Setefødsel: Celine var fast bestemt på å føde vaginalt

Setefødselen ble mye mer dramatisk enn hun hadde sett for seg.

SETEFØDSEL PÅ TV: Nikolay og Celine deltar i kveldens sesongpremiere av «Fødeavdelingen». Foto: FEM
SETEFØDSEL PÅ TV: Nikolay og Celine deltar i kveldens sesongpremiere av «Fødeavdelingen». Foto: FEM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kveld er det sesongpremiere for programmet «Fødeavdelingen» på FEM.

I denne første episoden får vi treffe Celine (34) og Nikolay (27) som opplever en noe mer dramatisk fødsel enn de på forhånd hadde forestilt seg.

Ikke redd for setefødsel

Celine forteller at de tidlig fikk vite at babyen deres lå i seteleie, men at det ikke bekymret henne spesielt mye.

– Jeg har to døtre fra før av og mitt første barn snudde seg ganske seint i svangerskapet, så jeg håpte helt til det siste at det også ville skje denne gangen, sier hun.

– Dessuten sa legen at jeg kunne ha setefødsel så lenge han var under 3,8 kg. Dagen før fødselen startet var jeg på kontroll og da estimerte de at han var cirka 3,6 kg. Jeg kjenner kroppen min godt og tenkte at jeg nok fint ville klare å føde på vanlig måte, selv om han skulle komme med rumpa først.

LES OGSÅ: Hvorfor føder noen for tidlig?

NEKTET KEISERSNITT: Fødselen ble lang og smertefull, men Celine var fast bestemt på at hun skulle føde på vanlig måte. Foto: Privat
NEKTET KEISERSNITT: Fødselen ble lang og smertefull, men Celine var fast bestemt på at hun skulle føde på vanlig måte. Foto: Privat Vis mer

Nektet å ta keisersnitt

Når vannet går dagen etter den siste kontrollen, reiser paret straks inn til fødeavdelingen. Det skal imidlertid vise seg at fødselen drøyer ut i tid og i etterkant husker Celine bare bruddstykker av det som skjedde. 

– Jeg ble etter en stund veldig sliten, men jeg var innstilt på at jeg skulle få ham ut selv. Det kom flere ganger inn kirurger som ville forberede meg på keisersnitt, men jeg nektet. 

– Jeg gjorde alt jeg kunne for å ikke ta keisersnitt. Keisersnitt er et så stort inngrep og jeg var livredd for å la dem skjære i meg, sier hun. 

Situasjonen ble akutt

Etter hvert fikk Celine lystgass som hun synes hjalp henne godt. Til tross for legenes prat om keisersnitt, øyner hun fortsatt håp om at fødselen vil gå som planlagt.  

– På et tidspunkt husker jeg at jeg tenkte «Nå kommer han, nå får jeg det til!». Men så ble jeg plutselig lempet over på en annen seng med hjul og trillet av sted i en voldsom fart. 

– Jeg presset alt jeg kunne mens de trillet meg nedover gangen og jeg tenkte «nå må jeg få ham ut!». Så puttet legene en maske over nesen og munnen min og sa at jeg måtte sove. Det siste jeg husker var at jeg ropte inn i masken «JEG SOVER IKKE!».

Var mye større enn antatt

Temmelig i ørska har Celine ikke helt registrert hva som er i ferd med å skje. Babyens rumpe har kommet delvis ut, men så sier det stopp.

Babyen sitter rett og slett fast og legene må ta et såkalt katastrofekeisersnitt.

Det skulle vise seg at Celine og Nikolays baby var nesten en kilo større enn legen hadde estimert dagen før fødselen. Han var hele 4,3 kilo og måtte ut i stor hast fordi han lå i klem med synkende puls.

LES OGSÅ: - Vi visste han var stor, men ikke SÅ stor!

NÅR BABYEN LIGGER MED RUMPA NED: Ifølge Medisinsk fødselsregister ble det i 2013 født 2836 barn som lå i seteleie. Av disse kom 1831 babyer til verden ved hjelp av keisersnitt. Foto: NTB Scanpix
NÅR BABYEN LIGGER MED RUMPA NED: Ifølge Medisinsk fødselsregister ble det i 2013 født 2836 barn som lå i seteleie. Av disse kom 1831 babyer til verden ved hjelp av keisersnitt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kan forsøke å snu barnet

Renate Häger er gynekolog og avdelingssjef ved Avdeling føde og barsel på Akershus universitetssykehus HF (Ahus). Hun sier det ikke er så vanlig at barn snur seg langt ut i svangerskapet. 

– Mange babyer snur seg i løpet av de siste månedene, men når man har kommet frem til termin er det mindre sannsynlig, sier hun.

Fødeavdelingen på Ahus kan utføre en såkalt vending, det vil si at de kan gjøre et forsøk på å snu babyen fra seteleie til hodeleie.

– Vi gjør det i de tilfeller hvor vi tenker at det kan bidra til å unngå keisersnitt, eller hvis pasienten veldig gjerne vil det, sier Häger. 

– Barnet snus ved at vi dytter setet opp fra bekkenet, samtidig som vi dytter hodet ned på utsiden av magen. Hele tiden under kontroll av babyens hjertelyd. Det er ikke smertefullt, men kan være litt ubehagelig, sier hun.

Ikke alle kan føde vaginalt ved seteleie

I Norge anbefales vaginal setefødsel til utvalgte grupper. Det vil si at vaginal fødsel blir anbefalt dersom det ikke er spesielle forhold som taler for økt risiko for komplikasjoner ved en vaginal setefødsel.

– Barnet skal helst være mellom cirka 2-4 kilo og svangerskapet helst over 34 uker, sier Häger. 

– Dersom kvinnen har hatt en normal fødsel tidligere, med normal størrelse på barnet, anbefaler vi vaginal fødsel. Hos kvinner som ikke har født før, tar vi ofte et røntgenbilde av bekkenet for å få inntrykk av bekkenets størrelse.

Häger sier de per i dag ikke har hundre prosent sikre metoder for å finne ut hvor stort et foster er. – Vi kan kalkulere vekten ved hjelp av ultralyd, det er den beste metoden vi har. Det hender vi tar feil. 

– Det at en baby sitter fast kan skje både ved hodeleie og seteleie. Men ved seteleie har vi ikke muligheten til å ta babyen med sugekopp eller tang. Hvis vi ser at fødselen går for langsomt må vi derfor konvertere til keisersnitt.

LES OGSÅ: Slik foregår en setefødsel

TØFT OPPLEVELSE FOR PAPPA: – Alt skjedde så fort og jeg var veldig redd for hvordan det gikk med Celine, forteller Nikolay. Foto: FEM
TØFT OPPLEVELSE FOR PAPPA: – Alt skjedde så fort og jeg var veldig redd for hvordan det gikk med Celine, forteller Nikolay. Foto: FEM Vis mer

Skremmende opplevelse for pappa

For Nikolay var det temmelig tøft å skulle å være vitne til all dramatikken rundt Celine. – Keisersnittet ble bestemt veldig fort og så skjedde det plutselig så mye, sier han.

– Jeg fulgte etter en lege inn på et avlukke hvor jeg skulle få skifte til sterilt tøy slik at jeg kunne bli med inn. Da kom det en annen inn og sa «Han kan ikke være med inn – det er katastrofe!».

Nikolay hadde naturlig nok ingen kunnskap om katastrofekeisersnitt fra før av og ble ganske skremt av denne beskjeden.

– Da stod jeg der og bare ventet, og det var ganske tøft. Det tok kanskje et kvarter før noen kom og fortalte meg at babyen vår var født og at jeg kunne få lov til å se ham, forteller han.

I mens ligger Celine fortsatt narkose. Hun har mistet mye blod og må ha blodoverføring. 

– Jeg var veldig redd for hvordan det gikk med henne. Hun lå lenge på overvåkning mens jeg satt der alene med gutten. Da gikk det mange tanker rundt i hodet mitt, forteller Nikolay.

Betyr at barnet må ut umiddelbart

Renate Häger har forståelse for at begrepet katastrofekeisersnitt kan utløse en del stress hos foreldre når de hører det for første gang. 

– Vi burde egentlig bestrebe oss for å komme vekk fra det ordet, men det er så innarbeidet og fungerer veldig bra for alle involverte på sykehuset. Da vet alle hva de skal gjøre og alle jobber godt sammen i et team.

Et katastrofekeisersnitt er mer presserende enn et hastekeisersnitt. Det betyr at barnet må ut umiddelbart og da ønsker vi at det bare skal gå noen få minutter fra avgjørelsen tas til barnet kommer ut, forklarer hun.

LES OGSÅ: En fødsel utenom det vanlige - både mor og far havnet på sykehuset

Smertefullt i etterkant

Når Celine etter hvert våkner til, husker hun lite av hva som har skjedd. Hun er både glad og lei seg på samme tid. Heldigvis står alt bra til med både henne og babyen, og etter tre dager på sykehuset får familien lov til å reise hjem. I dag er sønnen Lui 16 måneder gammel og er en frisk og fin gutt.

– Men tiden etterpå var mye verre og vondere enn det har vært med de andre barna mine. Under keisersnittet måtte de dytte babyen opp igjen for å få ham ut gjennom magen. Dette førte til at jeg fikk et betydelig rift i livmoren og jeg mistet veldig mye blod, forteller hun.

Selv om de begge opplevde fødselen som dramatisk, angrer de ikke på at de valgte å takke ja til å delta i tv-serien. 

– Jeg angrer ikke i det hele tatt. Tvert imot får jeg se veldig mye av det jeg mistet siden jeg ikke husker så mye. Men jeg er glad for at jeg på forhånd ikke visste hvordan fødselen kom til å bli, sier Celine.

Nikolay er enig. – Det blir morsomt å se det igjen på tv da man jo har glemt litt hvordan det var. Men det blir nok sikkert noen tårer i øynene, legger han til med et smil. 

Se Fødeavdelingen på kanal FEM 23. august kl 20:30.

LES OGSÅ: Begge barna til Ina ble forløst med hastekeisersnitt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer