Setefødsel:

Setefødsel: Føde vaginalt eller ta keisersnitt?

- Kvinnekroppen er skapt til å føde, men vi anbefaler ikke vaginal fødsel for enhver pris, sier overlege.

NÅR BARNET LIGGER I SETELEIE: I Norge kan kvinner velge mellom vaginal setefødsel eller keisersnitt. Foto: NTB scanpix
NÅR BARNET LIGGER I SETELEIE: I Norge kan kvinner velge mellom vaginal setefødsel eller keisersnitt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vaginal setefødsel eller ta keisersnitt? Dersom du er gravid med et barn som ligger i seteleie, er dette et spørsmål du kanskje må ta stilling til.

Fordi setefødsler regnes som mer risikofylte enn fødsler hvor hodet kommer først, har nemlig norske kvinner mulighet til å velge keisersnitt.

Tall fra Medisinsk Fødselsregister viser at keisersnitt blir utfallet i de aller fleste setefødsler i Norge, i 2016 utgjorde det cirka 66%.

– Det aller første vi ser på, er hvor motivert mor er for å føde vaginalt. Vi tvinger aldri noen til å føde i sete, sier Ingvild Hallberg, gynekolog ved Embla Helse og overlege på Kvinneklinikken ved Sykehuset i Østfold.

Ifølge Hallberg er det klare retningslinjer i forhold til hvorvidt en kvinne kan føde et barn i seteleie vaginalt eller ikke.

– Dersom mor ønsker å føde vaginalt, ser vi på størrelsen på bekkenet og på barnet. Bekkene blir undersøkt via en røntgenundersøkelse som kalles pelvimetri, og som ikke utgjør noen risiko for barnet.

– Det er også viktig at babyen ligger i et fullstendig seteleie, det vil si at det er setet og eventuelt sete/føtter som sammen utvider fødselskanalen. En setefødsel er ofte lettere for de som har født før, men vi fraråder ikke førstegangsfødende å føde i sete dersom alt ligger til rette for det, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer