<b>KEISERSNITT:</b> Er et kirurgisk inngrep som gjøres både i våken tilstand med spinalbedøvelse og i narkose Foto: NTB scanpix
KEISERSNITT: Er et kirurgisk inngrep som gjøres både i våken tilstand med spinalbedøvelse og i narkose Foto: NTB scanpixVis mer

Senvirkninger etter keisersnitt

Keisersnitt gir økt risiko for nytt keisersnitt senere og komplikasjoner ved vaginal fødsel. Fødsler hos kvinner som tidligere har hatt et keisersnitt, er risikofødsler som krever nøye overvåkning av mor og foster.

Lommelegen.no: Keisersnitt, sectio cesarea, er en operasjon som gjøres for å få ut barn fra morens livmor. 

- Det velges fremfor en vaginal fødsel når fordelen(e) for mor og/eller barn overveier ulempene, skriver Akershus Universitetssykehus på sine nettsider.

I 2013 ble det født 59.981 barn i Norge. Av disse ble 10.124 barn forløst ved keisersnitt, viser tall fra Medisinsk fødselsregister. 

Keisersnitt redder livet til titusenvis av kvinner og barn verden over - hvert år - og vi kan prise oss lykkelige over at denne muligheten finnes. Men inngrepet har også noen ulemper som gjør at jordmødre og leger gjør sitt ytterste for at de fleste føder vaginalt.

LES OGSÅ: Akutt keisersnitt

Tar lenger tid å bli gravid på ny

Et keisersnitt er et kirurgisk inngrep som gjøres både i våken tilstand med spinalbedøvelse og i narkose.

Ifølge Norsk helseinformatikk utføres et keisersnitt ved et 20 cm langt snitt som legges på tvers like over hårfestet ovenfor blygdbenet. Arret etter inngrepet er ofte lite, nesten usynlig. Keisersnittet kan likevel få store konsekvenser for svangerskap og fødsler i framtiden. 

LES OGSÅ LEGESVAR: Fare for livmorruptur etter keisersnitt?

Tar lengre tid å bli gravid etter et keisersnitt

- Det finnes studier som viser at det tar lengre tid å bli gravid etter et keisersnitt. Da har man kun sett på kvinner som aktivt prøver og ikke av forskjellige grunner utsetter graviditet. Hva som er nøyaktig forklaringsmekanisme vet man ikke, men et kutt tvers gjennom livmorveggen som ved et keisersnitt kan lett tenkes å påvirke blodforsyningen til livmorslimhinnen som skal ta imot det befruktede egget, forteller Jørg Kessler, overlege ved Kvinneklinikken ved Haukeland Universitetssykehus.

LES OGSÅ: Hormonspiral kan stoppe forstadier til livmorskreft

KEISERLIG VIS: I 2013 kom 10.124 barn til verden på keiserlig vis i Norge Foto: NTB scanpix
KEISERLIG VIS: I 2013 kom 10.124 barn til verden på keiserlig vis i Norge Foto: NTB scanpix Vis mer

Risiko ved fødsel etter keisersnitt

Det er også en økt risiko i forbindelse med ny graviditet etter et keisersnitt.

- I forhold til kvinnen er det økt risiko for forliggende morkake og for fastsittende morkake. Dette er alvorlige komplikasjoner som gir risiko for blødning i forbindelse med forløsning. Noen ganger er det nødvendig å fjerne livmoren ved alvorlig blødning, sier Kessler.  

At morkaken er forliggende betyr at morkaken ligger foran fødselskanalen og stenger. Fastsittende morkake vil si at morkaken har vokst for langt inn, og den løsner ikke ved fødselen slik den skal.

Ifølge Norsk gynekologisk veileder for fødselshjelp er det 45 prosent sjanse for nytt keisersnitt i senere svangerskap, sammenlignet med stor sannsynlighet for ukomplisert vaginal fødsel etter tidligere vaginal fødsel på ca. 95 prosent.

- Det er i tillegg økt risiko for en rekke komplikasjoner i senere svangerskap, for eksempel spontanabort, blødning i svangerskapet, langvarig fødsel, for tidlig fødsel, lav fødselsvekt og tilvektshemming, står det i veilederen.

LES LEGESVAR: Blir ikke gravid igjen etter 3 tidligere svangerskap

Overvåker fødsel

Det kan også oppstå komplikasjoner under en vaginal fødsel hvis den fødende tidligere har fått utført et keisersnitt.

- Dersom en har født med keisersnitt, er det en liten sjanse for at livmoren ikke er sterk nok til å tåle riene ved fremtidige fødsler. Ved fødsel er det risiko for at arret kan sprekke. Denne risikoen er liten, men alvorlig. Fødsler hos kvinner som tidligere har hatt et keisersnitt er derfor risikofødsler som krever nøye overvåkning av mor og foster, sier Kessler.   

-Hvilken forløsning foretrekker man etter et keisersnitt?

Mange kvinner vil kunne ha en vanlig vaginal fødsel selv om de tidligere er forløst med keisersnitt. Hos noen vil man anbefale et nytt planlagt keisersnitt. Denne vurderingen må gjøres av gynekolog. 

Har du et spørsmål? Send inn ditt spørsmål til Lommelegens jordmor Marit Karlstrøm eller gynekolog Liv Bente Romundstad

Denne saken har tidligere blitt publisert hos Lommelegen.no

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: