Gravid Over 40

- Selv om vi ble glade, var det en skrekkblandet fryd

Da Hilde (54) ble gravid med nummer tre var hun 46 år, og trodde hun hadde kommet i overgangsalderen. Marianne (42) fikk sitt første barn for fem måneder siden. - Flere utsetter å få barn, bekrefter gynekolog.

MAMMA I VOKSEN ALDER: Hilde (54) med Herman (8) ved Vøringsfossen i fjor sommer. Foto: Privat
MAMMA I VOKSEN ALDER: Hilde (54) med Herman (8) ved Vøringsfossen i fjor sommer. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hilde Nilsen (54) har barna Henriette (22), Andrine (17) og Herman (8). Sistnevnte var ønsket, men likevel en hyggelig overraskelse.

– Jeg var voksen da jeg fikk jentene også, sier Hilde som bor i Bærum, er bioingeniør, og jobber på Farmasøytisk Institutt på Universitet i Oslo.

– Jeg traff min nåværende samboer Øyvind (51) da jeg var 40. Han hadde ingen barn fra før, og da jeg så hvor flink han var med døtrene mine, håpet jeg at vi kunne få et barn sammen. Selv om jeg hadde sett frem til å slippe tidsklemma, med alltid å skynde meg hjem fra jobb.

EN EKTE ATTPÅSKATT: Hilde (54) med sønnen Herman (8). (Tatt i fjor sommer.) Foto: Privat
EN EKTE ATTPÅSKATT: Hilde (54) med sønnen Herman (8). (Tatt i fjor sommer.) Foto: Privat Vis mer

Hilde og Øyvind tenkte at skjer det så skjer det, men da Hilde ble 44 år, slo de muligheten for å få barn fra seg.

Og da Hilde nærmet seg 46, og menstruasjonen uteble, regnet hun med at det var begynnelsen på overgangsalderen.

– Jeg vet hvor liten sjanse det er for å bli gravid i den alderen, sier Hilde.
– Men jeg tok en test, og fikk sjokk da den viste at jeg var gravid. Og selv om vi ble glade, var det en skrekkblandet fryd. På grunn av jobben min, visste jeg kanskje litt for mye om risikoer. Derfor fikk jeg tatt en tidlig morkakeprøve.

Hilde forteller at svarbrevet fra Ullevål lå i postkassen julaften 2008. Babyen var en frisk gutt. Nå fikk også Andrine og Henriette vite den store nyheten, som selvsagt var den beste julegaven det året.  

LES OGSÅ: Mamma i voksen alder: - Livet blir ikke alltid som planlagt! 

Fikk tett oppfølging

– Jeg ba om, og fikk, ekstra tett oppfølging på Rikshospitalet, og svangerskapet gikk veldig fint. Planen var å føde normalt, men på grunn av babyens og morkakens plassering, ble det keisersnitt to uker før terminen, forteller Hilde.

– Øyvind er en tilstedeværende pappa, som stilte opp fra første dag. I tillegg passet døtrene mine mer enn gjerne lillebroren sin. Jeg hadde derfor muligheten til å dusje eller gå i butikken alene, noe jeg ikke hadde hatt med de to andre. Jeg satte stor pris på frihetsfølelsen.

Hilde forteller at det var stor forskjellen på spebarnstiden med første og siste barn.
– Jeg ble nok mer sliten første gang, siden alt var så nytt, sier hun. 
En bonus for Hilde og Øyvind var at døtrene til Hilde, eller Øyvinds onkel, mer enn gjerne stilte opp for barnepass ved behov. Besteforeldrene er viktige i Hermans liv, men de har ikke kapasitet til å være barnevakt.  

– Da Herman begynte i barnehagen, traff jeg blant annet en mor som bare var tre år yngre enn meg. Hennes datter og Herman lekte godt sammen, og vi voksne begynte etter hvert å hjelpe hverandre med barnepass. Terskelen for å ringe hverandre er lav, og dette er en super ordning for både voksne og barn, forteller Hilde.

I svangerskapet tenkte Hilde litt på at hun sikkert kom til å bli Bærums eldste mor. Hun grudde litt for å fortelle på jobben at hun var gravid, i en alder av 46 år. 
I tiden etterpå ble hun kjent med mange modne mødre, både i barnehagen og på skolen. 

Ikke har noen tatt henne for å være Hermans bestemor heller.

– Heldigvis har det aldri skjedd, sier den spreke trebarnsmoren med et smil. 

– Og attpåskatten vår er hele familiens storsjarmør. 

LES OGSÅ: Norske kvinner vil ha med morkaken hjem

Tenkte ikke på barn

Marianne (42) møter KKs utsendte med et stort smil og lille Helene på 5 måneder på armen. 

– Jeg har aldri vært opptatt av å få barn. Jeg har tre hunder, og de var mine barn, sier Marianne, som bor i Drammen med samboer Gunstein (52) som har to voksne barn fra før, datteren Helene, og hundene.

NYBAKT MAMMA: Marianne (42) med lille Helene på 5 måneder på armen. Foto: Merete Sillesen
NYBAKT MAMMA: Marianne (42) med lille Helene på 5 måneder på armen. Foto: Merete Sillesen Vis mer

– Først etter at jeg ble mamma, skjønte jeg hva som virkelig er meningen med livet. Det å få eget barn er det største som har hendt meg, og jeg elsker mammarollen.

– Hvis jeg hadde blitt gravid for to år siden, hadde jeg nok valgt annerledes, sier Marianne.
– Jeg var deprimert og sliten, og orket ikke jobben min som taxisjåfør. Først da jeg tok fatt i min egen helse, la om kostholdet og sørget for at kroppen fikk alt den trengte, fikk jeg energien tilbake, forteller Marianne. 

Marianne har alltid vært glad i å danse, og etter at hun ble i så mye bedre form, oppsøkte hun dansemiljøet igjen. Det var herlig å orke å være sosial, og livet smilte igjen.
– Det gikk bare én måned, før jeg fant ut at jeg var gravid, forteller Marianne.
– Det var overhodet ikke planlagt. Men da jeg så det lille rumpetrollet på skjermen til legen, var jeg solgt. Tenk at Gunstein og jeg hadde skapt noe, som skulle bli et lite menneske, sier hun og ler.

LES OGSÅ: Hvor lenge kan man fly som gravid?

Imponert over kroppen

Bortsett fra en lett svangerskapsdiabetes, hadde Marianne et fint svangerskap uten plager. Hun syntes det var for risikofylt å ta fostervannsprøve, men takket ja til alle andre tilbud om undersøkelser og tett oppfølging.

– Jeg syntes graviditeten var en fantastisk prosess, og var overlykkelig da Helene kom til verden 31. januar i år. Selv ble jeg 42 i april, sier Marianne.

Her må Marianne ta en liten pause, for Helene sier fra at hun er sulten. Hun får foreløpig bare morsmelk, og mor og datter koser seg med ammingen.

– Men det er tøffere enn jeg hadde trodd, sier Marianne.

– Helene får mat hver tredje eller fjerde time døgnet rundt. Så det blir litt for lite søvn på mor. Lufting av tre hunder kommer i tillegg. 

Helene har bare besteforeldre på farssiden som storkoser seg med barnebarnet, men som ikke kan stille opp som barnevakt.

KOSER SEG MED BABY: - Jeg nyter tiden med Helene, sier Marianne til KK.no Foto: Merete Sillesen
KOSER SEG MED BABY: - Jeg nyter tiden med Helene, sier Marianne til KK.no Foto: Merete Sillesen Vis mer

– Jeg har søsken, som helt sikkert vil passe Helene, når jeg føler behov for litt avlastning, i tillegg til venninner med store barn, hvor flere har tilbudt seg å være barnevakt, sier hun.

Hun roser pappa Gunsteins innsats, og understreker at selv om hun selvsagt blir sliten innimellom, har hun aldri hatt det bedre.

– Jeg er forberedt på å takle utfordringene etter hvert som de dukker opp, sier Marianne som etter at helsa ble bedre, ser optimistisk på framtiden.

– Jeg fokuserer på mulighetene fremfor begrensningene, sier Marianne som nå omskolerer seg fra taxisjåfør til kostholdsveileder.

- Drømmen er å kunne kombinere jobb og mammarollen, på en måte som ikke skaper stress.

LES OGSÅ: Nikita-gründer Inger Ellen Nicolaisen ble mamma som 15-åring

Mange utsetter å få barn

Gynekolog ved Spiren fertilitetsklinikk og forsker på NTNU, Liv Bente Romundstad, bekrefter at det stadig er flere som får barn sent i livet, av ymse grunner.
– Svangerskapene med minst risiko for komplikasjoner, er svangerskap der mor er i 20 og 30 årene. Den ideelle alder er 25 – 35 år, sier Romundstad.

MANGE UTSETTER Å FÅ BARN: - Av ulike årsaker, sier gynekolog Liv Bente Romundstad. Foto: Ole Jørgen Larssen
MANGE UTSETTER Å FÅ BARN: - Av ulike årsaker, sier gynekolog Liv Bente Romundstad. Foto: Ole Jørgen Larssen Vis mer

– Men mange lever et hektisk liv i denne perioden, og utsetter å få barn. Jeg oppfordrer alle til å ta et bevisst valg, mens den enda er mulig. Allerede fra 35 års alderen kan det begynne å bli vanskelig. Så start tidlig nok, hvis du ønsker å sette en søskenflokk til verden.

Gynekologen forklarer at mens menn produserer sædceller hele tiden, og kan bli fedre i alle aldre, har kvinner et visst antall egg i eggstokkene. Hver måned porsjoneres det ut egg, og mens ett av dem gjøres klar til befruktning, går flere hundre til spille. Det vil si at kvinnene bruker opp eggene, og når det er tomt, så er det tomt. Å fryse egne egg er ikke lov i Norge.

– Kvinnen kan oppleve å ha regelmessig menstruasjon, men de eggene som slippes ut på slutten, har ikke bra nok kvalitet til å bli befruktet. Derfor blir hun ikke gravid, sier Romundstad.

– Kvinner yngre enn 20 år og eldre enn 40 år, har økt sjanse for komplikasjoner i svangerskapet, forteller Romundstad.
– Vi ser oftere spontanabort hos kvinner fra 39 års alderen. Dette er fordi økt alder hos mor, disponerer for flere DNA skader på egget. Dessuten har vi jo risikoen for kromosomavvik.

Romundstad sier at det ikke går en tydelig øvre grense, men at kvinner over 45 år ikke anbefales hjelp til å bli gravide. I Norge får alle kvinner over 38 år gjort fostervannsdiagnostikk, dersom de ønsker det.

LES OGSÅ: Hvorfor føder noen for tidlig?

Godt voksne mødre er mer tilstede

– Her finnes det selvfølgelig store forskjeller, men generelt sett, virker det som om godt voksne mødre oftere tar bevisste valg når det gjelder småbarnstiden. Kanskje har behovet for å gå på byen eller være med venninner, blitt redusert med årene. Man orker rett og slett ikke så mye lenger, sier Romundstad.

Voksne flergangsmødre hun har snakket med, forteller gjerne at de prioriterer annerledes nå, enn de gjorde da de fikk første barn. Mange sier de føler seg flinkere med attpåklatten enn med førstemann.
– Likevel gjør man lurt i å tenke på den biologiske klokken. For noen tikker den fortere enn for andre, og de kommer tidlig i overgangsalderen. Og selv om barn ikke var så viktig da du var 30, er det kanskje det viktigste i verden når du er 40. Og da kan det være for sent!

LES OGSÅ: Én av tre opplever fødselen som traumatisk

Ingen sammenheng mellom mors alder, angst og depresjon

– I våre studier finner vi ingen sammenheng mellom mors alder og symptomer på angst og depresjon i svangerskapet, sier førsteamanuensis og psykolog ved Universitetet i Oslo, Mona Bekkhus.

INDIVIDUELTT: Psykolog Mona Blekkus mer opplevelsene rundt småbarnstiden er svært individuelle. Foto: UIO
INDIVIDUELTT: Psykolog Mona Blekkus mer opplevelsene rundt småbarnstiden er svært individuelle. Foto: UIO Vis mer

– Det kan også være at oppfølging fra fastlege og/eller jordmor er svært god, og spesielt tett hos kvinner 40+, er med på å gi disse kvinnene den ekstra tryggheten de trenger. Uten at jeg er kjent med forskningstallene, kan jeg si at det er flere godt voksne gravide, som tar tidlig fostervannsprøve og ultralyd i utlandet. For noen kan også dette bidra til en ekstra trygghet.

Blekkhus sier at dette med usikkerhet rundt graviditet, fødsel og småbarnstid, er svært individuelt. Her er det stor forskjell på om man venter sitt første eller sitt femte barn.

Flergangsfødende har mye erfaring, og opplever trygghet i hva de kan forvente.
– Mange gravide har god støtte i venner, som allerede har fått barn, sier Bekkhus.
– Dette er nok lettere for godt voksne kvinner. De aller yngste førstegangsfødende, har sannsynligvis ikke så mange venner med barn.

Mona Bekkhus forteller at det i land som ikke har så gode velferdsordninger, som vi har i Norge, ofte er vanligere å få barn senere, når man er etablert og har god økonomi. 
– Samfunnet er i endring. Og jeg tror det er mer og mer akseptert å få barn i godt voksen alder i Norge også, sier psykologen.

LES OGSÅ: Det ukjente tegnet på at du er gravid

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer