Sengevæting barn

Sengevæting hos barn er langt vanligere enn mange tror

- De fleste barn vokser det av seg, men det er også hjelp å få!

SENGEVÆTING HOS BARN: Er fortsatt tabubelagt, men langt vanligere enn mange tror. FOTO: NTB Scanpix
SENGEVÆTING HOS BARN: Er fortsatt tabubelagt, men langt vanligere enn mange tror. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Få vet hvor vanlig sengevæting er, fordi ingen snakker om det, sier barnelege Vibeke Fossum ved Oslo Barne- og Lungesenter.

– Men hele fem prosent av alle tiåringer tisser på seg om natten, det betyr at det er minst en i hver klasse. Blant syvåringer er tallet cirka ti prosent og hos femåringer cirka femten prosent.

Fossum opplever at desto eldre barna blir, jo vanskeligere kan det være å snakke om problemet.

– Større barn synes dette er vondt. De er livredde for at andre skal få vite om det og at de skal bli ertet. Etter hvert kan de få et sosialt handicap fordi de ikke vil delta på fotballturer, speiderleirer eller andre turer som krever overnatting. Det er derfor viktig at barn skjønner at de ikke er alene og at det faktisk er mange som har det sånn, sier hun.

Skyldes som regel umoden hjerne

Ifølge Helsenorge.no kan sengevæting, eller enurese som den medisinske termen er, en sjelden gang skyldes diabetes, urinveisinfeksjon eller et problem med urinveiene. Men som regel kommer det ifølge Fossum av at hjernen er umoden.

Hjernen klarer rett og slett ikke å sørge for mindre urinproduksjon om natten og å varsle om at blæren er full. For de fleste barn vil dette komme på plass av seg selv når de er i alderen 6-8 år og det er derfor sjelden hun starter behandling på barn yngre enn syv år.

– Som regel starter jeg med å kartlegge hvor ofte og hvor mye barnet drikker og tisser på dagtid. Foreldrene får med seg en tissekopp og i to hele dager skal de skrive opp alt barnet drikker, hvor ofte de tisser og hvor mye.

– Dersom barnet drikker og tisser lite, oppfordrer vi barnet til å drikke mer på dagtid. Dette kan virke overraskende på mange foreldre, men årsaken er at vi ønsker å øve opp barnets blærekapasitet. Dersom barnet klarer å øke blærekapasiteten med en desiliter, kan de bli bedre til å holde seg om natten. Generelt sett oppfordrer jeg folk til å tisse seks til åtte ganger i døgnet. Noen tisser kanskje bare to ganger, men i store mengder.

– Barn som tisser store mengder om natten har best nytte av tabletter som brukes i behandling av sengevæting. Dette er vannholdende medisin som man kan ta om kvelden og som kan gis til barn som er eldre enn seks år. Men den fungerer ikke på alle. En tredjedel av barna vil bli helt tørre av denne medisinen, en tredjedel blir tørrere og en tredjedel blir ikke tørr i det hele tatt, forklarer hun.

Alarmer er et godt hjelpemiddel

Trusealarm kan ifølge Fossum være et svært godt hjelpemiddel for litt eldre barn, men det fordrer at barnet selv er motivert.

– Trusealarm er det eneste hjelpemiddelet som gjør noe med årsaken til at barnet tisser på seg. Den er supereffektiv og gir en alarm akkurat i det øyeblikket barnet tisser på seg. Etter å ha blitt vekket 20-25 netter på denne måten, så begynner hjernen å skjønne at den må våkne når blæra er full. Alarmen må brukes i to-tre uker etter at barnet klarer å våkne opp av seg selv og man kan ta den frem igjen om man plutselig får tilbakefall, noe mange får.

– Jeg har også stor tro på å bruke positiv forsterkning og det å få barnet engasjert. Jeg sier ofte til barna «dette klarer du» og viser dem at jeg har troen på dem. Det kan være utrolig effektivt og jeg har flere ganger sett at de etter å ha vært hos meg klarer å være tørr uken etter, sier hun.

LES OGSÅ: - Hjelp, barnet mitt må tisse!

TISSEALARM: Det finnes forskjellige typer tissealarmer; som trusealarm og alarmmatter som kan legges under lakenet. Foto: NTB Scanpix
TISSEALARM: Det finnes forskjellige typer tissealarmer; som trusealarm og alarmmatter som kan legges under lakenet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Veldig viktig å ufarliggjøre situasjonen

Noe av det viktigste foreldre kan gjøre for å hjelpe barnet sitt, er ifølge Fossum å ufarliggjøre situasjonen.

– Arv er ofte i bildet når det gjelder sengevæting, da det er større risiko for at barnet gjør det om man selv gjorde det som barn. Da synes jeg det er bra at forelderen forteller det til barnet og trygger det på at det er helt ufarlig og at det vil gå over, sier hun.

– Det er også viktig å passe på at barnet drikker rikelig på dagtid, men mindre rett før leggetid. Dersom man ikke har drukket nok på dagtid, blir det vanskelig å redusere drikkingen på kvelden. Men man skal aldri tørste barn. Barn blir ikke varig tørre av at de ikke får drikke om kvelden, selv om det kanskje hjelper akkurat den natten.

– Ellers er det bra med gode dorutiner og at man tisser regelmessig. Det er også viktig at man aldri straffer barn for at de væter sengen om natten, da det jo ikke er noe de kan noe for.

Eldre barn får svært grundig utredning

Sengevæting er noe de fleste forbinder med barneårene, men det kan også skje i voksen alder. Fossum sier hun særdeles sjelden opplever at barn har dette problemet langt opp i tenårene.

– I slike tilfeller får de tilbud om en ganske grundig utredning, men det er så sjelden at det knapt kan nevnes, sier hun.

Karin Tylleskär er overlege ved barne- og ungdomsklinikken på Haukeland Universitetssykehus. Her tar de imot barn over ti år som har såkalt monosymptomatisk enurese og yngre barn med daginkontinens som også kan ha enurese samtidig.

– Monosymptomatisk enurese innebærer at barnet har kun sengevæting som symptom. Vårt fokus ligger derfor veldig på å finne ut om det ikke er monosymptomatisk og om sengevætingen kanskje kan skyldes andre problem som kan behandles. Dette fokuset har ofte ikke vært så stort før barnet kommer hit til oss, sier hun.

Ifølge Tylleskär er suksessraten for eldre barn ganske lik som hos yngre.

– Man sier at det er cirka ti prosent per år som blir kvitt sin sengevæting. Dette avhenger blant annet av hvordan man klarer å følge opp de rådene man får og hvor vanskelig barnets type av sengevætingen er.

– Det er veldig vanlig at et barn eller en ungdom har sengevæting og kun det som symptom og man kan da tro at det kun er det som er problemet. Men så oppdager man kanskje at barnet tisset seg veldig mye ut på dagtid når det var yngre. Daginkontinensen kan ha forsvunnet fordi barnet har fått kontrollen og kan holde seg. Men det kan kanskje vise seg at barnet drikker veldig lite for å holde kontroll på inkontinensen og at det som ligger i bunn er at barnet har en overaktiv blære. Da må det behandles for at sengevætingen skal forsvinne.

LES OGSÅ: Metoden som gjør babyen bleiefri fra fødselen av

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer