Setefødsel:

Setefødsel: Føde vaginalt eller ta keisersnitt?

- Kvinnekroppen er skapt til å føde, men vi anbefaler ikke vaginal fødsel for enhver pris, sier overlege.

NÅR BARNET LIGGER I SETELEIE: I Norge kan kvinner velge mellom vaginal setefødsel eller keisersnitt. Foto: NTB scanpix
NÅR BARNET LIGGER I SETELEIE: I Norge kan kvinner velge mellom vaginal setefødsel eller keisersnitt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vaginal setefødsel eller ta keisersnitt? Dersom du er gravid med et barn som ligger i seteleie, er dette et spørsmål du kanskje må ta stilling til.

Fordi setefødsler regnes som mer risikofylte enn fødsler hvor hodet kommer først, har nemlig norske kvinner mulighet til å velge keisersnitt.

Tall fra Medisinsk Fødselsregister viser at keisersnitt blir utfallet i de aller fleste setefødsler i Norge, i 2016 utgjorde det cirka 66%.

– Det aller første vi ser på, er hvor motivert mor er for å føde vaginalt. Vi tvinger aldri noen til å føde i sete, sier Ingvild Hallberg, gynekolog ved Embla Helse og overlege på Kvinneklinikken ved Sykehuset i Østfold.

Ifølge Hallberg er det klare retningslinjer i forhold til hvorvidt en kvinne kan føde et barn i seteleie vaginalt eller ikke.

– Dersom mor ønsker å føde vaginalt, ser vi på størrelsen på bekkenet og på barnet. Bekkene blir undersøkt via en røntgenundersøkelse som kalles pelvimetri, og som ikke utgjør noen risiko for barnet.

– Det er også viktig at babyen ligger i et fullstendig seteleie, det vil si at det er setet og eventuelt sete/føtter som sammen utvider fødselskanalen. En setefødsel er ofte lettere for de som har født før, men vi fraråder ikke førstegangsfødende å føde i sete dersom alt ligger til rette for det, sier hun.

En del ender som akutte keisersnitt

Selv om kvinnen ønsker å føde vaginalt, ender likevel en del setefødsler som akutte keisersnitt. Ifølge Susanne Albrechtsen, klinikkdirektør ved kvinneklinikken ved Haukeland Universitetssykehus, dreier dette seg om cirka 20-30 % av de vaginale fødslene.

Ville det ikke da bare være bedre å planlegge keisersnitt med en gang?

– Keisersnitt er et kirurgisk inngrep med komplikasjoner så derfor skal det kun utføres hvis det foreligger en god indikasjon, svarer Albrechtsen.

– Hvis man bare utfører keisersnitt fordi det tilsynelatende fremstår som den enkleste løsningen påføres mor en økt risiko for komplikasjoner og det øker hennes sjanse for uønsket utfall i senere svangerskap. Samtidig som man ikke har redusert risikoen for det barnet som skal fødes i det aktuelle svangerskapet. Det er ikke enkelt å gi gode råd i denne situasjonen, men fødselshjelpere i Norge har mye erfaring med å hjelpe den enkelte kvinnen frem til den beste beslutningen, sier hun.

Hun legger til at det er vel dokumentert at keisersnitt har flere komplikasjoner både akutt og på lengre sikt.

– Risikoen for alvorlige komplikasjoner i etterfølgende svangerskap etter et keisersnitt er et viktig argument for ikke å utføre keisersnitt uten god indikasjon.

Ønsket seg vaginal fødsel

– Det var ikke vanskelig å ta valget om å skulle føde vaginalt, sier Marcela Vaarli (23). Gravid i uke 20 fikk hun beskjed fra jordmor om at sønnen Theo lå i seteleie.

– Jeg fikk deretter henvisning til sykehuset fordi de ønsket å se om de kunne snu ham. Dette prøvde de på ganske lenge, før de fant ut at det ikke var mulig. Så målte de bekkenet mitt for å se om det var stort nok til at jeg kunne føde normalt, forteller hun.

Etter at hun fikk bekreftet at det ikke var noe fysisk i veien for at hun kunne føde vaginalt, besluttet Marcela at det var det riktige for henne.

– De fortalte meg at jeg kunne velge mellom keisersnitt eller å føde normalt. De anbefalte at jeg fødte normalt, men fortalte meg at det kunne oppstå komplikasjoner. Jeg hadde troen på at det kom til å gå fint og tenkte at en vaginal fødsel var det beste for babyen, sier hun.

LES OGSÅ: Hva er en normal fødsel?

ENDTE SOM KEISERSNITT: Til tross for at setefødselen ble mer dramatisk enn hun hadde sett for seg, angrer Marcela Vaarli ikke på at hun valgte å føde vaginalt. Foto: Privat
ENDTE SOM KEISERSNITT: Til tross for at setefødselen ble mer dramatisk enn hun hadde sett for seg, angrer Marcela Vaarli ikke på at hun valgte å føde vaginalt. Foto: Privat Vis mer

Endte som akutt keisersnitt

Ting skulle imidlertid ikke gå helt etter planen. Etter cirka en time inne i utdrivningsfasen, synker plutselig babyens puls. Legene beslutter raskt at det må bli et akutt keisersnitt.

– De løp med sengen min gjennom gangen mot operasjonsstuen. Her flyttet de meg over i en annen seng. Det var mange folk som snakket til meg, men jeg klarte ikke å følge med. Jeg var enormt svimmel og dårlig der jeg lå. De begynte å skjære og tok ut babyen som skrek med en gang, men jeg hørte det ikke. Jeg var i sjokktilstand og det var jeg lenge etterpå, forteller hun.

Til tross for at fødselen opplevdes dramatisk der og da, kom Marcela seg raskt til hektene igjen etter fødselen. På spørsmål om hun i ettertid hadde ønsket at det i stedet ble et planlagt keisersnitt, svarer hun at fokuset hennes ligger på resultatet; at hun fødte en frisk og fin gutt, og at det i ettertid har gått bra med dem begge.

– Jeg visste at dette kunne skje og det skjedde. Noen uker etter keisersnittet var det småvondt og ømt, men jeg kom meg ganske raskt på føttene igjen. Jeg har hatt det ganske fint i ettertid og er veldig glad for at det gikk så fint med meg og babyen. Det er det viktigste, sier hun.

Ikke alle sykehus har tilstrekkelig kompetanse

Praksisen rundt planlagt keisersnitt kontra vaginal fødsel, kan ifølge klinikkdirektør Susanne Albrechtsen variere noe fra sykehus til sykehus.

– De minste fødeavdelingene har så få setefødsler per år at de ofte enten henviser kvinnen til en større fødeavdeling eller så tilbyr de kvinnen keisersnitt. For å opprettholde kompetanse blant fødselsleger og jordmødre bør man ha vaginale setefødsler rimelig ofte på en fødeavdeling, sier hun.

FANTASTISK FØDSEL: Overlege Ingvild Hallberg synes ikke kvinner skal være redde for å velge vaginal setefødsel. Foto: Embla Helse
FANTASTISK FØDSEL: Overlege Ingvild Hallberg synes ikke kvinner skal være redde for å velge vaginal setefødsel. Foto: Embla Helse Vis mer

Kvinner som kommer til Sykehuset i Østfold står helt fritt til å velge keisersnitt ved seteleie. Overlege Ingvild Hallberg synes ikke de skal være redde for å gå for vaginal setefødsel.

En setefødsel kan være en fantastisk flott fødsel og det er veldig sjelden det oppstår komplikasjoner i Norge fordi vi har så klare retningslinjer når det gjelder hvem som kan føde vaginalt, og også store krav til personale. Vi trener ofte på forløsning av setefødsler på modeller, og dette er et krav dersom man skal ta imot seter.

– Fødselen overvåkes nøye, og dersom fremdriften er for sakte eller babyen virker stresset, gjør vi keisersnitt.

– Men med tanke på at så mange vaginale setefødsler likevel endrer i akutte keisersnitt; ville det ikke være bedre å bare planlegge et keisersnitt med en gang?

– Det er naturlig å tenke slik, men man må huske på at kvinnekroppen er skapt til å føde og det er mange fordeler med vaginal fødsel. Vi forsøker å imøtekomme kvinnens ønske, og det er mange som ønsker seg vaginal fødsel. Velger du keisersnitt vil jo også alle de fremtidige fødslene dine regnes som risikofødsler fordi du da har et arr i livmoren.

– Det er vanskelig å si noe sikkert om hva som er best for barnet, men vi vet at barn som fødes via keisersnitt har en litt høyere risiko for å få pusteproblemer og allergier senere fordi fødselskanalen er en bra start for oss når det gjelder å utvikle immunforsvar og tarmflora. En annen ting er at ved en vaginal fødsel slipper mor å være nyoperert, slik at hun kan få barnet sitt opp til seg med en gang.

– Men vi anbefaler ikke vaginal fødsel for enhver pris. Målet er å ha et friskt barn og en fornøyd og frisk mamma, sier hun.

LES OGSÅ: Totalruptur - hvor vanlig er denne fødselsskaden egentlig?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer