Sex og samliv etter fødselen

Å få barn kan sette samlivet på en hard prøve. Foto: Shutterstock.com ©
Å få barn kan sette samlivet på en hard prøve. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Babyen er i hus, og med ett starter en helt ny livsfase. Kanskje forandret dette parforholdet mer enn dere var klar over? Det har kommet noe mellom dere. “Det” har et navn, og er ikke redd for å snu opp ned på den vante tilværelsen som kjærester.

Høye forventninger

Familie- og parterapeut Toril Coward
Familie- og parterapeut Toril Coward Vis mer

Familie- og parterapeut, Toril Coward, i Bufetat mener at mange par har for høye forventninger til hverandre - både som foreldre og som kjærester.
- Det å bli foreldre, enten det er første eller andre barnet, er mer slitsomt enn mange er klar over. Begge parter har kanskje høye forventninger til hverandre, og har ikke pratet om dette i forkant av fødselen, sier Coward. Mange oppleverer noe kaos i forhold til den nye hverdagen.
I løpet av babyens første leveår ser kvinnen og mannen veldig forskjellig på situasjonen, synes familieterapeuten. - De fleste menn er raskere klar for sex, enn hva kvinner er - og her er som oftest årsaken at kvinnen får nok nærhet fra babyen. Kvinner tror derimot at mannen vil ha sex bare du gir han et lite kjærtegn, men det er en myte som ikke stemmer. Mannen ønsker bare å bli sett han også, forklarer Coward.

Les også:
- Når 2 blir 3, lykke eller samlivskrise?
- Sex etter fødselen - når er du klar?

Snakk sammen!

Å holde dialogen og kommunikasjonen i gang, er første skritt mot et fungerende samliv - også seksuelt.
- Fortell ham at manglende lyst på kos og sex, ikke handler om ham, og vær gode mot hverandre i hverdagen. Gi hverandre tid, og tenk på at begge kan tone ned forventningene sine, anbefaler Coward. Selv om det kan se mørkt ut, og begge føler at det er helt dødt mellom dere, så er det som oftest ikke det.

Tone Ahlborg ved Universitetet i Göteborg har fulgt 820 nybakte foreldre og funnet ut at de parene som har satt sexlivet på sparebluss etter fødselen, er mer utsatt for varige problemer med samlivet. Undersøkelsen hennes viser at de parene som viste kjærlighet og omsorg ovenfor hverandre - uten å ha fokus på sexen, klarte seg best gjennom denne perioden.
- Det er ikke bare kvinnen som blir påvirket av graviditeten – og fødselen. Det er ikke helt uvanlig at menn opplever å bli ”sympatigravide”. De kan bli kvalme, trøtte og få hodepine. Etter fødselen kan tilstander som barseltårer og fødselsdepresjon også ramme fedrene, uttaler Ahlborg seg i en artikkel om undersøkelsen.

Begge må føle seg klar

Tradisjonelt har kvinner blitt rådet til å vente til 6 uker etter fødselen med å gjennomføre samleie. Dette er i grunn fornuftig - etter 5-6 uker er de fleste sting grodd og eventuelle arr ikke så ømme lenger, og blødningen har stoppet. Blødningen varer i gjennomsnitt 27 dager, men med store variasjoner (3-6 uker). Hvis det kjennes ut som sting og rifter har grodd, og blødningen har stoppet, er det ingen fysisk grunn for å vente. Det viktigste er imidlertid at begge føler seg klar for å gjennoppta samleie igjen.

Familieterapeutens tips:

Sexolog Gro Isachsen
Sexolog Gro Isachsen Vis mer
  1. Snakk sammen før fødselen - hvilke forventninger har dere til hverandre som foreldre og kjærester når babyen er født?
  2. Spill på lag - se hverandre og støtt den andre.
  3. Søk hjelp på Familievernkontoret - om ikke annet bare for å lære å kommunisere bedre.
  4. Ta et Godt Samliv-kurs - dette er et gratis tilbud på helsestasjonene.

Fokuser på ham

- Det gjelder å ikke glemme parforholdet og å være kjærester etter at barnet har kommet. Det
som har skjedd er for mange så stort og revolusjonerende at barnet får all oppmerksomhet. Mors- og farsrollen tar all energi og fokus i familien, sier sexolog Gro Isachsen. Hun mener at mange mødre ikke får til til å være elskerinne - kanskje fordi rollemodellene, deres egne foreldre, aldri har vist seg som erotiske vesener.
- Løsningen kan være å vie din oppmerksomhet til partneren. Ikke glem flørten og kjærtegnene når hverdagen kommer, sier Isachsen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer