Ser barnevognen din slik ut?

- Da er det på høy tid å gjøre noe med det - vognen er helseskadelig!

MUGGSOPP PÅ BARNEVOGN: Veldig ekkelt - og det kan være farlig for barnet om du ikke får fjernet det. Foto: Barnevognverksted.no
MUGGSOPP PÅ BARNEVOGN: Veldig ekkelt - og det kan være farlig for barnet om du ikke får fjernet det. Foto: Barnevognverksted.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barnevogner som skal brukes i Norge må tåle mye vær og vind; alt fra høye og lave temperaturer til snø, sludd og regn i bøttevis. 

Men det er ikke bare selve konstruksjonen som må være bra, en barnevogn består også av en god del tekstiler som må tåle å bli fuktige. 

Barnevogntekstiler som ikke tørker skikkelig, kan nemlig fort bli utsatt for muggsoppvekst.

Kan gi allergier og luftveislidelser

En som bekrefter dette, er Johan Øvrevik, seniorforsker på avdeling for luftforurensing og støy hos Folkehelseinstituttet.

– Jeg kjenner ikke til konkrete tall på hvor vanlig det er, men så snart du har materialer som trekker til seg fukt så har du en mulighet for å få muggsoppvekst. Barnevogner er mye ute i regnvær og lagres kanskje i trappeoppganger eller andre steder der de ikke tørker fort nok, sier han. 

– I forbindelse med inneklimaundersøkelser ser vi en klar sammenheng mellom fukt- og muggsoppskader og økt risiko for utvikling eller forverring av en rekke allergier og luftveislidelser, som astma, bronkitt, allergisk rinitt og eksem.

– Pustebesvær, pipete pust og rennende nese, er andre typiske symptomer som ofte assosieres med muggsoppvekst og barn er en sårbar gruppe som er mer utsatt enn andre. 

FØR OG ETTER KLORINBEHANDLING: Denne barnevognen ble utsatt for mugg etter å ha stått i en barnehagebod over lengre tid. Foto: Barnevognverksted.no
FØR OG ETTER KLORINBEHANDLING: Denne barnevognen ble utsatt for mugg etter å ha stått i en barnehagebod over lengre tid. Foto: Barnevognverksted.no Vis mer

ANBEFALER Å KJØPE NYTT: - Hvis du har en vognbag med mye synlig mugg, ville jeg nok unngå å bruke den eller forsøkt å kjøpe nytt trekk hvis det var mulig, sier Johan Øvrevik hos Folkehelseinstituttet. Foto: Privat
ANBEFALER Å KJØPE NYTT: - Hvis du har en vognbag med mye synlig mugg, ville jeg nok unngå å bruke den eller forsøkt å kjøpe nytt trekk hvis det var mulig, sier Johan Øvrevik hos Folkehelseinstituttet. Foto: Privat Vis mer

Unngå lagring i fuktige kjellere

For å unngå vekst av muggsopp sier Øvrevik at det er best å la vognen få tørke skikkelig opp mellom bruk.

Det er også viktig å tenke over hvor man lagrer den. 

– Enkelte oppbevarer dem kanskje i fuktige kjellerboder, for eksempel i påvente av at den skal gå i arv til neste barn.

– Men alt av stoff som er i kontakt eller i nærhet av barn bør lagres på et tørt sted for å unngå muggvekst.

Anbefaler å kjøpe nytt

– Dersom det bare er mindre, overfladisk muggvekst kan det kanskje være tilstrekkelig med en grundig rengjøring, fortrinnsvis i vaskemaskin om trekket er avtakbart, men det kommer an på hvor omfattende muggveksten er.  

– Hvis du har en vognbag med mye synlig mugg, ville jeg nok unngå å bruke den eller forsøkt å kjøpe nytt trekk hvis det var mulig, sier han.

LES OGSÅ: Ny test avslører hvilke vaskeservietter du bør styre unna

FORELDRE BØR SJEKKE BARNEHAGEVOGNEN: Disse oppbevares ofte under tak eller i uisolerte boder, sier helsefaglig rådgiver Inger Rudnes hos Norges Astma- og Allergiforbund. Foto: NAAF
FORELDRE BØR SJEKKE BARNEHAGEVOGNEN: Disse oppbevares ofte under tak eller i uisolerte boder, sier helsefaglig rådgiver Inger Rudnes hos Norges Astma- og Allergiforbund. Foto: NAAF Vis mer

- Ta en ekstra kikk på barnehagevognen!

Helsefaglig rådgiver Inger Rudnes hos Norges Astma- og Allergiforbund er enig i at tekstiler som er sterkt angrepet bør skiftes ut. 

 – Jordslag kommer av at tekstiler ligger for fuktig – dette er svertesopper som tilhører muggsoppslekten Cladosporium og kan i noen tilfeller utløse allergi. 

– Det er dessverre ikke lett å bli kvitt jordslag. Har man mye og synlig oppvekst av muggsopp på barnevogn bør man som forelder vurdere om den bør skiftes ut. Grunnen til dette rådet er at det er vanskelig å si hvor store mengder det enkelte barn tåler.

– Våre råd er å unngå å bruke noe som det har vært jordslag på til små barn. De soppene som danner vanlig jordslag tilhører neppe de farligste produsentene av mykotoksiner, men vi kan aldri vite, sier hun.

Hun anbefaler foreldre spesielt om å ta en ekstra kikk på barnehagevognen, da disse ofte står ute under tak eller i uisolerte boder.

– På disse barnevognene kan det oppstå mugg/jordslag, og foreldrene oppdager det gjerne ikke siden det er på «barnehagevognen». Det kan potensielt sett ha negative helsekonsekvenser for små barn, sier hun. 

- Lar seg fjerne med klorin

Reparatør Wade Elliott hos Barnevognverksted.no er vant til å få henvendelser fra foreldre som ønsker å bli kvitt mugg på barnevogner.

– Norge har et ganske fuktig klima og er kanskje muggens favorittsted å bosette seg i, sier han med et smil. 

Han mener at det slett ikke er nødvendig å kvitte seg med barnevognen, selv om den er angrepet av mugg. 

– Man kaster jo ikke hus eller båt dersom det forekommer mugg og sopp der. Man tar hånd om det for det har mer verdi enn en vogn, sier han. 

– Vi vet at meninger er delte på dette, så man bør gjøre det som føles riktig for egen baby. Med utgangspunkt i at klorin dreper 99,99% bakterier og at en aktiv ingrediens i klor, sodium hypochlorite, er en hovedingrediens i mange jordslagfjernere som finnes på markedet, bruker vi blanding av klorin og vann til jordslagfjerning. Det er ganske effektivt, sier han.

Vær obs når du kjøper brukt

Øvrevik sier du bør være spesielt oppmerksom på mugg dersom du kjøper vognen brukt. – Se etter synlig mugg, og lukt på vognen før du kjøper den, råder han.

– Lukter det mugg eller gammel kjeller er det sannsynligvis muggsoppvekst på vognen, eller så har den vært lagret et sted med muggsopp.

LES OGSÅ: Har barnet allergi eller forkjølelse? Slik skiller du symptomene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer