Hva er seteleie?
Ved seteleie ligger fosterets bekken lengst ned mot livmorsåpningen, slik at bekkenet eller setet er den førende delen. 3-4% av alle barn som fødes ligger i seteleie, og andelen øker ved for tidlige fødsler. Sete eller fot blir de kroppsdelen som først kommer ut ved fødselen.
LES MER: Seteleie og setefødsel
Hva er tverrleie?
Ved tverrleie ligger fosteret med sin lengdeakse vinkelrett på morens lengdeakse, altså på tvers av det som er normalt. Skråleie er en variant av tverrleie. Tverrleie er en sjelden tilstand, og ses kun ved 0,25% av alle fødsler. 25 % av alle fostre ligger frem til uke 28 i svangerskapet i seteleie. De fleste vil imidlertid snu seg når fødselen nærmer seg, fordi det gir den beste tilpasningen til livmorens form.
Hvordan oppdages seteleie og tverrleie?
Legen din eller jordmor vil som regel kjenne at fosterets leie avviker fra det normale ved en vanlig svangerskapskontroll. Dette gjøres ved å kjenne på fosteret utenpå magen din. Dersom det er mistanke om seteleie eller tverrleie etter at det har gått mer enn 36 uker av svangerskapet, er det vanlig å henvise den gravide til fødselspoliklinikken. Her vil man gjøre en ultralydundersøkelse for å kunne stille diagnosen sikkert. Noen ganger vil legen også ta et røntgenbilde av bekkenet for å måle plassforholdene. Grunnen til dette er at man må vite helt sikkert at bekkenet er stort nok til barnets hode. Hodet er den største delen på fosteret, og blir ved seteleie den siste kroppsdelen som kommer ut. Når disse undersøkelsene er gjort, vil man planlegge på hvilken måte fødselen skal foregå.
Hva skjer videre?
Fødselslegen kan prøve å snu barnet ved såkalt ytre vending. Håndgrepet utføres på utsiden av magen din. I beste fall snur fosteret seg, men ikke alltid. Be om informasjon om hvordan og hvorfor dette skal gjøres, og be også om å få vite hvilke mulige komplikasjoner som kan oppstå. Ved tverrleie må man alltid ta ut barnet med keisersnitt.
Ved seteleie vurderes eventuelt keisersnitt ut fra bekkenets og fosterets størrelse, og man tar også hensyn til størrelsen på evt. tidligere fødte barn. Når fosteret ligger i seteleie, og veier under 1500 g etter omtrent 30 uker, vil man som regel velge å ta barnet utved keisersnitt.
Når man skal føde på vanlig vis (vaginalt) ved seteleie, skal det være øvede fødselshjelpere til stede som kan denne spesielle forløsningteknikken godt. De fleste fødsler går bra til tross for at fosteret ligger i seteleie. Det er viktig at du som forbereder deg på en setefødsel får god informasjon om hva som skal skje på forhånd.
Som regel trygt å føde på vanlig vis ved seteleie
Helsetilsynet og Norsk Gynekologisk forening konkluderer med at at vaginal forløsning (dvs en vanlig fødsel) er trygt ved seteleie dersom kvinnen blir fulgt opp grundig og kriteriene for å kunne gjøre dette er fulgt. (Tidsskriftet for den norske lægeforening, juni 2006)
Din historie
Her kan du lese noen historier om seteleiefødsler
Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus Oppdatert juni 2006
Kilder:
- Aschehougs store bok om barnet, Vibeke Manniche, Aschehoug og co 2002
- Når livet blir til, Anne Marit Tangen, 1999 Ad Notam Gyldendal
- Artikkel fra Tidsskriftet for den norske lægeforening, juni 2006
- Elektronisk legehåndbok 1999-2002, "Placenta praevia" Norsk
Helse Informatikk AS