Sex etter fødselen - når er du klar?

Sex etter fødselen - når er du klar?
Sex etter fødselen - når er du klar? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det snakkes lite om seksualitet i tiden etter en fødsel. Det er synd, for de fleste par er usikre, og de aller fleste får endret seksuallivet sitt betraktelig.

Vente hvor lenge og hvorfor?

Tradisjonelt har kvinner blitt rådet til å vente til 6 uker etter fødselen med å gjennomføre samleie. Dette er i grunn fornuftig - etter 5-6 uker er de fleste sting grodd og eventuelle arr ikke så ømme lenger, og blødningen har stoppet. Blødningen varer i gjennomsnitt 27 dager, men med store variasjoner (3-6 uker). Hvis det kjennes ut som sting og rifter har grodd, og blødningen har stoppet, er det ingen fysisk grunn for å vente. Det viktigste er imidlertid at begge føler seg klar for å gjennoppta samleie igjen.

LES OGSÅ: Når 2 blir 3, lykke eller samlivskrise?

Mange synes det er vanskelig å gjenoppta det seksuelle samlivet tidlig etter en fødsel av andre grunner. Foreldrene koser og kysser barnet, og har kanskje verken tanker og overskudd for så mye mer enn barnekos og kos med hverandre de første ukene. Den nye krevende døgnrytmen kan også gjøre at mange par vil gjøre at det blir lite tid og overskudd igjen til seksuelt samkvem. De fleste kvinner er også trette som svar på hormonell forandring i barselperioden.

Noen ganger kan det også være vanskelig for menn å komme i gang med seksuallivet etter fødselen. Kanskje fødselen var en rystende opplevelse for mannen, og trenger tid for å koble kvinnens kropp opp mot noe annet enn fødsel?

Det vanligste hinderet for samleie er derimot ofte manglende lyst hos kvinnen. Kroppen og hormonene er ikke innstilt på samleie kort tid etter fødselen. Dessuten vil noen kvinner føle seg utiltrekkende etter å ha båret frem og født en baby.

Det første samleiet etter fødselen

Det seksuelle samspillet mellom to foreldre er minst like viktig for samlivet som det var før barnet kom. Dere bør sette av tid til hverandre. Mange lurer på hvordan det første samleiet kommer til å bli etter fødselen, noen gruer seg. Vil rifter og sår være vonde? Vil skjeden være annerledes enn før?
Hvis man ønsker å gjenoppta det seksuelle samliv, men er redd for at sår i underlivet vil gjøre vondt, er det selvfølgelig ingenting i veien for å ha sex uten inntrengning på et hvilket som helst tidspunkt etter fødselen.

Om dere bruker lang tid på forspillet, og kvinnen er tilstrekkelig fuktig i skjeden vil dette gjøre at man får mindre slitasje mot eventuelle ømme sår og rifter. Mange kvinner blir overrasket over at "Joda, samleie er fortsatt godt" når man første gang etter fødselen har samleie igjen.

LES OGSÅ: Sex og samliv etter fødselen 

Underlivet forandret?

Kjennes sex annerledes ut etter en fødsel? Rent teknisk: Ja, det er stor sannsynlighet for det!

Dr. Gro Nylander skriver i boken Mamma for første gang:
"Skjeden har vært kraftig utvidet. Men den er skapt til det. Den er småfoldet som et plisséskjørt eller en trekkspillbelg. Alle foldene strekkes ut under fødselen, men trekker seg sammen igjen etterpå. Og selve fødselsåpningen er utrolig tøyelig. (...) Muskulaturen i underlivet kan trenes opp igjen dersom den har blitt svekket."

For å "stramme" opp igjen skjeden må du trene bekkenøvelser.

Noen få kvinner vil oppleve plager som følge av skjedefremfall. Det vil si at en del av muskulaturen skjeden din har blitt alt for slapp og faller fremover og ned mot skjedeinngangen. Om du har dette vil legen eller jordmor se det på 6-ukerskontrollen, og gi deg råd om hva du skal gjøre videre.

Noen kvinner er plaget med tørrhet i skjeden etter en fødsel. Dette er på grunn av hormonene. Mange vil merke kanskje under hele ammeperioden, før man får tilbake mensen, at skjeden er tørrere enn til vanelig. Bruk en glidekrem eller en annen nøytral krem. Om du bruker krem som er sterk parfymert eller har en ugunstig PH, vil du kunne få soppinfeksjon i skjeden.

Redd for å bli gravid på ny?

Hvis du ammer, og ikke har fått igjen mensen, er du godt beskyttet mot ny graviditet. Les mer om fullamming som prevensjonsmetode 

Les mer om andre prevensjonsmetoder for kvinner som ammer. Du kan bl.a. bruke minipiller eller hormonspiral selv om du ammer. Det er ikke anbefalt å bruke noen form for hormonbasert prevensjon de første 6 ukene etter en fødsel.

Kilder:

  • Aschehougs store bok om svangerskap, red. Dorthe Taxbøl (et. al.), H. Achehougs og CO, Oslo 2003
  • Når livet blir til, Anne Marit Tangen, 1999 Ad Notam Gyldendal
  • Det nye livet, Synne Holan (red), 2. opplag 2001, Fagbokforlaget
  • Mamma for første gang". Gro Nylander. Gyldendal fakta 1999.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer