bloggere, media og andre som sprer denne typen informasjon burde settes mer til ansvar?

– Ja så absolutt, men også andre i kjeden. Noen ganger kommer denne feilinformasjonen fra myndigheter og helsepersonell, svarer hun.

- Helt greit for ammende å drikke vin

Det temaet som kanskje har vakt aller størst oppmerksomhet og som har skapt en del kontrovers i hjemlandet Sverige, er forfatternes påstand om at det er helt greit for ammende å drikke vin.

Det mange ifølge Chrapkowska ikke forstår er at barnet ikke automatisk får den samme promillen som moren. Dersom moren har en promille på 0,5 (noe som cirka tilsvarer to glass vin for en kvinne på 60 kilo), vil morsmelken barnet drikker ha en promille på 0,5.

Regner vi dette om til prosent, drikker barnet altså morsmelk med en alkoholprosent på bare 0,05.

EKSPERT: - Helt greit for ammende å drikke vin. Foto: Scanpix
EKSPERT: - Helt greit for ammende å drikke vin. Foto: Scanpix Vis mer

Chrapkowska peker på at også mange matvarer inneholder noen promille alkohol, som for eksempel yoghurt, syrnet melk, frukt, juice og andre naturprodukter der det finnes gjærsopp som kan danne små mengder alkohol.

Alkohol kan heller ikke samle seg opp i melken, det betyr at alkoholnivået synker i takt med alkoholnivået i blodet.

– Selv om mor drikker seg bevisstløs, vil ikke brystmelken inneholde så mye alkohol at det er farlig for barnet. Men det er naturligvis slik at man ikke skal være alkoholpåvirket slik at det påvirker omdømmet når man skal ta hånd om barn – men det gjelder jo uansett om man ammer eller ikke. Man bør heller ikke sove i samme seng som barnet når man er beruset, men heller ikke dette har noe med brystmelkens innhold av alkohol å gjøre!

Råd fra helsemyndighetene langt strengere

Norske helsemyndigheter råder imidlertid mødre til å være langt mer restriktive med alkoholinntaket mens de ammer.

Ifølge avdelingsdirektør Ellen Margrethe Carlsen i Helsedirektoratet skyldes dette at nyfødte barn er umodne og at de har minimal evne til å bryte ned selv små mengder alkohol.

– Du bør unngå alkohol i de første seks ukene etter fødselen og begrense alkoholinntaket i månedene etterpå. Alkohol i morsmelken kan gjøre barnet mer søvnig, men kan også gjøre at det sover og spiser dårligere. Dette kan påvirke barnets vekst negativt.

UNNGÅ I STARTEN: De første seks ukene etter fødsel bør du unngå å drikke alkohol. Foto: Scanpix
UNNGÅ I STARTEN: De første seks ukene etter fødsel bør du unngå å drikke alkohol. Foto: Scanpix Vis mer

– Promillen i melken er samme som i ditt blod, men barnets promille vil bli lavere enn din, fordi melken først drikkes og deretter fortynnes videre i barnets kropp. Hvis du drikker alkohol, vil promillen i morsmelken være høyest 30–90 minutter etter inntaket, sier hun.

Ifølge Carlsen bør du vente minst tre timer før du ammer barnet etter å ha drukket én alkoholenhet, noe som tilsvarer ett glass vin/øl.

– Da vil promillen i morsmelken ha sunket, fordi den synker samtidig med at din promille synker. Alkoholen lagres ikke i melken. Det er derfor ikke nødvendig å pumpe og kaste melken, med mindre du opplever melkespreng, før du kan amme igjen.

Trenger ikke sterilisere tåteflasker

Noen av de mytene Chrapkowska og Wold skriver som i boken, er mer eller mindre ansett som etablerte sannheter her i Norge. For eksempel at du alltid bør sterilisere tåteflasker.

– Nå har dere nylig hatt et alvorlig tilfelle av helseskadelig vann i Askøy, men ellers er vannet i Norge veldig rent og inneholder ingen farlige bakterier som ikke går bort ved vanlig vasking. Barnet har mange bakterier i munnen og om noen havner på en smokk eller en tåteflaske, kan man bare tørke det bort. Bakterier krever væske for å vokse, de tørkes ut når noe tørkes.

– Så forutsatt at vannet er rent, er det ikke nødvendig å sterilisere tåteflaskene. Det holder med vanlig rengjøring i oppvaskmaskin eller for hånd, og når tåteflaskene får lufttørke mellom hver gang de brukes dør bakteriene. Har du derimot egen brønn der vannet ikke er analysert, bør du alltid koke vannet, sier Chrapkowska.

Mener ammingens helsefordeler er overdrevet

At man skal amme er et ideal som står sterkt her i Norge. Kanskje ikke så rart når det hevdes at amming kan føre til alt fra at barna blir mer intelligente, til at det reduserer risikoen for at de skal bli overvektige.

Chrapkowska mener imidlertid at amming slett ikke gir så store helsefordeler som mange hevder.

– Dersom man har vannbåren smitte i vannet som på Askøy og får disse bakteriene inn i morsmelkerstatningen, er det selvsagt kjempefarlig for barnet. Men bruker man rent vann så finnes det ingen merkbare helsefordeler med å amme, sier hun.

– I tillegg til at amming minsker risikoen for bakteriell gastroenterit (magesyke) når det finnes bakterier i vannet, så kan amming bidra til å redusere risikoen for blodforgiftning. Men blodforgiftning er uansett såpass uvanlig i vestlige land. Ellers er det uklart om amming kan bidra til å forebygge infeksjoner som forkjølelser og ørebetennelse. Det er heller ikke tilfelle at amming har en beskyttende effekt mot allergier.

Når det gjelder påstanden om at barn som ammes blir mer intelligente, mener Chrapkowska at det er viktig å ta en nærmere titt bak tallene som presenteres i ulike studier.

– Det stemmer at flere av studiene viser at barn som ammes har høyere IQ enn de som mates med flaske. Men ser man nærmere på gruppen ammende mødre, ser man at også at de hadde høyere IQ enn de som ikke ammer. Når man tar hensyn til dette, er det ingen forskjell på barna, sier hun.

– Jeg synes at beslutningen om hvorvidt man skal amme eller ikke, kun er mors. Barnet har kanskje også en tydelig mening, men ellers bør hverken helsepersonell, venner eller bloggere blande seg inn!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer